Descopera Platoul Carstic Salin Meledic

Sursa foto: GoGri/Shutterstock.com

Romania are o multime de obiective turistice extrem de cunoscute, cum ar fi Castelul Bran, Delta Dunarii sau orasul medieval Sighisoara. Printre toate obiectivele care atrag sute de mii de turisti straini exista si obiective impresionante care nu au reusit sa isi contureze inca o imagine publica. Platoul Carstic Salin Meledic, spre exemplu, este un punct de atractie care impresioneaza prin maretia naturala si prin numeroasele obiective carora le-a dat nastere, insa nu este cunoscut nici macar in Romania la nivelul la care ar trebui sa fie cunoscut. Tocmai de aceea, iti recomandam sa il pui pe lista urmatoarelor lucruri pe care le vei vedea in tara, deoarece te va impresiona.

Unde se afla Platoul Carstic Salin Meledic?

Se gaseste la doar 50 de km de Buzau si aproximativ 160 de km de Bucuresti, pe raza comunei Manzalesti. Unul dintre motivele pentru care nu este atat de popular printre turisti este faptul ca accesul nu este intocmai facil, drumurile pana aici fiind pline de gropi si de probleme.

Calatoria pe un drum cu gropi este un pret mic platit pentru frumusetile care se contureaza odata ce ajungi in zona Meledic. Sate de munte aruncate, parca la intamplare, vai, dealuri, munti conturati perfect la orizont si multa verdeata, toate te vor face sa simti ca ai intrat intr-o zona de basm.

Zona de basm este doar pregatirea, insa. Platoul Carstic cu al sau lac si cu cea mai mare pestera de are din Europa reprezinta elementele centrale, pe care nu trebuie sa le ratezi.

Lacul Meledic. Este cunoscut si sub denumirea de ” Lacul Mare” sau ” Lacul fara Fund” si reprezinta un fenomen unic in Europa prin faptul ca este un luciu de apa dulce pe un masiv de sare. Legenda spune ca pe fundul lacului exista o comoara, insa nu a reusit nimeni sa dea de ea pana acum. Pe timpul verii, Lacul Meledic este destinatia perfecta pentru plaja si pentru pescuit, insa nu si pentru scaldat. Nu este singurul lac de pe platoul Meledic, existand inca 5 lacuri, insa niciunul mai mare decat acesta.

Pestera Meledic. Versantii de sare formeaza adevarate canioane, care ascund mai multe pesteri. Una dintre ele este impresionanta prin dimensiuni, fiind considerata a fi cea mai mare pestera de sare din intreaga Europa. Situata in apropierea lacului, intr-o padure de tei, Pestera Meledic ascunde sali inalte de aproape 200 de metri. Pana in 1983 a fost considerata a fi cea mai mare pestera de sare din lume, insa a fost detronata de Pestera Malham din Israel.

Sfinxul de la Bustea. Este un monument natural inalt de aproximativ 6 metri, care seamana cu un cap uman. Pentru a descoperi Sfinxul trebuie sa faci o drumetie de aproximativ 5 kilometri de la Pensiunea Meledic, insa este un efort care merita.

Manastirea Gavanu. Cu o istorie de peste 300 de ami, aceasta Manastire este locul unde vei putea sa descoperi o catapeteasma din aur, adusa din Sankt Petersburg. Este un loc linistit, plin de istorie, in care vei putea sa castigi cateva momente de relaxare. Din pacate, drumul pana aici este neasfaltat, insa acest lucru poate face parte din farmecul zonei.

Cu siguranta, daca nu ai ajuns inca in zona Platoului Carstic Salin Meledic, merita sa o faci. Poti sa petreci cateva nopti la una dintre unitatile de cazare din Buzau si poti descoperi toate minunatiile platoului.