Drumul Vinului – un traseu perfect pentru toamna, cu podgorii, conace si manastiri

vita-de-vie-foto-romolo-tavani

Romolo Tavani / Shutterstock.com

Ai fost vreodata pe Drumul Vinului? Probabil ca numele iti este cunoscut, dar n-ai avut niciodata curiozitatea sa vezi ce inseamna si cat de frumos este acest traseu. Cum suntem la mijlocul toamnei, ne-am gandit sa-ti oferim ideea unei astfel de excursii de sezon, care cuprinde vizitarea unor podgorii renumite din judetul Prahova, dar si a unor conace si manastiri nu mai putin celebre. Hai cu noi!

Daca-i intrebi, francezii iti vor spune ca ei sunt cei mai mari artisti in cultivarea vitei-de-vie si producerea vinurilor de calitate. Nu zicem nu, dar nici prahovenii nostri viticultori din tata-n fiu nu sunt de ici, de colo. Te invitam sa vizitezi podgoria Dealu Mare, supranumita si “patria vinurilor rosii”, locul de nastere al soiului Feteasca Neagra, parfumat si savuros, dar si al altor vinuri rosii deosebite.

Iata care este traseul vitivinicol sau asa-numitul “Drum al Vinului”:
Filipestii de Padure – Floresti – Baicoi – Plopeni – Zamfira – Boldesti-Scaieni – Bucov – Varbila – Valea Calugareasca – Jercalai – Urlati – Ceptura – Mizil – Tohani.

Sunt aproape 150 de kilometri in total, pe raza carora vei intalni cateva dintre cele mai frumoase atractii turistice ale zonei. Ca o curiozitate, trebuie sa stii – ca tot am pomenit de francezi – ca Drumul Vinului se afla pe aceeasi latitudine cu regiunea Bordeaux din Franta, renumita pentru soiul de vin care-i poarta numele.

Ce poti sa vizitezi pe traseu

In primul rand, cramele prahovene de la Urlati si Ceptura, unde poti sa degusti tot soiul de vinuri, dar si bucate traditionale muntenesti. Trebuie sa stii ca pentru o vizita la crama este nevoie de programare cu cel putin 2 zile inainte.

Crama Basilescu

Se spune ca vinurile Basilescu soptesc o poveste veche de peste un secol, cu aer interbelic, nascuta intre Aristide Basilescu (fiul lui Nicolae Basilescu, nascut la Urlati) si Aglae Saint Georges de Posingen, descendenta unei familii de vita nobila, atestata documentar inca din anul 400 d.Ch.. Cei doi au detinut si dezvoltat podgorii mari la Urlati, promovand vinurile produse la Restaurantul Capsa din Bucuresti si Maison de Champagne St. Marceaux&Co. De altfel, vinurile obtinute la via din Urlati erau folosite la producerea faimoasei sampanii Nicolae Basilescu & St. Marceaux&Co. Povestea vinurile de la Urlati se incheie brusc in perioada comunista, dupa ce statul a confiscat toate terenurile si bunurile familiei. O mostenitoare a familiei incepe sa recupereze insa o parte din terenuri in anul 2003 si conacul de la Urlati si sa reinvie vechile traditii.

Crama Rotenberg

Escapada in lumea vinului include si Crama Rotenberg din comuna Ceptura de Jos. Cu ani in urma, Mihail Rotenberg (un IT-ist ) a cumparat cateva zeci de hectare de vita-de-vie intre comunele Ceptura si Fantanele si Crama Veche, o cladire ruinata din centrul comunei Ceptura de Jos. A reconstruit-o si a readus-o la viata, iar astazi crama adaposteste “aur lichid”. Daca ai curiozitatea, poti sa afli secretele procesului traditional de vinificatie, poti sa degusti Merlot-ul Rotenberg si poti sa te plimbi prin vie cat poftesti.

Crama Budureasca

Amplasata undeva in Gura Vadului (o localitate situata tot pe DrumulVinului), Crama Budureasca reuseste sa imbine frumos modernul cu traditionalul. Crama este asezata in mijlocul unei podgorii de 300 de hectare cultivate cu vita-de-vie din soiurile Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Tamaioasa Romaneasca, Muscat Ottonel, Merlot si multe altele.

Pe langa toate acestea, Drumul Vinului cuprinde o multime de obiective turistice, printre care Muzeul Conacul Bellu, Conacul Matac, Manastirea Varbila, Manastirea Jercalai, Manastirea Zamfira si Muzeul Crama 1777.

Conacul Matac

Iti amintesti de cadrele superbe din filmul “Secretul lui Bachus” (1984)? Daca nu stiai, multe dintre ele au fost filmate la Conacul Matac din comuna Valea Calugareasca. Conacul a fost construit in perioada 1901-1903 de inginerul Barbu Matac pe fosta mosie Cantacuzino. Este o cladire deosebita, care necesita insa renovari, amplasat intr-o zona foarte frumoasa.

Manastirea Zamfira

Amplasata pe malul raului Teleajen, Manastirea Zamfira a facut cunoscute lumii intregi o parte din opera pictorului Nicolae Grigorescu, interiorul acesteia fiind pictat in intregime de celebrul artist pe cand avea doar 18 ani. Manastirea a fost construita intre 1721 si 1743 (in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat) la initiativa Zamfirei Apostol, vaduva unui negustor bogat, om de incredere al lui Constantin Brancoveanu. Intre timp, vechii biserici i s-a mai adaugat una (Biserica Sf. Treime), transformata astazi in biserica de mir. Poti sa vizitezi in curtea manastirii mormintele familiei lui Nicolae Iorga: mama, un frate si trei dintre copii.

Manastirea Varbila

Nu este foarte cunoscuta si nici nu te uimeste cu frumusetea ei, dar reprezinta o fila importanta din istoria romanilor. Cati stiti, de exemplu, ca inainte de a pleca spre Alba Iulia pentru a-si implini visul unirii celor trei tari romanesti, domnitorul Mihai Viteazul a intrat in biserica Manastirii Varbila pentru a se ruga?

Lacasul de cult este amplasat la doar 15km de Ploiesti, intr-un decor mirific ferit de priviri indiscrete. A fost ridicata la 1532 si poarta hramul “Adormirii Maicii Domnului”.

Cauti cazare? Intra aici