Esti pasionat de alpinism? Iata cele mai bune locuri din tara in care se poate practica aceasta activitate!

Sursa foto: Porojnicu Stelian/Shutterstock.com

Alpinismul este unul dintre cele mai antrenante si interesante sporturi pe care le poti practica. Daca vrei sa te simti ca un veritabil SpiderMan, vrei sa iti dezvolti un corp puternic si sa te bucuri de timp pretios in aer liber, poti incerca aceasta activitate.

Nu trebuie sa incepi sa te cateri direct pe munti. Pentru inceput, poti alege alpinismul in sala. Exista numeroase locatii in Bucuresti, Cluj sau Timisoara in care te poti catara pe pereti artificiali si unde iti poti antrena corpul pentru o experienta reala. Odata ce te simti pregatit, vei avea de ales intre zeci de locatii din tara, care mai de care mai interesante, care iti ofera absolut totul: adrenalina, peisaje, aer curat si alte activitati interesante pe care le poti practica.

Care sunt cele mai bune locuri din tara in care poti practica alpinismul?

Inainte de a pleca la drum catre una dintre destinatii este bine sa stii ca traseele pot avea diverse grade de dificultate. Unitatea de masura a dificultatii este ” UIAA”, traseele usoar avand 2 sau 3 UIAA, cele medii 3 sau 4 iar cele dificile sau foarte dificile pot ajunge la 8 UIAA. Eista si trasee de top care sunt notate cu 9 sau cu 10, insa sunt destinate doar alpinistilor profesionisti.

Plecarea intr-o astfel de aventura nu trebuie sa fie facuta fara echipamentul corespunzator, format din incaltaminte de buna calitate, corzi, hamuri sau carabiniere.

Daca ai totul pregatit, poti incepe sa pui pe lista muntii:

  • Muntii Bucegi. Sunt primii care apar in mintea oricarui pasionat de alpinism. Cu o multime de pereti numai buni pentru acest sport, precum peretii Jepilor Mici, ai Caraimanului sau ai Costilei, sunt extrem de ofertanti atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Zona cea mai buna pentru incepatori este Pestera Horoba.
  • Cheile Bicazului. Salbaticele chei ale Bicazului sunt o alta destinatie perfecta. Cu pereti de stanca pitoresti si un peisaj pe care nu il vei uita prea curand, te asteapta sa le descoperi. In general, lungimea peretilor de aici este de aproximativ 50 de metri, ceea ce este perfect pentru un incepator.
  • Piatra Craiului. Daca ai capatat experienta, te poti orienta spre muntii Piatra Craiului. Acestia ascund cateva dintre cele mai dificile trasee de escalada din intreaga tara. O sesiune de alpinism aici poate sa fie o provocare uriasa. Inaltimea peretilor este ametitoare, ajungand chiar si la 450 de metri in cazul Turnurilor Dianei.

De asemenea, pe lista traseelor de escalada pot fi introdusi si pereti din zona Herculane, din Cheile Turzii sau din zona Sinaia. Un pasionat de escalada are in Romania o oferta care sa ii permita sa schimbe weekend de weekend peretele, fara a se plictisi.

Care sunt beneficiile pe care le obtii escaladand pereti montani?

Daca inca nu ai experiente privind catararea, insa te atrage ideea de a incerca, ai toate motivele sa o faci. Vei reusi sa iti coordonezi mult mai bine propriul corp, vei arde o multime de calorii, vei avea o forta si o rezistenta iesite din comun si te vei bucura de o minte limpede, fara stres. Conform celor care practica acest sport, starea de bine dupa o sesiune de escalada dureaza o lunga perioada de timp.

Dupa sesiunile de escalada, asigura-ti confortul!

Dupa ce ai escaladat muntii, este bine sa ai un loc cald unde sa te poti scufunda intr-o saltea moale. Pe TravelMinit.ro gasesti cateva oferte cat se poate de interesante la unitatile de cazare din zonele amintite, in asa fel incat toata experienta sa se transforme intr-o veritabila vacanta.