Esti pasionat de schi? Iata de ce ar trebui sa mergi in Straja!

Sursa foto: Stefan Sorean/Shutterstock.com

Situata in judetul Hunedoara, la circa 20 de kilometri de Petrosani, in muntii Valcan, a caror altitudine atinge 1445 de metri, statiunea Straja este noua destinatie a pasionatilor sporturilor de iarna care doresc sa stea departe de aglomeratia si preturile piperate din statiunile de schi mai populare ale Carpatilor romanesti, cum sunt cele de pe Valea Prahovei.

Declarata oficial statiune turistica din anul 2002, Straja s-a dezvoltat din ce in ce mai mult cu trecerea anilor, astfel ca in prezent se poate lauda ca are, pe langa peisaje montane pitoresti ce ar starni atentia oricarui fotograf profesionist, partii excelente dotate cu toate facilitatile necesare.

In Straja vei gasi aproximativ 210 pensiuni, vile si cabane, dintre care aproape 40 sunt omologate cu 1, 2 si 3 stele. Statiunea are 12 partii de schi pregatite sa intampine pasionatii sporturilor albe. Acestea sunt dotate cu instalatie de transport cu cablu (o telegondola moderna, un telescaun ce ajunge pana in varful Straja si teleski) si cu nocturna ce permite schiatul pana noaptea tarziu. In total, statiunea Straja se poate lauda cu 26 de kilometri de partii, toate bine intretinute cu masini de batatorit zapada si ratracuri. In plus, datorita asezarii lor pe un versant nordic, partiile de schi din Straja au parte de zapada timp de 6 luni pe an, din noiembrie pana in aprilie. Iar pentru ca sunt dispuse pe verticala muntelui, partiile sunt practicabile chiar si in conditiile meteo dificile.

Cea mai populara partie din statiune este Partia Straja, care masoara o lungime de 8100 de metri. Punctul sau de plecare este varful Straja, situat la altitudinea de 1868 de metri, in timp ce punctul de sosire este statia de plecare a telegondolei, la altitudinea de 750 de metri. Partia Straja este dotata cu instalatie de zapada artificiala, avand astfel conditii excelente de schi oricand, indiferent de vreme, iar urcarea pana la punctul sau de plecare se face cu telescaunul.

A doua cea mai cautata partie din Straja este Partia Canal, cu o lungime de 1400 de metri. Aceasta a fost amenajata special pentru snowboard, insa poate fi utilizata si de schiori. Este recomandata doar celor care stapanesc bine sporturile de iarna, deoarece este o partie dificila. In plus, nu este dotata cu nocturna, prin urmare nu este deschisa decat ziua.

Celelalte partii din statiunea Straja sunt Partia Canal 2, care masoara o lungime de 1200 de metri si este dotata cu instalatie de zapada artificiala, Partia Lupului, cu o lungime de 519 metri, dotata si ea cu instalatie de zapada artificiala dar si cu nocturna, Partia Lupului 2, Partia Mutu, Partia Sfantu Gheorghe, Partia Telescaun, Partia Constantinescu, Partia Platoul Soarelui, Partia Incepatori si Partia Vf. Straja.

Cum se poate ajunge la Straja:

Pornind dinspre Petrosani sau Targu Jiu pe DN66, trebuie sa urmezi calea spre Lupeni. Dupa circa 20 de km, undeva in cartierul Braia, vei gasi un indicator spre Straja, ce iti arata sa continui pe Drumul Crucii. Dupa doar 7 kilometri de la acel indicator vei da de intrarea in statiune.

Obiective turistice in apropiere de Straja:

Daca sesiunile de schi ti se par prea extenuante, iti recomandam sa vizitezi frumusetile naturale si culturale din apropiere de statiune. Printre aceste atractii se numara Castelul Huniazilor, Parcul National Retezat, Sarmizegetusa Regia, Muzeul Momarlanilor din Petrosani, Pestera Bolii si Castrul Roman Arutela.

Unde ne cazam in Straja?

Avand in vedere ca are circa 210 unitati de cazare, nu ar trebui sa iti fie greu sa gasesti o camera pe gustul tau. Una dintre cele mai apreciate pensiuni din zona este Casa de Vacanta La Casiru, despre care poti afla mai multe detalii dand click aici!