In Sighisoara timpul pare sa fi stat in loc in ultimele sute de ani, din perioada de glorie medievala a orasului. S-au schimbat doar oamenii, insa fara ca acestia sa uite sa cinsteasca bogata istorie, diversitatea si traditia culturala a acestor locuri. Sighisoara este un oras ai carui locuitori au motive de mandrie pentru ca aici, o data pe an Romania se transforma in taramurile de poveste pe care astazi ni le mai amintim doar din scrieri. Sighisoara nu se schimba pe perioada Festivalului Sighisoara Medievala, ci se trezeste din somnul de peste an pentru a straluci din nou asa cum a stralucit de secole – un oras cetate care refuza sa fie invins de timp.
Info despre Festivalul Medieval de la Sighisoara
- Locatie: Evenimentul se desfasoara in intreg orasul, pe strazi, in sali, in piete si chiar in pensiunile de aici, devenind o imensa petrecere de weekend in care, pentru doua zile, Sighisoara se intoarce in timp cu cateva sute de ani.
- Perioada: 25 – 27 iulie
- Pret bilet: intrare libera
- Activitati: muzica, teatru, conferinte, mestesugari, workshop-uri, costumatie, etc.
Istoria festivalului
Ajuns la a 22-a editie anul acesta, festivalul Sighisoara Medievala atrage turisti nu doar din intreaga tara ci si de peste hotare. Cei ce trec anul acesta Portile Cetatii se pot astepta sa vada ceva mai mare, mai frumos, mai grandios si mai medieval decat a fost pana acum. Organizatorii se autodepasesc an de an, iar editia din 2014 promite sa fie una dintre cele mai spectaculoase de pana in momentul actual.
Festivalul se tine in mod traditional in ultimul sfarsit de saptamana al lunii iulie. Sighisoara, superbul oras asezat in valea Tarnavei Mari se afla la punctul de intersectie al principalelor drumuri si cai ferate din Romania, in centrul tarii, fiind la fel de usor de accesat dinspre oricare dintre marile orase.
An de an turistii si localnicii umplu strazile Sighisoarei in costume de epoca creand o atmosfera atat de autentica incat cei prinsi in mijlocul acestui weekend special de iulie uita adesea ca traiesc in secolul 21 si se simt usor ametiti cand festivalul se incheie si viata reintra pe fagasul normal.
Succesul celor 22 de editii ale Festivalului Medieval de la Sighisoara este o combinatie a implicarii organizatorilor, sponsorilor si partenerilor care aduna an de an nume din ce in ce mai sonore, dar si a locatiei alese Sighisoara, orasul in care timpul pare sa fi inghetat in romantica sa era de glorie.
Sighisoara Medievala 2014
In 2014 tema aleasa pentru festival este Jaques de Molay – 700 de ani de cavalerism. Jaques de Molay, personalitate aleasa pentru a reprezenta festivalul cu tema cavalereasca din acest an a fost Marele Maestru al Cavalerilor Templieri din 1291 si pana cand ordinul a fost desfiintat din ordinul Papei Clement al V-lea in 1307. Jacques de Molay este un nume sonor, reprezentativ pentru cavalerismul european. Acesta a fost martor al tragicului sfarsit al Templierilor si a fost executat pe rug sub acuzatii de erezie, dar continua sa traiasca in legenda sute de ani mai tarziu.
Cavalerii de la Sighisoara
In Sighisoara se vor strange ordine de cavaleri din intreaga tara pentru a sarbatori aceasta editie speciala dedicata festivalului medieval.
Se asteapta ca in ultimul weekend din luna iulie sa fie prezenti in oras Ordinul Cavalerilor de Medias, Ordinul Cavalerilor Gladius Dei din Sibiu, Ordinul Cavalerilor ArtGotica din Sibiu, Cavalerii Templului Sacru, Cavalerii Templieri Saint Bernard, Cavalerii Strajerii Moldovei din Targu Neamt, Ordinul Cavalerilor Cerb si Tobosarul Cetatii Sighisoara din localitatea cu acelasi nume.
Manifestari artistice
In ceea ce priveste evenimentele din Transilvania ce au loc vara, Sighisoara Medievala este unul dintre cele mai bogate festivaluri. In cadrul evenimentului vor fi invitate o serie de formatii de muzica specifica evenimentelor de acest gen care vor concerta in pietele orasului pe tot parcursul festivalului.
Dintre numele deja confirmate care isi vor face aparitia pentru a mentine voia buna si a instiga la distractie si dans se numara formatia Bucium, Mircea Baniciu si Ducu Bertzi din Bucuresti, Huniadi Cantores din Hunedoara, Tera Alba din Buzau si Puiu Ivanitchi din Sighisoara. Au fost confirmate si doua formatii de peste granita, Ensemble Forfaitz din Croatia si Holloenek din Ungaria.
Reprezentatiile de teatru isi vor gasi locul chiar pe strazi, asa cum era traditia in perioada de glorie a cetatii cand artistii ambulanti distrau multimea.
Pentru spectacolele de teatru din perioada festivalului a fost deja confirmat teatrul Scena din Targu Mures, debutat in anul 2001 si care este specializat in evenimente multi culturale, inclusiv expozitii, lansari de carte, concerte si workshop-uri.
Va mai participa la spectacolele din cadrul festivalului si trupa Noua Acropola din Timisoara, organizatie culturala internationala cu o lunga traditie in manifestarile de acest gen fondata in anul 1957 de catre filosoful si istoricul Jorge Angel Livraga Rizzi. Noua Acropola va tine si conferinte si prelegeri filozofale pe tema festivalului.
Cazare si pregatirea pentru festival
In general, programul festivalului poate fi accesat pe site-ul primariei din Sighisoara in perioada imediat anterioara festivalului sau direct la punctele de informare turistica din Cetate. Pe perioada festivalulu exista obiceiul ca turistii si locuitorii Sighisoarei deopotriva sa se imbrace in costumatii specific medievale pentru a intra in atmosfera sarbatorilor si a adauga o nota personala de autentic manifestatiilor.
Se organizeaza turniruri, iar domnitele costumate in tinute specifice epocii pot incuraja cavalerii participanti. Tot pentru cei care se costumeaza ca atare se organizeaza si ceremonii de casatorie valabile doar pentru perioada festivalului in urma carora se obtin diplome speciale insa fara nici o valoare legala.
Pentru turistii care si-au uitat costumatiile acasa exista numerosi vanzatori ambulanti care comercializeaza costumatii si accesorii specifice erei medievale atat pentru cei mici cat si pentru adulti.
Cazarea pe perioada festivalului este o problema, cele mai multe dintre punctele de cazare din Sighisoara sunt rezervate cu cel putin cateva saptamani inainte de festival. Hotelierii ofera in general pachete speciale pentru aceasta perioada cu oferte pentru minim 3 nopti de cazare in weekendul festivalului. Datorita cererii mari din aceasta perioada, cei mai multi hotelieri cer avans de pana la 30% pentru rezervari.