Sovata – ghid de oras

Sovata-2Sovata, aflata la aproximativ 500 de metri altitudine in pitorescul judet Mures pe confluenta raului cu acelasi nume, este una dintre cele mai populare destinatii de tratament, odihna si relaxare pentru intreaga familie. Sovata are atuul de a combina toate avantajele unei statiuni de tratament cu pitorescul care lipseste chiar si unor statiuni montane, mult verde, aer curat si optiuni de agrement pentru membrii familiei care cauta mai degraba aventura decat odihna. Este greu de determinat cu exactitate ce face din Sovata o destinatie de vacanta atat de indragita, nu din lipsa de motive ci din contra, pentru ca lista este prea lunga.

Istoria Sovatei

Obiectivele principale care pun Sovata pe harta sunt muntele de sare aflat in imediata apropiere si lacul heliotermic unic in Europa. Localnicii spun adesea ca fara Muntele de Sare si Lacul Ursu nu ar exista Sovata asa cum este ea cunoscuta astazi.

Sarea din Sovata este responsabila pentru aerul cu calitati curative din zona, dar si pentru dezvoltarea turismului de aici, iar Salina Praid din apropiere este un motiv in plus pentru care turistii poposesc adesea pe aceste meleaguri.

Povestea statiunii de langa Muntele de Sare a inceput cu mii de ani in urma, din perioada imediat urmatoare cuceririi romane, in zona descoperindu-se fortificatii tipice Imperiului Roman. Exista dovezi ca apa sarata din zona era folosita pentru vindecare inca din perioada in care au fost datate aceste fortificatii.

Din punct de vedere documentar, Sovata este atestata cu acest nume incepand cu anul 1860, fiind mentionata pentru prima data de catre Orban Balzs in cronica “Descrierea tarii secuilor” drept salina de la nord de drumul romanilor.

Chiar inainte de prima atestare documentara s-au descoperit documente din 1597 si chiar mai vechi, care mentionau zona ca loc de cura catre care se calatorea adesea de pe teritoriul tarii dar si din afara, asa cum demonstreaza o serie de scrisori trimise de catre Mihail Kornis unui prieten din Polonia pentru a-l invita la cura in Sovata.

Abia in 1860 au fost demarate eforturile pentru a organiza baile pentru care este cunoscuta azi statiunea. Prin amenajarea unui baraj si formarea unui prim lac artificial in zona cunoscut ca Lacul Iordan sau Lacul Alb, acesta a servit drept primul lac amenajat pentru tratament inainte sa fie distrus de o inundatie.

Un alt important obiectiv turistic al statiunii, Lacul Ursu nu a existat pana in jurul anilor 1900 cand acesta s-a forma in urma unei prabusiri de teren pe locul in care existau doua lacuri mici, dintre care unul cu apa sarata folosit pentru tratament.

Odata cu darea in folosinta a liniei ferate in 1905, statiunea a cunoscut o rapida perioada de dezvoltare care a transformat-o treptat in locul cunoscut si iubit astazi de multi.

Sovata de astazi este cunoscuta in tara si peste hotare drept oaza de sanatate a Muresului, renume cu care localnicii se mandresc si cu care continua sa atraga investitori pentru modernizare. Doar in 2013 Primaria din Sovata a declarat ca s-au facut investitii de milioane de dolari in modernizarea Drumului Sarii si a Lacului Tineretului care a fost dotat cu debarcader, zona pentru scaldat si un patinoar in timpul iernii.

Cum se ajunge la Sovata

La Sovata se vine din toata tara, aceasta fiind asezata central si usor de accesat de catre turistii din marile orase.

Bucuresti – Sovata: 333 km

Din Bucuresti pana in Sovata distanta se parcurge in aproximativ 5 ore daca se evita opririle frecvente. Se merge pe directia Ploiesti – Brasov – Sovata, Brasovul fiind oprirea ideala pentru cateva zeci de minute de relaxare, dezmortire sau pentru a lua masa. Se merge pe A3, E60 apoi DJ 13A.

Cu trenul se poate ajunge pe ruta Bucuresti – Oradea, apoi Blaj – Praid si cu autobuzul pentru ultima portiune de 4 km de la gara la statiune.

Alternativ, cu trenul se poate ajunge tot pe ruta Bucuresti – Oradea pana la Sighisoara, apoi cu autobuzul.

Timisoara – Sovata: 373 km

Distanta intre Timisoara si Sovata poate fi parcursa cu masina in putin peste 5 ore, cu oprire in Deva sau in Orastie pentru masa sau o scurta pauza. Se iese din oras pe DN7/E68 si se merge pe DJ 107, DN 14 B si DN 13A.

Iasi – Sovata: 275 km

De la Iasi la Sovata se ajunge in aproximativ 4 ore cu masina, incluzand o oprire scurta in Targu Neamt. Se merge pe directia E583.

Constanta – Sovata: 544 km

Cu masina, distanta dintre Constanta si Sovata se parcurge in aproximativ 7 ore cu trecere si opriri in Bucuresti si Brasov sau Sighisoara. Se merge pe A2 pana la Bucuresti, pe A3 pana la Ploiesti, apoi pe E60 si DJ13A.

Baia Mare – Sovata: 233 km

Dinspre Baia Mare pana in Sovata distanta rutiera se parcurge in aproximativ 4 ore cu oprire in Dej. Se merge pe E58, E576 si E578.

Cu trenul

Nu exista linie directa dinspre marile orase catre Sovata, insa se poate merge cu trenul pana la Targu Mures, iar din Targu Mures pana in Sovata se poate ajunge cu autocarul sau microbuzul.

Cu avionul

Se poate ajunge si cu avionul la aeroportul din Targu Mures, apoi cu microbuzul pana in statiune.

Lacul Ursu, singurul lac heliotermic din Europa

Lacul Ursu- SovataDaca ar trebui mentionat un singur motiv pentru care statiunea Sovata isi merita renumele de oaza curativa a batranului continent, acela este Lacul Ursu. Acest lac a fost format in urma unei alunecari de teren acum mai mult de un secol, iar prin calitatile acestuia a reusit sa puna Sovata pe harta Europei.

Lacul Ursu se afla intr-o zona inconjurata de paduri in statiunea Sovata, la altitudinea de 502 metri. Suprafata totala a lacului este de peste 40.000 de mp, iar punctul de adancime maxima coboara pana la aproape 19 metri.

Lacul Ursu si-a preluat renumele nu doar pentru superba zona de rezervatie naturala in care acesta isi intinde apele dulci la suprafata si sarate in adancime, ci si datorita caracterului sau unic de acumulare a energiei termice, fenomen singular in Europa cunoscut drept lac heliotermic.

Pentru ca temperatura apei lacului scade treptat, astazi ea este ideala pentru bai, trecand cu putin peste 40 de grade Celsius si nemaiatingand temperaturile de peste 70 de grade din urma cu aproape un secol la formarea acestuia. Perioada optima de vizitare din punct de vedere a temperaturii lacului este luna iulie cand aceasta atinge maximele anuale. Componentele chimice ale apei lacului sunt considerate superioare oricarui alt izvor cu apa sarata din statiunile balneare de pe teritoriul tarii.

Scaldarea in lacul Ursu este recomandata ca tratament pentru cele mai diverse afectiuni, de la reumatism la probleme metabolice, neurologice sau de ordin ginecologic.

Program

In zona lacului este amenajat un strand deschis zilnic intre 10:00 si 18:00 cu pauza intre 13:00 si 15:00, moment in care iesirea din lac este obligatorie. In pauza se poate profita pentru cateva ore de odihna la soare sau pentru a lua masa in spatiile special amenajate.

Pret bilete

  • Adulti: 25 lei
  • Copii: 20 lei

Pauza de masa in Sovata

Sovata se afla in judetul Mures, iar muresenii sunt cunoscuti pentru multe lucruri dar mai ales pentru bucataria traditionala de aici, o bucatarie plina de inspiratie, diversitate si bogatie de gust. Cei ce ajung un weekend la Sovata trebuie sa faca macar o oprire la Ciuperca Mica, cel mai cunoscut restaurant din zona.

Restaurantul Ciuperca Mica este usor favorizat de pozitia sa in imediata apropiere a strandului, dar intreg personalul de aici se mandreste ca mancarea si nu locatia atrage clientii, uneori chiar si de la zeci de kilometri.

De pe terasa restaurantului panorama taie respiratia iar mancarurile sunt absolut delicioase, inspirate atat din bucataria traditionala cat si cea internationala. Portiile sunt mari iar preturile sunt accesibile pentru o statiune turistica.

Sovata, statiunea pentru toata familia

La Sovata turistii nu vin doar pentru tratament. Spre deosebire de alte statiuni balneoclimaterice care sacrifica din farmec si personalitate in favoarea unui mediu destinat strict linistei si odihnei, Sovata reuseste sa se faca placuta pentru turistii de toate varstele.

In Sovata, durata ideala pentru tratament este cuprinsa intre 10 si 14 zile, iar persoanele care vin insotite de familie pentru curele de la lacul Ursu, din Salina Praid si pentru aerul cu numeroase calitati benefice de aici nu se pot plange de lipsa de activitate.

In statiune exista sali de biliard, de tenis de masa si de bowling, iar cele mai multe hoteluri cu baza de tratament dispun si de piscine pentru intreaga familie, sali de fitness si alte facilitati special gandite pentru a ocupa timpul celor care nu vin pentru tratament.

Exista si un night club, astfel ca se poate vorbi inclusiv de viata de noapte pentru cei pentru care vacanta nu trebuie sa insemne in mod neaparat liniste si odihna.

Sovata este punctul de intersectie a 8 trasee montane pitoresti ce strabat muntii Gurghiului si punct de start pentru orice drumetie din jurul numeroaselor lacuri din zona.

De la Sovata se poate pleca in drumetie catre Muntele de Sare, Varful Saca sau Varful Cireselul.

Pentru plimbari se pot inchiria biciclete sau ATV-uri.

Alte atractii in Sovata sau pe langa: Adventure Park, Safari Tour, lacul Tivoli sau promenada din Corund.

Mocanita Sovata – Campu Cetatii

Lacul Ursu- SovataO alta trasatura unica a statiunii este mocanita care a fost reinaugurata de curand si care acum porneste din nou agale zi de zi catre Campu Cetatii de la gara Sovata. Traseul dureaza pana in 2 ore, dar poate ocupa cu usurinta jumatate de zi dus-intors.

  • Program: zilnic, 10:00, 13:00, 17:00, 19:00
  • Pret bilet: 30 lei adulti, 15 lei copii.

Mocanita lasa turistii in Campul Cetatii unde are loc anual festivalul baloanelor cu aer cald. Pentru turistii care viziteaza Sovata intre 26 si 28 septembrie aceasta atractie unica nu trebuie ratata.

Petreceri in weekend

Sovata este o statiune plina de energie care refuza sa cada prada monotoniei altor statiuni balneoclimaterice din tara. Din acest motiv hotelurile si pensiunile din zona organizeaza in permanenta seminarii, concerte, evenimente si drumetii cu ghid, cele mai multe dintre acestea fiind programate in weekend.

Sovata in alb

Daca vara strandul de la lacul Ursu este mereu plin de turistii veniti la tratament sau relaxare, in sezonul rece statiunea imbracata in alb devine o destinatie ideala pentru sporturile de iarna.

Partiile de aici sunt singurele partii de schi din judetul Mures, astfel ca iarna de iarna muresenii se inghesuie in statiune pentru a profita de un weekend la schi.

Cele patru partii de aici au lungimi cuprinse intre 1.100 si 1.300 de metri si diferente de nivel intre 30 si 350 de metri.

Pentru partia Alunis, de dificultate medie, este instalat telescaun, iar pe partiile Alunis 2 exista teleschi pentru incepatori.

Pe partii sunt instalatii nocturne dar nu exista tunuri de zapada, astfel ca inainte de vizita se recomanda verificarea starii partiilor.

Pretul pentru urcarea cu teleschiul este de 3 lei, iar pentru telescaun 5 lei.

Cea mai buna perioada pentru a vizita Sovata iarna este luna ianuarie cand partiile de aici gazduiesc Serbarile Zapezii, un festival cu jocuri si concursuri tematice, perfecte pentru iubitorii sporturilor de iarna.

Cazare la Sovata

Fiind una dintre cele mai dezvoltate statiuni balneoclimaterice din intreaga tara, Sovata atrage in permanenta investitori mici si mari astfel ca turistii au de ales intre hoteluri dintre cele mai pretentioase sau o bogata oferta de agroturism cu farmecul sau aparte.

1. Hotel Szeifert Sovata 3*

Hotel Szeifert- Sovata-2

Unul dintre cele mai apreciate hoteluri de 3 stele din statiune, hotelul Szeifert este asezat in apropierea celui mai vechi lac din statiune, Lacul Negru si la doar 250 de metri de Lacul Ursu, fiind optiunea ideala pentru turistii care vin aici pentru tratament la lac dar si pentru cei care viziteaza Sovata pentru relaxare. Hotelul se afla intr-una dintre cele mai linistite zone din statiune.

Cele 16 camere cu o capacitate maxima de 52 de persoane sunt dotate si utilate conform standardelor categoriei. Terasa hotelului este locul ideal pentru relaxare, iar camerele au vedere catre lac si catre zona pitoreasca a rezervatiei. Turistii au acces la mese de ping pong, WiFi si parcare gratuita.

Preturi: de la 43,75 lei de persoana pe noapte.

2. Hotel Pacsirta Sovata 4*

Pentru o optiune de lux de cazare, Hotelul Pacsirta asezat la 3 minute de lacul Ursu este alegerea ideala.

Cu camere si spatii mobilate modern, subtil si elegant si cu un restaurant ce serveste mancare din bucataria transilvaneana si maghiara, hotelul Pacsirta atrage un numar impresionant de turisti de pe tot teritoriul tarii dar si de peste hotare.

Cele 16 camere sunt aranjate cu gust, cu parchet in tonuri deschise, mobilier de lemn si facilitati caracteristice categoriei de hotel de lux.

In barul hotelului se poate juca biliard si fotbal de masa. Internetul si parcarea sunt gratuite iar de la receptie se pot inchiria biciclete.

Preturi: de la 186,57 lei de persoana pe noapte.

3. Hotel Tivoli Sovata 2*

Hotel Tivoli- Sovata-2

Optiunile de cazare din Sovata de buget sunt pline de personalitate, elegante si primitoare. Drept dovada sta hotelul Tivoli de 2 stele situat chiar la iesirea din statiune.

La hotel Tivoli, cele 18 camere sunt dotate cu televizor cu ecran plat, televiziune prin satelit, baie privata si vedere spre munte.

Parcarea si internetul sunt gratuite.

Preturi: de la 40 lei de persoana pe noapte.

4. Hotel Alunis 3*

O optiune de cazare cu facilitati de wellness situata la doar 100 de metri de Lacul Ursu este hotelul Alunis ce dispune de 284 de locuri de cazare renovate recent.

Personalul prietenos, curatenia impecabila, locatia si raportul calitate-pret sunt motive suficiente pentru a alege aceasta optiune de cazare.

Preturi: de la 75 lei de persoana pe noapte.

5. Casa Szabo

Casa Szabo- Sovata-2

Deschisa in perioada calda intre 1 mai si 20 octombrie, Casa Szabo este una dintre cele mai intime si linistite optiuni de cazare din Sovata, avand o capacitate de doar 4 persoane.

Situata la 5 km de Salina, exact la iesirea din statiunea Sovata, Casa Szabo este locatia perfecta pentru cei care doresc sa isi imparta programul de tratament intre salina si Lacul Ursu sau alte baze de tratament din statiune. Casa este ideala pentru a fi inchiriata de familii sau grup de prieteni, fiind o constructie noua cu living, doua dormitoare cu paturi matrimoniale, o bucatarie si o baie comuna cu dus. Proprietarii nu locuiesc in cabana care odata inchiriata este in totalitate la dispozitia turistilor.

Se poate inchiria pentru 3 pana la 6 persoane.

Preturi: de la 47,50 lei de persoana pe noapte.