La drum prin Maramures – circuit turistic ce merita incercat vara aceasta

Emi Cristea/Shutterstock.com

Despre Maramures s-au spus atatea lucruri frumoase incat nu gasim niciun motiv sa nu-l vizitati anul acesta. Indiferent ca o faceti pentru prima oara sau pentru a zecea, peisajele splendide, caldura din privirile oamenilor si traditiile din satele maramuresene va vor fascina. Cu o lunga si bogata istorie in spate, nordul tarii noastre se mandreste cu numeroase obiective istorice si culturale.

Pe langa frumusetea naturala a locului, aici vei da peste o lume total diferita de cea din marile orase; o lume simpla, frumoasa, fericita, unde timpul pare ca a stat in loc. Vizita in Maramures reprezinta o incursiune in timp si totodata in sufletul taranului roman, din care te vei intoarce mai bun, mai recunoscator pentru traiul indestulat pe care il duci si mai fericit. Descopera frumusetile unice ale Maramuresului intr-o excursie cu familia sau cu prietenii. Afla care sunt cele mai ascunse taine ale locului urmarind sugestia de circuit propusa de catre echipa Travelminit.

“In cautarea lui Dumnezeu” – circuit al bisericilor de lemn din Maramures

De cand se stiu, maramuresenii si-au gasit o ocupatie in sculptarea si prelucrarea lemnului. Fie ca o faceau pentru a-si construi case care mai de care mai deosebite, usi incarcate cu motive traditionale sau obiecte de uz casnic, mesterii maramureseni si-au perfectionat in timp tehnica si au ajuns sa fie cei mai cunoscuti lucratori in prelucrarea lemnului. Printre constructiile la care participa toata suflarea satului se afla bisericile din lemn devenite astazi un simbol al Maramuresului si un motiv in plus de mandrie pentru romani. Incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO datorita caracterului unic si frumusetii extraordinare, lacasurile de cult construite pe meleagurile noastre au devenit atractii turistice de talie europeana.

Ziua 1

Incepem excursia noastra din orasul Baia Mare si pornim catre prima oprire – biserica de lemn de la Desesti. De o frumusete rara si insotita de o poveste fabuloasa, biserica din Desesti este cu siguranta unul dintre locurile din Romania pe care nu trebuie sa le ratezi. Arsa din temelii in timpul unui atac al tatarilor, lacasul de cult a fost reconstruit cu ajutorul localnicilor pornind de la o singura piatra ramasa din vechea constructie. Cu truda, pasiune si multa dibacie, satenii au reusit sa ridice biserica ce poate fi admirata si astazi.

Dupa ce va minunati de talentul si iscusinta maramuresenilor ce au faurit biserica din Desesti, trecem mai departe la urmatorul obiectiv. Mergem grabiti catre orasul Sighet, unde se afla doua obiective turistice importante: Muzeul Satului si Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei. Primul obiectiv prezinta viata autentica de la tara, casele simple si pline de farmec, iar cel de-al doilea aminteste de o perioada neagra in istoria Romaniei. Daca va intrebati de ce am introduce in circuitul religios un muzeu ce prezinta povestile victimelor regimului comunist, raspunsul este simplu: de-a lungul intregii perioade de suferinta, majoritatea victimelor au fost tinute in viata doar de credinta.

Ziua 2

Cea de-a doua zi cuprinde faimosul Cimitir Vesel, acest manifest impotriva tristetii, pe care il puteti vizita cu drag ori de cate ori ajungeti in zona. Renumit pentru modul surprinzator in care trateaza moartea, cimitirul de la Sapanta este un loc unic ce se bucura de notorietate chiar si in randul turistilor straini.

Biserica propusa pentru cea de-a doua zi este cea din satul Barsana, unde se poate ajunge foarte usor din orasul Sighet. Biserica “Intrarea Maicii Domnului” din Barsana a fost construita initial in 1720, iar mai apoi mutata in locul unde se afla astazi, in anul 1806. Biserica “Intrarea Maicii Domnului” face parte dintr-un complex monahal ce cuprinde si Manastirea Barsana, unul dintre cele mai vizitate lacasuri de cult din Maramures.

Ziua 3

Cea de-a treia zi a acestui circuit va incepe din Barsana si va cotinua cu drumul catre urmatoarea biserica – Biserica din Poienile Izei. Inclusa in Patrimoniul UNESCO datorita modului excelent in care s-a pastrat constructia si valorii culturale si arhitecturale incontestabile, biserica din Poienile Izei trebuie neaparat pusa pe lista obiectivelor turistice. Biserica poarta hramul Sfintei Paraschiva si are interiorul acoperit de fresce impresionante.

Urmatoarea oprire este satul Ieud, un sat micut, cu case rasfirate, ce adaposteste o comoara inestimabila. Biserica din Deal este construita in intregime din lemn de brad si a fost mult timp considerata de catre istorici cea mai veche biserica de lemn din Europa. Desi titlul nu-i mai este atribuit si astazi, biserica din Deal reprezinta unul din acele locuri magice in care parca natura si divinitatea s-au contopit.

Ziua 4

Prima oprire din ziua a patra va fi satul Budesti. Asezarea ascunsa de verdeata copacilor adaposteste una dintre cele mai frumoase constructii din lemn din Romania. Biserica “Sfantul Nicolae”, construita in anul 1643, a fost ridicata in locul altei biserici distruse.

Dupa un drum spectaculos ce urmeaza cursul raului Lapus ajungem la ultima oprire din cea de-a patra zi – satul Rogoz. Aici, printre alte case de lemn inaltate cu mandrie chiar de sateni, se afla biserica satului ce poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Biserica se deosebeste de celelalte constructii vazute pana acum datorita intrarii sudice care are un acoperis asimetric.

Ziua 5

Ultima zi din circuitul nostru incepe cu drumul catre Copalnic Manastur. Cele doua sate pe care le veti vizita astazi – Plopis si Surdesti – adapostesc doua biserici din lemn de toata frumusetea, pretuite deopotriva de localnici si turisti.

Prima biserica vizitata, cea din Plopis, dateaza inca din anul 1798 (cand s-a inceput constructia lacasului de cult) si reprezinta una dintre cele mai bune dovezi ale maiestriei maramuresenilor. Biserica din Surdesti este opera lui Toma Macarie, un mester popular ce sculpta in lemn, care s-a intrecut pe sine in realizarea acestei constructii. Cea mai inalta constructie din lemn de stejar este completata de picturi cu scene biblice, formand astfel un ansamblu religios de vis.

Sugestii de cazare

Avand in vedere durata extinsa a acestui circuit, dorim sa va prezentam si cateva sugestii de cazare pe care le puteti lua in considerare atunci cand plecati la drum:

  • noaptea dinaintea zilei 1: inainte de a porni la drum va trebui sa ajungeti in orasul Baia Mare si sa innoptati intr-una dintre unitatile de cazare din zona.
  • noaptea dinaintea zilei 2: dupa prima zi de hoinarit prin Maramures, va recomandam sa va odihniti intr-una dintre camerele elegante ale Hotelului Gradina Morii din Sighetul Marmatiei.
  • noaptea dinaintea zilei 3: pentru o experienta autentica, in cea de-a treia noapte va recomandam sa incercati sa va cazati la una dintre manastirile din zona.
  • noaptea dinaintea zilei 4: cum cea de-a treia zi se termina in Poienile Izei, tot aici va sfatuim sa si innoptati. Una dintre unitatile de cazare din zona potrivite pentru odihna este Pensiunea Liliana.
  • noaptea dinaintea zilei 5: in ultima zi pe meleagurile maramuresene va recomandam cu caldura sa incercati cazarea in casa unor localnici. Nu numai ca veti descoperi ce inseamna cu adevarat viata in Maramures, dar va veti putea bucura si de o masa delicioasa cu bucate traditionale.