La pescuit in Delta Dunarii – idei si sfaturi

pescuit deltaIti place sa pescuiesti, dar nu ai facut-o niciodata in Delta Dunarii. Si nu e chiar atat de simplu, lectiile de pescuit aplicate pana acum in baltile obisnuite nu au rezultate in delta. Nu te descuraja, insa incearca sa tii cont de cateva sfaturi si idei de la veterani. Altfel, uneltele si aparatura de ultima ora nu-ti vor fi de niciun folos, iar excursia se va incheia cu unul-doi pesti cumparati de la magazin.

Iata mai jos cateva idei si sfaturi culese de la cei care au pescuit deja in delta si au invatat cate ceva din experientele lor.

Unde se poate pescui in Delta Dunarii

Multi pescari adora sa pescuiasca in delta, dar asta nu inseamna ca fiecare isi poate arunca undita la intamplare. Sunt zone bine delimitate de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in acest areal de care toti pescarii (amatori si profesionisti) trebuie sa tina cont. Din cele peste 30 de zone, cele mai bune locuri pentru pescuit sunt:

– pe Lacul Fortuna, unul dintre cele mai mari lacuri din delta, poti sa pescuiesti din barca sau de pe mal. Cu lanseta, daca ai noroc, poti prinde crap si somni.
– pe Canalul Olguta, locul preferat al pescarilor de stiuca si biban, vegetatia deasa permite accesul pescarilor doar cu barca.
– pe bratul vechi al Dunarii, dinspre Mahmudia, la Enisala sau pe Balta Traian.
– in zona Mila 23 poti pescui linistit de pe mal sau din barca.

Cu toate acestea, autoritatile emit in fiecare an un ordin de prohibitie in apele Deltei Dunarii, care apare de regula primavara si este publicat pe pagina oficiala a Monitorului Oficial. Este bine sa consulti acest ordin, ca sa nu fii pus in situatia de a plati amenzi usturatoare.

Taxe de acces si permis de pescuit

Ca sa intri pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii trebuie sa platesti o taxa de acces – costa 5 lei/zi, 15 lei/saptamana sau 30 lei/luna. Pensionarii au acces gratuit. De asemenea, daca vii cu autoturismul propriu, vei plati inca o taxa de 10 lei/zi. Asta fara sa luam in calcul permisul de pescuit – 30 de lei/an.

Echipament

Trebuie sa stii ca pentru o partida de pescuit in Delta Dunarii ai nevoie de un echipament care sa contina pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga – nu doar impotriva tantarilor. Aerul poate fi foarte rece in primele ore ale diminetii, iar soarele foarte puternic la pranz. De asemenea, nu uita sa-ti iei o palarie de soare: sapca nu este potrivita pentru pescuitul in delta, ci doar pentru plimbarile din oras. Ar fi indicat sa pui in bagaj si o caciula, daca esti mai friguros (depinde in ce anotimp alegi sa pleci), ochelari de soare si neaparat o pelerina de ploaie. Primavara este cel mai indicat anotimp pentru o vizita in Delta Dunarii.

Echipamentul pentru pescuit trebuie sa includa lansete si mulinete, fire suficiente si momeli (voblere, twistere, lingurite etc.). Atentie! Chiar daca se pescuieste foarte mult in Delta Dunarii, nu vei gasi magazine dotate cu ustensile de pescuit, asa ca va trebui sa pleci pregatit cu toate cele necesare de acasa.

In ce priveste uneltele, aici e foarte mult de vorbit. Piata este invadata de modele clasice si moderne, insa trebuie sa stii ca Delta Dunarii are personalitate: se intampla foarte des ca o unealta folosita intr-o zi cu succes sa nu mai functioneze a doua zi la fel. Aici intervin factorii naturali (temperatura, claritatea apei) care pot da peste cap oricand lectiile invatate si aplicate chiar cu o inainte.

Cu toate acestea, uneltele care nu trebuie sa lipseasca din trusa (pentru pescuitul la stiuca) sunt linguritele. Un sfat de la cunoscatori: toate linguritele trebuie sa aiba aripioare rosii montate la ancora. Foloseste deci piscotul mic de 11g, dolingerul auriu de 13, versusul argintiu de 10g, irlandeza argintie si atomul nichelat de 19g.

Pentru bibanul de delta, este nevoie de Mepps Aglia nr.2 si de Vibrax nr.2, la care poti adauga modelele de silicon (mult mai moderne) de culoare verde Paddle Tail – Chartreuse Shine sau Mann’s Soft. Sau Jackall Lake Police TN 50 Pearl Ayu, desi este ceva mai scump.

Captura

Daca ai norocul incepatorului si reusesti sa prinzi un peste urias, trebuie sa stii ca legea te obliga sa redai captura naturii (adica sa arunci pestele inapoi in apa). In caz ca nu stii, exista limite clare admise pentru pestele care poate fi pescuit in mod legal. De exemplu, salaul sau stiuca trebuie sa aiba maxim 40 de centimetri, iar bibanul 12 centimetri. Altfel, esti pasibil de o amenda care poate ajunge pana la 600 de lei.

Si nu in ultimul rand, ne permitem sa-ti mai dam un sfat: nu te astepta ca, odata aplicate aceste idei, totul sa mearga snur. Fiecare excursie in Delta Dunarii este o experienta si vine la pachet cu “necunoscutul”. Tine cont de ceea ce ai invatat si fii pregatit pentru orice. Si bucura-te de frumusetea deltei si de ofertele minunate de cazare din zona.