Lacul Colibita – locul de basm din judetul Bistrita Nasaud

Lacul Colibita, Bistrita NasaudIi invidiezi pe greci pentru ca se pot bucura de mare si de munte in acelasi timp? Nu ai de ce, pentru ca si in Romania exista un astfel de loc. Este la sute de kilometri de Marea Neagra, dar are plaja. Este la inaltime (900m altitudine), dar ofera un lac in care te poti scalda. Asa poate fi descris in cateva cuvinte Lacul Colibita, locul de basm din judetul Bistrita-Nasaud. Cuvintele insa sunt prea mici pentru a cuprinde frumusetea lui. Iti spunem mai bine cum poti ajunge la el, la ce sa te astepti si unde te poti caza, ca sa te bucuri de acest loc frumos asa cum se cuvine.

Cum ajungi la Colibita

Satul transformat intr-o statiune cu renume, Colibita, se bucura de o amplasare pitoreasca: pe Valea Bistritei, intre doi munti – Bargau si Calimani. Satul apartine de una dintre “bargaiele” judetului – Bistrita Bargaului, amplasata undeva in dreapta Prundului Bargaului.

Ca sa ajungi la Lacul Colibita trebuie sa strabati drumul care serpuieste dincolo de Bistrita Bargaului si care te conduce (pret de vreo 7km) catre o zona salbatica, dar frumoasa. In cale iti apare la un moment dat barajul de acumulare si, bineinteles, Lacul Colibita. Privelistea care ti se deruleaza in fata ochilor nu-i decat “o portie” de frumusete; ca sa-l strabati de jur imprejur si sa-i devoalezi toata splendoarea, ai nevoie de vreo doua ore cu masina. Merita efortul, pentru ca peisajul oferit de lac si de cei doi munti care-l pazesc dintotdeauna, Strunioru si Bistricioru, te lasa fara suflare.

Legende si povesti

Despre satul Colibita se spune ca ar fi existat inca din anul 1850, ce-i drept, pe atunci avand doar 14 locuitori care-si duceau traiul zilnic in colibele lor (de unde si numele de “Colibita”). Ca sa-si poata duce materialul lemnos la targul din Muresenii Bargaului, era nevoie de un drum; acesta a aparut abia in 1869, in acelasi an cu biserica din localitate. Un tamplar german, W. Ianitchi, a intuit potentialul turistic al zonei si a construit cateva case de vacanta, care erau destinate in principal sasilor din Bistrita. Se intampla pe la 1918. Dar din pacate (sau, am putea spune acum, din fericire), in 1979 a aparut ideea amenajarii unui lac de acumulare exact in acea zona, asa ca satul a fost stramutat in apropiere, in asa-numita localitate Mita. Fiind amenajat chiar in fosta vatra a satului, lacul a preluat numele localitatii care a fost practic inundata.

Legendele locului povestesc cum ca pe fundul lacului ar exista o parte din casele scufundate, inclusiv vechea biserica din Colibita – mai mult, se spune ca atunci cand scade nivelul apei, se poate vedea crucea de pe acoperisul bisericii. De aceea auzi satenii povestind ca lacul este blestemat si ca in fiecare an isi cere tributul, platit cu o viata omeneasca.

Astazi, frumusetea lacului de acumulare si proprietatile curative ale aerului din Colibita atrag foarte multi turisti romani si straini. Aerul este atat de curat si bogat in ozon incat poate vindeca orice bolnav de tuberculoza. In zona exista, de altfel, si un sanatoriu specializat in tratarea bolilor pulmonare.

Ce poti sa faci la Lacul Colibita

Pe langa plaja si baia in apa racoroasa a lacului de care poti sa te bucuri in strandul amenajat, Colibita este o zona excelenta pentru liniste si relaxare. Cadrul natural ii asigura un farmec aparte, oferindu-le turistilor spatiul perfect pentru excursii si drumetii montane, pescuit, inot, caiac, ciclism si nu in ultimul rand, plimbari su sania in timpul iernii.

Apoi, exista cateva atractii turistice interesante in regiune pe care le poti vizita: Castelul Dracula de langa Pasul Tihuta, Taul Zanelor, izvorul de apa minerala Borcut si Varful Bistricioru, pentru amatorii de trasee turistice.

Unde te poti caza

Motel Sheriff***, Bistrita

Locatia este amplasata la 3km de centrul orasului Bistrita, chiar pe drumul catre Lacul Colibita (segmentul Bistrita-Vatra Dornei), si ofera 60 de locuri in spatii de cazare recent renovate. Camerele au internet wireless gratuit, TV LCD, minibar, baie proprie cu cadita de dus si uscator de par, aer conditionat/incalzire.
Tarif: 120 de lei camera dubla/noapte (fara mic dejun)

Hotel Gomar Lux Crainimat***

Situat la 10 kilometri de Bistrita, pe DN 17, km 52, hotelul ofera oaspetilor sai un nivel ridicat de servicii si confort. Hotelul pune la dispozitie, gratuit, sauna, piscina, sala de fitnes, teren de tenis, internet wirelles, serviciu receptie 24 din 24, mic dejun bufet suedez, taxi la cerere, parcare pazita pe timpul noptii, sistem de trezire prin centrala. Camerele au baie proprie cu cadita de dus, halate de baie, uscator de par, aer conditionat, jacuzzi in camera, balcon, frigider, TV LCD.
Tarif: 160 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)