Lacul Oașa – paradisul situat la doi pași de Transalpina

În fiecare zi descoperim cât de multe locuri mai avem de vizitat în țară noastră frumoasă înainte să plecăm pe meleaguri străine. Unul dintre locurile ascunse de ochiul curios al turistului este lacul Oașa, un veritabil paradis situat în inima munților la o altitudine de peste 1200 de metri.

Lacul Oașa este un lac de acumulare situat pe râul Sebeș, la granița dintre județele Alba și Sibiu. Munții îi stau de strajă și păzesc această comoară naturală nedescoperită încă de turiștii români. Puritatea, simplitatea și frumusețea acestui loc fac din lacul Oașa un viitor obiectiv turistic de succes. Totuși, ce e atât de special la acest lac?

Scurt istoric

Lacul Oașa a luat naștere odată cu construirea barajului cu același nume, în anul 1979. Aici, s-a dorit construirea unui baraj din beton, cât mai solid, în vederea unei susțineri de cât mai lungă durată. Detaliile tehnice au fost studiate îndelung până la stabilirea unei formule ideale pentru zona în care se dorea amplasarea barajului.

Lacul rezultat în urmă construcției are în prezent o suprafață de 460 de hectare și un volum de 136 mil. metri cubi. De o frumusețe răpitoare, lacul Oașa împreună cu peisajele din jur reprezentau încă din vremea inaugurării un punct de atracție turistică îndeosebi pentru locuitorii din zonă.

Un alt moment important în istoricul lacului este cel din anul 1980, când se decide construirea unei centrale subterane de tip cavernă, în vederea valorificării potențialului energetic al lacului.

Potențial turistic

Lacul Oașa poate ajunge unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din zonă în câțiva ani datorită peisajelor superbe din zona și poziționării privilegiate. Barajul este punctul de plecare a două trasee montane spectaculoase către vârful Cindrel, dar și locul ideal pentru pasionații de pescuit întrucât lacul Oașa găzduiește numeroase exemplare de păstrăv și craiete.

Obiective turistice din zonă

Lacul Oașa nu este singurul punct de atracție turistică din zonă, iar dacă decizi să îți petreci un sfârșit de săptămână aici, vei avea cu siguranță ce să admiri. Printre principalele obiective turistice din zona se află Iezerul Șureanu.

Traseul marcat cruce Roșie face legătura între Lacul Oașa și Mănăstirea Oaşa și cabana Şureanu, în apropierea căreia se află pitorescul lac Iezerul Șureanu. Se poate folosi drumul de acces spre Domeniul schiabil Șureanu, cu o ultimă porțiune de potecă prin pădure, care scurtează drumul de acces la cabana Șureanu

Valea Frumoasei

Dacă alegi să vizitezi Valea Frumoasei, vei rămâne impresionat. Peisajele cu totul aparte te încântă la tot pasul, iar aerul rece și pădurea verde îți dau senzația că te afli într-un colț de rai. Zona este sălbatică, necucerită încă, plină de neprevăzut: văile adânci, cascade la tot pasul, poienițele retrase și traseele secrete printre munții întortocheați.

Pe Valea Frumoasei se poate ajunge cu maşina, pe DN 67 – Transalpina, pornind din Sebeş înspre Oaşa. Pe hartă, rezervaţia apare undeva în sud-estul Munţilor Şureanu, la limită cu Munţii Lotrului şi cu Munţii Cindrelului.

Descoperă și Gura Portiței – cum ajungi, ce să faci, care sunt prețurile

Luncile Prigoanei

Datorită frumuseților sale, Luncile Prigoanei mai poartă denumirea și de Poarta Raiului. Este un ținut montan încărcat cu păduri de foioase și conifere.

De-a lungul vremurilor, locul a devenit criteriu de inspirație pentru mai marii noștri poeți și povestitori. Mihail Sadoveanu nu a putut trece indiferent pe lângă aceste locuri, intitulând zona „Valea Frumoasei”.

Aerul bine ozonat, flora și fauna specific montane creează din întregul peisaj un loc desprins parcă din vis, destinat pentru recreere.

Luncile Prigoanei sunt vizitate de sute de turiști dornici de câteva clipe de relaxare.

Vârful Șureanu

Animale sălbatice, peisaje de poveste, ape repezi și reci, păduri întunecate, culmi domoale și goluri alpine la altitudini de peste 2.000 de metri, verde, turcoaz și albastru, reprezintă doar câteva dintre tușele unui tablou de sfârșit de vară în Munții Șureanu, la doar câțiva kilometri de DN 67 C, drumul cunoscut drept Transalpina. Peisajele verii din aceste locuri au o frumusețe aparte. Valea Frumoasei, Iezerul Șureanu, golurile alpine și vârfurile Șureanu și Sfântul Pătru sunt parte a sitului de importanță comunitară (ROSCI0085) „Frumoasa” , desemnat arie naturală protejată de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice Natura 2000 în România.

Cum ajungi la Lacul Oașa?

Lacul Oașa este situat în apropierea șoselei Transalpina, așadar când ai drum pe spectaculoasă șosea poți face un mic popas la Lacul Oasă. Aici, te vei încarcă cu energie și vei descoperi unele dintre cele mai frumoase peisaje din zonă.

Unde te cazezi?

Zona este abia la început în ceea ce privește dezvoltarea unui sistem de unități de cazare care să asigure locuri suficiente pentru turiștii care ar dori să vină să viziteze lacul, în consecință singurele locuri în care te poți caza sunt localitățile din jur. Una dintre așezările din apropierea lacului este comuna Voineasa, cunoscută pentru peisajele pitorești și aerul curat.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.