Top 10 cele mai frumoase lacuri din România

România este o ţară cu un relief cum rar întâlneşti. Avem mare, munte, podiş, deltă, râuri, lacuri. Să o tot iei la pas, să o vizitezi şi n-ai cum să te plictiseşti. Travelminit îți prezintă top 10 cu lacuri pe care merită să le vizitați, top care nu are o ordine numerică, toate lacurile sunt la fel de interesante, iar particularitățile fiecăruia te vor îndeamna la drumeții pe care nu le vei uita.

Bâlea Lac

Lacul Bâlea a fost declarat un monument al naturii, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase și mari lacuri glaciare ale României.

Peisajul este unul diferit și surprinzător la fiecare anotimp care trece, însă o frumusețe cu totul aparte o are iarnă când, prima zăpadă bogată se așterne iar norii devin una cu straiele albe ale crestelor înalte.

Accesul până la Bâlea Lac se poate face în 2 maniere facile: cu automobilul pe drumul Transfăgărășan în timpul verii și cu telecabina până la cota 1200, unde se află Cabană Bâlea Cascadă, pe timp de iarnă.

La doar 77 de km se află orașul Sibiu, 68 km de la Făgăraș până la Căldarea Glaciară Bâlea, 85 de km de la Curtea de Argeș.

Lacul Vidraru

Situat tot pe șoseaua Transfăgărășan, lacul Vidraru este la fel de popular în rândul turiștilor, mai ales pentru excursiile de o zi sau de weekend. Situat aproape de Curtea de Argeș, Vidraru este un lac artificial de acumulare, creat în anul 1965, când a fost construit barajul cu același nume, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică.

Lacul Sfânta Ana

Mai puțin cunoscut decât alte lacuri de la noi, Sfânta Ana are un farmec aparte, fiind și singurul lac vulcanic din România. Situat în Harghita, în Munții Ciomatu, lacul poate fi vizitat în timpul unei drumeții cu plecare din stațiunea Băile Tușnad, dar se poate ajunge foarte ușor și cu mașina.

Lacul Sfânta Ana ocupă o suprafață de 19 hectare și are o adâncime de cel mult 7 metri, fiind format pe fundul craterului unui vulcan stins. Întreaga zona este o importantă rezervație naturală, numită Mohoș, care poate fi vizitată sub îndrumarea unui ghid specializat.

Lacul Roșu

Lacul Roșu este unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară și, cu siguranță, unul dintre cele mai vizitate, datorită amplasării sale deosebite. Situat la poalele Muntelui Hăşmaşul Mare, numele acestui lac se trage de la culoarea roșiatică, dată de oxizii de fier din sol.

Lacul s-a format natural, după ce o bucată de stâncă s-a prăbușit în urma unui cutremur, blocând o vale alimentată de Pârâul Roșu. În acel moment, o pădure de brazi a fost inundată, iar trunchiurile copacilor se pot observa și acum, conferind lacului un aspect cu totul deosebit. Dacă ajungi la Lacul Roșu, merită să te plimbi cu barca printre copacii scufundați, dar poți face și drumeții în zonă, în special la Cheile Bicazului, aflate în apropiere.

Lacul Izvorul Muntelui

Cunoscut și sub denumirea de Lacul Bicaz, Izvorul Muntelui este un mare lac de acumulare, format după construirea barajului Bicaz pe râul Bistrița. Amplasarea lui este spectaculoasă, iar dimensiunile impresionante, fiind cel mai mare lac artificial din România: se întinde pe o suprafață de 31 kilometri pătrați, are o lungime de 40 km și o adâncime maximă de 97 metri.

Din zona lacului Izvorul Muntelui poți face drumeții spre Cheile Bicazului, Lacul Roșu sau poți merge în stațiunea Durău, de unde pornesc trasee montane pe Ceahlău. De asemenea, te poți plimba cu vaporașul sau cu barca pe lac, cu plecare din micul port Bicaz, situat aproape de baraj. 

Descoperă și 7 lucruri de făcut și de văzut în Țara Făgărașului

Lacul Razim

Razim sau Razelm este cel mai mare lac din România, de fapt, o lagună formată în sudul Deltei Dunării. Lacul, care este inclus în patrimoniul mondial UNESCO, se întinde pe o suprafață uriașă, de peste 500 de kilometri pătrați. În schimb, adâncimea lui este foarte mică, de numai 4 metri, fiind astfel ideal pentru înot sau plimbări cu barca.

Peisajul este specific Deltei, cu mult stufăriș, cu nuferi și cu o faună extrem de bogată în specii de păsări. Dacă ajungi aici, ai ocazia să admiri unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară și să te delectezi cu gastronomia locală, atât de apreciată.

Lacul Ochiul Beiului

Acest lac este alimentat constant de un izvor carstic subteran. Așa se explica faptul că nu îngheață nici măcar în toiul iernii. Lacul Ochiul Beiului se află în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, din județul Caraș Severin. Mai precis, îl găsești la limita Munților Aninei cu Munții Locvei, pe Valea Râului Beiu.

Lacul Albastru

Lacul Albastru este unicat în Europa datorită felului în care s-a format și datorită unei proprietăți pe care acesta o are și anume că-și schimbă culoarea în funcție de anotimp (poziția soarelui, temperatura apei). Primăvară, lacul are culoarea albastru deschis și albastru închis, vara are culoarea verde închis și, uneori, cu reflexe de smarald, iar toamna acesta devine verde închis și, uneori, maro. De asemenea, este arie protejată de interes național, este situat pe teritoriul administrativ al orașului Baia Sprie, la poalele Munților Gutâi. S-a format prin prăbușirea unei vechi galerii de mină, de pe filonul Domnișoara, în jurul anului 1920.

Lacul cu nuferi

Lângă Oradea, în staţiunea Băile 1 Mai, se găseşte rezervaţia naturală Lacul cu Nuferi – Pârâul Peţea, singurul loc din România, dar și din Europa, unde creşte de milioane de ani nufărul termal.

Nuferii sunt înfloriți tot anul, iar lotușii oferă o priveliște unică doar trei luni pe an, în perioada iunie-august. Lacurile sunt populate cu numeroase specii de pești exotici care trăiesc doar în aceste ape termale, iar pe lângă pești vei întâlni și broaștele teștoase, alți rezidenți ai acestor lacuri. 

Lacul Oașa

Un  loc ascuns de ochii curioși ai turiștilor este lacul Oașa, un veritabil paradis situat în inima munților la o altitudine de peste 1200 de metri, în apropiere de Transalpina. Barajul lacului Oașa este punctul de plecare a două trasee montane spectaculoase către vârful Cindrel, dar și locul ideal pentru pasionații de pescuit, întrucât lacul Oașa găzduiește numeroase exemplare de păstrăv și craiete.

Printre principalele obiective turistice din zona se află Iezerul Șureanu, Valea Frumoasei, Poarta Raiului, Luncile Prigoanei,Vârful Șureanu și Mânăstirea Oașa.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.