Satul Belis, situat in Muntii Gilau, pe aria judetului Cluj, unde altitudinea depaseste 1300 de metri, ascunde ruinele unui lacas de cult sacrificat de regimul comunist, insa care a reusit sa ramana in picioare si in ziua de azi. In urma cu aproape 60 de ani, misterioasa biserica a fost inghitita de apele Somesului Cald.
Ultima data cand biserica a fost zarita complet a fost acum mai bine de 10 ani, cand lacul a fost golit. De asemenea, biserica si-a mai facut aparitia aproape in totalitate in anul 2011, din cauza secetei, cand scafandrii au profitat de ocazie pentru a face noi explorari.
Denumita in mod oficial Biserica Urmanczy, aceasta a fost construita cu peste 100 de ani in urma, servind credinciosilor de religie romano-catolica. In zilele secetoase, cand nivelul apei scade suficient, constructia religioasa continua sa-si inalte zidurile sub soare, dar cand nivelul apei este la cote normale, fundatia bisericii sta pitita la 30 de metri adancime. Astfel, Biserica de sub lac a devenit monument turistic, tocmai prin aceasta rezistenta a sa de a-si pastra peretii in picioare, cu picturile inca vizibile ce infatiseaza scene biblice importante.
Nu multi stiu insa ca biserica scufundata ascunde o istorie trista, greu incercata, zbuciumata de jertfele comuniste care au lasat in urma adevarate drame, provocand stramutari fortate, localitati parasite si daramarea mai multor lacasuri de cult.
Biserica a ramas practic ultima dovada vie a existentei unui sat in care traiau 1300 de suflete pana acum aproape 60 de ani. In anul 1960, barajul ridicat prin decizia regimului comunist a dus la scufundarea acestui sat la o adancime de 30 de metri.
Ambitiile socialiste de a mari reteaua nationala de electricitate si de a construi noi cai navigabile au dus la pierderea vechii asezari rurale. Barajul a fost ridicat pentru a favoriza constructia lacului artificial de acumulare Belis-Fantanele, iar familiile ce au populat satul au fost nevoite sa isi caute locuinte in alte localitati.
Singura amintire ce a ramas in urma acestei triste incercari a sortii este biserica ce se incapataneaza, din cand in cand, sa-si mai dezveleasca turla. In trecut, biserica era vizibila din orice unghi al satului, fiind ridicata pe o magura. Turla acesteia parea sa stea de veghe asupra satenilor, iar astazi, in zilele toride de vara, reuseste sa ne aminteasca de acest lucru, impreuna cu ruinele sale ce afiseaza scene biblice si chipuri de ingeri.
Desi nu este primul obiectiv turistic pe care il gasesti in ghidurile turistice din zona Clujului, Biserica de sub lac din Belis este un monument ce merita vizitat. Asadar, daca iti propui sa vizitezi Pestera Ursilor, Ghetarul Scarisoara, Piatra Ponorului, Biserica fortificata de la Valeni, Cheile Galbenei si Izbucul Galbenei sau cetatile Radesei, treci si pe la Biserica de sub lac, ea fiind situata in apropiere de toate aceste obiective turistice.
Cum se poate ajunge la Biserica de sub lac:
Satul Belis se gaseste la o distanta de 27 km de Huedin, la 77 km de Cluj-Napoca si la 133 km de Oradea. Accesul este posibil pe drumul european E60 Oradea-Cluj-Brasov sau pe drumul judetean DJ101 (daca pleci din Huedin).
Locuri de cazare in Belis poti gasi in urmatorul link!