Printre dealurile pitoresti ale Parcului National Piatra Craiului, in judetul Brasov, comuna Moeciu, se zareste un sat de munte retras, adormit de linistea ce cuprinde intreaga regiune, unde localnicii au ramas simpli, harnici si autentici, mereu dornici sa sa ajute intre ei, dar si pe vizitatorii curiosi sa le afle propriile povesti, precum si pe cele ce stau la baza formarii si dezvoltarii acestui tinut fermecator.
Aici ai ocazia de a petrece cateva clipe printre vacile, caii si oile ce pasesc iarba imbelsugata dintre casele rasfirate pe culmile dealurilor, printre pomii fructiferi ce cresc la marginea drumului de tara sau, pur si simplu, ratacind pe ulitele satului, admirand ceata ce se agata de crestele Bucegilor si ale Pietrei Craiului.
Este o destinatie minunata atat vara, cand este descoperita cu bucurie de cei ce se incumeta in a strabate indraznetul traseu montan Piatra Craiului, probabil cel mai spectaculos si cel mai dificil traseu montan din Romania, cat si iarna, cand straturile generoase de omat acopera pasunile, lasand la iveala doar verdele brazilor scuturati de vant.
Fiind situata intr-o zona greu accesibila, trebuie sa te echipezi corespunzator si sa tii cont de cateva reguli atunci cand vizitezi Magura. Important, sa anunti intotdeauna pe cineva din zona atunci cand ajungi aici, fie ca este vorba despre localnici, proprietarul pensiunii in care te cazezi sau pe padurar. Ofera-le informatii despre locurile pe care vrei sa le vizitezi, in special despre traseele montane pe care vrei sa le parcurgi. De ajutor ar fi sa ai si o harta cu traseele turistice din zona, ceva merinde si apa in rucsac si, neaparat, imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare. Nu te aventura in inima padurilor! Este bine cunoscut faptul ca in padurile din judetul Brasov traiesc o multime de animale salbatice ce pot fi periculoase, in special ursi bruni. Cand pornesti pe traseu, respecta marcajele oficiale si nu te abate de la ele! Totodata, poti admira florile din jur, insa nu ai voie sa le rupi, mai ales daca este vorba despre floarea de colt! Respecta natura, respecta-i vietuitoarele si, nu in ultimul rand, respecta-i pe ceilalti vizitatori, lasand curatenie in urma ta, neaprinzand focul in zonele interzise si mentinand linistea.
Ce este de facut in jurul satului Magura, in afara de drumetii in natura?
In Magura s-a construit recent o frumoasa manastire, Manastirea Sf. Treime, care inca nu este locuita de calugari, insa poate fi vizitata de doritori.
La doar o ora de mers pe jos din Magura vei da de un alt sat pitoresc, Pestera, care ofera o priveliste ravasitoare spre crestele Bucegilor. De fapt, din Pestera vei putea zari atat Bucegii, in partea stanga, cat si Muntii Piatra Craiului, in partea dreapta.
Din Magura pana in Pestera se poate ajunge doar pe jos, asadar va trebui sa iti lasi masina undeva pentru a parcurge drumul la pas. Pana la urma, insa, acesta este farmecul locului, de a fi explorat pe jos, respirand aerul proaspat de munte si bucurandu-te de linistea si frumusetea peisajelor salbatice.
Tot in apropiere de Magura se gasesc Prapastiile Zarnestiului. Splendida zona este descrisa de un drum extrem de ingust ce pare sa desprinda muntele in doua. Deoarece este destul de abrupt si de periculos, traseul ar fi recomandat sa fie strabatut doar vara, cand este mai uscat.
Cum se poate ajunge in satul Magura?
Din localitatea Zarnesti, va trebui sa urmezi drumul catre Fantana lui Botorog, care este asfaltat. De acolo pana in satul Magura, urmeaza un drum prin padure, neasfaltat, prin anumite locuri pietruit, dar care nu ar trebui sa puna probleme vreunei masini.
Unde te poti caza in Magura?
Localitatea, desi este destul de cautata de turisti in ultimii ani, nu s-a dezvoltat foarte mult in ceea ce priveste locurile de cazare tocmai pentru a-si pastra autenticitatea. Exista, desigur, cateva pensiuni ce ofera turistilor camere in care sa innopteze si un loc in care sa manance ceva cald, cum este si Casa Hille Magura, despre care poti afla mai multe in acest link: http://bit.ly/2S82VpJ