Maramureș: 3 locuri pe care să le descoperi pentru o călătorie în timp

Descoperă locuri care și-au păstrat magia timp de secole întregi și lasă-te purtat într-o călătorie a timpului pe meleagurile maramureșene. Am adunat pentru tine câteva obiective fascinante pe care să le explorezi în următoarea ta călătorie în Maramureș. 

Baia Mare

Orașul de la poalele munților Gutâi se mândrește cu un ansamblu de peste 20 de clădiri istorice păstrate cu grijă. E de-ajuns să pornești într-o plimbare prin Centrul Vechi pentru a simți că ai pășit într-un regat medieval, cu monumente istorice la tot pasul ca mărturie a vremurilor îndepărtate. Cea mai impunătoare dintre toate, și totodată simbol al orașului, este Turnul lui Ștefan, care se înalță deasupra Pieței Cetății încă din secolul al XVI-lea, când a fost ridicat de către Iancu de Hunedoara pentru a marca învingerea armatei otomane. Înaintând spre Bastionul Măcelarilor, ajungem în secolul al XV-lea, secol în care a fost construit de către Gaspar Dragy, ca parte a celor șapte turnuri ale cetății orașului. Muzeul Satului este o altă atracție care nu trebuie să îți scape dacă vrei să admiri frumusețea traiului de odinioară. Este amplasat pe Dealul Florilor, într-un cadru pitoresc deosebit și încorporează gospodării și obiecte tradiționale maramureșene pre-industriale.

Citește și: 5 cazări în Sibiu pentru un city-break de vis

Vișeu de Sus

Vișeu de Sus este un orășel pitoresc situat la limita dintre Valea Vișeului și Valea Vaserului, care adăpostește o moștenire istorică și culturală impresionantă. Turiștii pot explora cele 8 zone desemnate drept monumente istorice și se pot bucura peisaje naturale deosebite într-o plimbare cu Mocănița, ultima cale ferată forestieră cu aburi din lume care este funcțională în prezent.  A fost construită în 1932 și utilizată, mai apoi, pentru transportul lemnului din pădurile montane. În prezent circulă pe o distanță de 60 de kilometri, pornind din Vișeu de Sus, și străbătând Valea Vaserului până la stația Paltin. 

 Îți recomandăm să faci o plimbare prin cartierul istoric Țipțerai, constuit de către coloniștii germani în secolul al XIX-lea, continuând cu o vizită la Casa-Muzeu “Elefant”, ultima casă evreiască tradițională din oraș, unde poți admira diverse obiecte care au aparținut comunității evreiești. 

Breb

Breb este cel mai celebru sat din Maramureș, atrăgând admirația turiștilor prin construcțiile sale conservate exemplar și prin tradițiile și obiceiurile care dăinuie de secole întregi. Aici este locul unde îți vei regăsi liniștea, întorcându-te la origini și savurând din plin frumusețea naturală care îl înconjoară. Cutreieră străduțele, în timp ce admiri căsuțele tradiționale cu fel și fel de modele sculptate în lemn și împrietenește-te cu localnicii ospitalieri. În zilele de duminică îi vei zări îmbrăcați în portul tradițional, la fel ca odinioară. Printre cele mai frumoase obiective pe care le poți vizita în Breb se numără Biserică „Sfânta Treime” și Biserica de Lemn din Breb, două construcții impresionante, simboluri ale satului. 

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.