Muzeul Militar National  “Ferdinand I” din Bucuresti

Gabriel Petrescu/Shutterstock.com

Gabriel Petrescu/Shutterstock.com

Muzeul Militar National  “Ferdinand I” din Bucuresti a fost infiintat in 1923 la initiativa regelui Ferdinand I. De-a lungul anilor, institutia s-a bucurat de sustinerea Casei Regale si de donatii din randul unor persoane importante precum Radu Rosetti si Nicolae Iorga.

Edificiul se intinde pe o suprafata de peste 22.000 de metri patrati, fiind format din sapte pavilioane dedicate obiectelor legate de domeniul militar si nu numai. Patrimoniul valoros aflat la Muzeul Miliar din Bucuresti face ca muzeul sa se afle in topul muzeelor de profil din Romania.

Istoric

Inca de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza s-au facut cateva incercari de intemeiere a unei institutii care urma sa pastreze intr-o stare cat mai aproape de cea initiala mai multe obiecte care erau scoase din dotarea armatei. Astfel, pe vremea lui Cuza, toate obiectele erau adapostite in Arsenalul Armatei.

Urmatorii pasi au fost mici, dar au reusit sa duca la rezultatul final: crearea unui spatiu dedicat in exclusivitate expunerii obiectelor folosite de armata romana in cadrul luptelor si razboaielor. In anul 1923, in 18 decembrie, regele Ferdinand I a semnat un decret prin care se aproba deschiderea Muzeului Militar National la Bucuresti.

Colectii si expozitii aflate la Muzeul Militar National

In prezent, la Muzeul Militar National sunt expuse peste 300.000 de obiecte, dispuse in cele 7 pavilioane, fiecare facand parte din cate una din colectiile aflate in muzeu.

In pavilionul A se gasesc sectiile de istorie militara veche, moderna si contemporana. In pavilionul B pot fi admirate colectiile de uniforme si armament. Printre uniformele expuse se regasesc cele care au apartinut regilor Carol I, Ferdinand I si Carol al II-lea.  De asemenea, uniformele care au apartinut membrilor familiei regale si cele ale Maresalului Averescu , Ion Antonescu, Ion Dragalina, Carol Davila si Vasile Milea sunt expuse in cadrul aceleasi colectii.

O alta colectie interesanta este cea in care sunt expuse medaliile, insignele si ordinele care au apartinut regelui Carol I si lui Mihai Viteazu. Cea mai mare si mai importanta colectie de acest tip de la noi din tare cuprinde piese rare care au fost purtate de rege si domnitor in timpul domniei lor.

Tot la Muzeul Militar National pot fi admirate drapelele nationale  care dateaza inca din vremea lui Constantin Ipsilanti si colectia de aeronautica ce detine diferite tipuri de avioane si elicoptere.

Muzeul Militar National din Bucuresti reprezinta unul dintre cele mai valoroase muzee de acest tip din Romania deoarece aici se gasesc cateva obiecte rare de interes mondial precum revolverul inventat de capitanul Vasile Dimancea, obuziere de mare putere pe cale ferata Skoda cal.420 mm si senileta Malaxa tip UE.

Cum ajungeti la Muzeul Militar National?

Muzeul Militar National se afla in spatele Spitalului Militar, pe strada Mircea Vulcanescu. Programul de vizitare este de miercuri pana duminica intre orele 9:00 si 17:00. Taxa de intrare pentru adulti este de 10 lei, iar pentru copii, studenti sau pensionari  de 2,5 lei. Taxa pentru fotografiere este de 50 de lei.

Cauti cazare in zona? Intra aici!