Cand ti se face dor de Banat, aminteste-ti ca pe langa orasele frumoase pe care le poti vizita exista si un parc natural minunat, care ascunde una dintre cele mai vechi rezervatii din tara: Rezervatia Muntele Domogled. Peste 1000 de hectare de natura vie, cu multe specii endemice de plante deosebite, printre care si Pinul negru de Banat, natura nealterata decat de pasii persoanelor care ii exploreaza traseele sau de animalele in cautare de hrana.
Iti propunem in cele ce urmeaza sa facem o calatorie virtuala prin Parcul National Valea Cernei – Domogled, rezervatia care leaga si se intinde pe trei mari judete: Caras-Severin, Mehedinti si Gorj.
Marginit de Masivul Godeanu si Muntii Cernei la vest si de Muntii Valcanului la est, Parcul National Valea Cernei – Domogled acopera o suprafata ce depaseste 60.000 de hectare, fiind cel mai mare parc national din Romania, din cele 13 pe care le detine. Mai mult, parcul national acopera intregul bazin hidrografic al raului Cerna; poate de aceea este cunoscut mai mult sub numele de Valea Cernei.
Intreaga zona a fost recunoscuta drept rezervatie naturala in anul 1990 datorita numarului mare de lacuri de acumulare, izvoare fierbinti (termominerale), pesteri, plante, pajisti subalpine, peste 100 de specii de plante si animale (unele dintre ele foarte rare) care o populeaza. Ursi, lupi cenusii, rasi si vidre de rau traiesc in parcul national in deplina comuniune cu natura; porcusorul de vad, zglavoaca, dunarita si chiscarul inoata nestingheriti in raurile rezervatiei, alaturi de alte 22 de specii de nevertebrate, vegheate de la mare inaltime de acvila de munte, soimul calator si porumbelul de scorbura; intre apa si cer, pe pajisti, se intind covoare de talpa-ursului, papucul doamnei, capsunite si garofite albe de stanci.
Iti sugeram ca, atunci cand ajungi pe Valea Cernei, sa apelezi la un ghid, ca sa nu ratezi cele mai frumoase locuri si obiective turistice pe care le-ai putea vizita.
Daca ai auzit vorbindu-se de Grota cu Aburi, din apropierea statiunii Baile Herculane, trebuie sa stii ca nu se poate vizita; e lesne de inteles si de ce, aburii care i-au dat numele nu sunt altceva decat vapori de pucioasa, fierbinti (au intre 52 si 56 de grade) si inecaciosi. Poti insa sa vizitezi Grota Haiducilor, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale zonei. O gasesti in apropierea hotelului Roman din statiune, in capatul unor scari de beton.
Are 143m lungime, iar arheologii spun ca pestera a fost locuita inca din paleoliticul mijlociu. Recunoastem ca pestera nu se afla in cea mai buna perioada a existentei sale, fiind intr-o usoara stare de degradare; ai sa descoperi insa foarte multe semnaturi sculptate in peretii grotei, iar cea mai veche pare ca dateaza din anul 1820.
Si tot in apropierea Bailor Herculane vei descoperi (dupa vreo 5km) un lac deosebit de frumos – Lacul Prisaca. Lung de aproape patru kilometri, lacul de acumulare Prisaca s-a format in urma construirii barajului din oras. Zona este superba, plina de peisaje naturale deosebite, o adevarata oaza de liniste in care poti sa te plimbi cu barca, sa pescuiesti, sa faci drumetii, sa te plimbi cu bicicleta sau pur si simplu sa te relaxezi admirand peisajul spectaculos.
Daca ajungi in Cerna Sat, aminteste-ti ca la o aruncatura de bat se deschid Cheile Corcoaiei pe o lungime de 300 de metri, in apropierea locului in care se intalnesc raurile Cerna si Naiba. Exact asa se numeste – raul Naiba. ? Zona este spectaculoasa si ceva mai speciala datorita marmitelor cu forme ciudate care rasar din luciul apei.
Cum ajungem
La Parcul National Valea Cernei – Domogled ai acces cu masina din patru directii:
– orasul Baile Herculane (drumul european E70)
– orasul Petrosani (drumul national 66A)
– localitatea Closani (drumul judetean 671)
– localitatea Godeanu (drumul national 67D)
Ce poti sa faci in rezervatie
Daca ai sa ajungi pe Valea Cernei (vara, in special), ai sa intelegi de ce este zona preferata a iubitorilor de rafting; raurile involburate , cu debit puternic pe alocuri, creaza mediul perfect pentru o plimbare plina de adrenalina. Valea Cernei este, de asemenea, pe gustul alpinistilor, incantati de peretii abrupti pe care pot face escalada; la fel si iubitorii de tiroliane.
Trasee turistice
Parcul National Valea Cernei – Domogled ascunde peste 30 de trasee montane, insa numai o parte dintre ele sunt omologate. Iata cateva dintre ele, numai bune pentru o drumetie montana, pe care poti sa le iei in calcul atunci cand vei vrea sa-ti dezmortesti putin oasele in aer liber.
Baile Herculane – Platoul si Izvorul Coronini – Cracu lui Arendasu – Poiana cu Peri
Durata: 2 ore si jumatate
Dificultate: usoara (accesibil permananet, cand nu e zapada)
Marcaj: punct rosu
Baile Herculane (Cartierul Zavoi) – Platoul Coronini – Foisorul Verde – Izvorul Diana
Durata : o ora
Dificultate: usoara (accesibil permanent)
Marcaj : punct albastru
Baile Herculane (Biserica Catolica) – Vf. Ciorici – Vf. Elisabeta – Poiana cu Peri – Vf. Ciorici – Pestera cu Aburi – Pestera lui Adam – Pestera Hotilor – Pestera de la Despicatura
Durata : 5 ore 1/2
Dificultate: usoara (accesibil permanent, cand nu e zapada)
Marcaj : triunghi albastru
Unde ne cazam in zona
Banatul ofera multe optiuni de cazare, care satisfac toate pretentiile si toate buzunarele; poti opta pentru o pensiune sau un hotel din Baile Herculane, o pensiune faina cum este Pensiunea Bujor de Munte din Petrosani sau o locatie din Closani.