Descopera Castelul Banffy din Bontida, judetul Cluj

Sursa foto: Iulius Agency/Shutterstock.com

De cinci ani incoace auzim tot mai des de Castelul Banffy din Cluj, deoarece acesta este locul in care se organizeaza Electric Castle, unul dintre cele mai celebre festivaluri cu care se lauda Romania, festival ce atrage zeci de mii de oameni dornici de distractie si muzica buna atat din tara cat si din strainatate.

Construit in stil baroc transilvan, castelul a luat locul unui fost conac, resedinta nobiliara ce a existat in jurul secolului al XIV-lea, conform documentelor istorice.

Castelul a inceput sa fie ridicat in anul 1437, initial in stil renascentist, urmand sa i se alature cateva extinderi in stil baroc in perioada secolului al XVIII-lea si alte cateva extinderi in stil romantic in secolul al XIX-lea (cum ar fi galeria neogotica, aceasta fiind realizata in 1890). In prezent, castelul se afla in plin proces de restaurare, insa inca are portiuni deschise vizitatorilor.

Dionisie Banffy al II-lea, comite de Dabaca si Cluj si consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I a hotarat realizarea ansamblului sub aceasta forma, fiind ajutat de arhitectul de origine italiana Agostino Serena. Conceput ca un ansamblu fortificat in forma literei “L”, cu 4 bastioane dispuse in cele 4 colturi, un turn in fata intrarii si cu o gradina amenajata in partea de sud a complexului, castelul a fost  distrus in mare masura din cauza razboaielor, astfel ca a devenit ulterior baza militara. Restaurarea acestuia a inceput in secolul al XVII-lea, cand s-a pus la cale, de asemenea, construirea parcului din jurul cladirii. Cel care a venit cu ideea construirii castelului, Banffy Denes, a dorit ca parcul sa aiba un design similar cu cel de la Versailles, care este renumit in intreaga lume pentru arhitectura sa uluitoare. Prin urmare, gradina Castelului Banffy a fost amenajata cu alei simetrice, sculpturi renascentiste, terase intinse si cu flori superbe, facand ca acest domeniu sa para unic in zona Transilvaniei. Chiar daca timpul a sters din farmecul si splendoarea parcului, atunci cand copacii sunt taiati, inca se pot observa semnele unei foste arhitecturi romantice frumoase.

Cel mai mult, castelul a fost deteriorat in timpul secolului XX. Acesta a fost folosit ca spital de companie in anul 1944, insa armata germana l-a praduit si la distrus ca semn de razbunare fata de modul de a face politica al contelui Miklos Banffy, cel care era in acea perioada proprietarul domeniului. Miklos Banffy era atunci in negocieri cu Ungaria pentru a forma o alianta impotriva Germaniei.

In prezent, castelul isi are portile deschise vizitatorilor in fiecare zi, de la ora 9:00 la 19:00, contra unei sume de doar 3 lei. Accesul la castel se face pe drumul national ce duce catre Bontida, comuna situata la circa 30 km de municipiul Cluj-Napoca.

Asezat pe malul drept al raului Somesul Mic, Castelul Banffy inca isi mentine farmecul, cucerindu-l chiar si pe Printul Charles de Wales, care isi doreste sa se implice in renovarea acestuia, convins fiind ca, odata restaurat, castelul va deveni un obiectiv turistic la mare cautare.


Cele mai multe locuri de cazare in apropiere de castel se gasesc in Cluj-Napoca. Intra pe acest link pentru a gasi ceva pe placul tau: http://bit.ly/2OTBbHp