O zi in Muntii Fagaras – trasee

Balea Lac, FagarasImpunatori si spectaculosi, Muntii Fagaras sunt un adevarat izvor de energie pentru cei care iubesc miscarea in aer liber. Desi inalte, cu peste 2000 de metri in cele mai multe cazuri, crestele lor te indeamna sa le cuceresti; nu este simplu sa le escaladezi, dar nici foarte greu, daca ai echipamentul necesar si stii sa tratezi muntele cu respect. Important este sa stii la ce sa te astepti, sa urmaresti prognoza meteo si sa nu te abati de la drumul marcat.

Iata ce poti face o zi in Muntii Fagaras si ce idei de trasee montane iti sugeram:

Punct de plecare: Cabana Negoiu (1546 m altitudine)

Cabana Negoiu din Muntii Fagaras este considerata centrul multor trasee si drumetii montane. Din fata cabanei se ramifica cel putin sase trasee ce pot fi facute intr-o singura zi. Puteti opta astfel pentru o cazare de cateva zile la Cabana Negoiu si sa le parcurgeti pe toate sau va puteti alege un singur traseu pe care sa-l incercati intr-o zi senina de vara.

Cabana Negoiu – Cabana Barcaciu: traseul de aproape 2 ore traverseaza o zona impadurita si nu va solicita prea mult, intrucat veti merge cam pe la aceeasi altitudine. Marcaj: punct rosu.

Cabana Negoiu – Valea Serbotei – Varful Puha – Saua Scara: este un traseu usor, pe care il faceti in aproximativ 2 ore si jumatate, urmarind marcajul “crucea albastra”.

Cabana Negoiu – Muchia Serbotei – Varful Serbota dureaza tot in jur de 2 ore si jumatate, pe parcursul caruia veti traversa o padure mixta si un gol alpin. Marcajul pe care trebuie sa-l urmati este “banda albastra”.

Cabana Negoiu – Caldarea Saratii – Piatra Pranzului – Saua Cleopatrei este un traseu mai dificil, cu portiuni abrupte si diferente mari de nivel (pana la Piatra Pranzului). Timpul alocat este de aproximativ 3 ore, iar marcajul este “triunghiul albastru”.

– Puteti urma acelasi traseu pana in Saua Cleopatrei si sa-l continuati pana pe Varful Negoiu – adica inca o ora pe o poteca prin golul alpin. De sus, privelistea spre Valea Saratii este superba!

Cabana Negoiu – Caldarea Saratii – Piatra Pranzului – Strunga Ciobanului – Caldarea Laitei este un traseu mai dificil, in sensul ca pana la Piatra Pranzului veti avea de parcurs o diferenta mare de nivel, iar de acolo pana la Strunga Ciobanului veti intalni o portiune prevazuta cu lanturi de sprijin. Marcajul este “crucea rosie”.

Punct de plecare: Balea Lac (2034 m altitudine)

Un alt punct de plecare important in drumetiile prin Muntii Fagaras este Balea Lac, unul din cele 5 lacuri din Romania care merita vazute cel putin o data in viata. Caldarea glaciara este cunoscuta in special datorita hotelului de gheata care se construieste in fiecare an din cuburi mari de gheata scoase din lac si in care va puteti caza atunci cand doriti sa experimentati ceva unic in Romania.

Traseul de tip circuit pe care vi-l propunem este Balea Lac – Curmatura Balii – Umarul Paltinu – Varful Iezerul Caprei – Saua Caprei – Lacul Capra – Saua Capra – Balea Lac. Dureaza aproximativ 3 ore si are un grad de dificultate medie.

Pentru inceput urmati marcajul “cruce rosie” care va conduce la Curmatura Balii (2202 m), dupa care mergeti pe poteca marcata cu “banda albastra” pana la Umarul Paltinului (2300 m). De acolo, urmati marcajul “banda rosie” urcati pana sub Varful Iezerul Caprei (2417 m) si apoi Saua Caprei (2230 m). Daca veti urma acelasi marcaj – si nu va veti abate spre Lacul Caltun sau Refugiul Caltun (cruce rosie) – veti ajunge inapoi la Balea Lac.

Pornind tot de la Balea Lac, puteti incerca o drumetie spre Saua Vaiuga; traseul turistic poate fi parcurs in 3 ore urmand marcajul “triunghi albastru” si are un grad de dificultate medie.

Circuitul este Balea Lac – Saua Capra – Varful Vanatoarea lui Buteanu – Saua Vaiuga – Balea Lac. Interesant este ca desi Varful Vanatoarea lui Buteanu din Muntii Fagaras se afla la o altitudine de 2507 m, de la Balea Lac se poate ajunge la el in numai o ora si jumatate, daca alegeti traseul prin Saua Capra urmand marcajul “triunghi albastru”. De pe Varful Vanatoarea lui Buteanu puteti admira cateva culmi semete ale Fagarasilor, cum ar fi Negoiul (2535 m), Arpasu Mare (2468 m),Podragu (2462 m), Ciortea (2427 m), Moldoveanu (2544 m) sau Vistea (2527 m).

Intoarcerea spre Balea Lac din varful acestui munte se face prin Turnul plecat (marcaj “punctul albastru”) si Valea Vaiugii.

Indiferent de traseul pe care il alegeti, inainte sa plecati in drumetie, este bine sa va echipati corespunzator (bocanci, haine potrivite) si sa nu uitati de o rezerva consistenta de apa.