Obiective turistice de neratat in judetul Buzau

Sursa foto: Danny Iacob/Shutterstock.com

Situat in sud-estul tarii, pe aproape toata suprafata bazinului raului Buzau, judetul Buzau are parte de trei tipuri de forme de relief majore: munti, dealuri subcarpatice si campii. Drept urmare, peisajele sale sunt pitoresti, mai ales in zonele muntoase si deluroase, iar atractiile naturale sunt foarte variate. In plus, in acest judet vei gasi elemente populare, istorice si etnografice foarte importante in cultura noastra romaneasca, pe care le poti descoperi in muzee sau chiar in natura.

Obiectivele turistice pe care nu ai voie sa le ratezi intr-o vizita in judetul Buzau sunt urmatoarele:

Vulcanii Noroiosi. Probabil cea mai cunoscuta atractie turistica din regiune, Vulcanii Noroiosi se gasesc in localitatea Beciu, precum si in comunele Scortoasa si Berca. Cu un aspect cel putin impresionant, aceste formatiuni sunt un rezultat al unor explozii de gaz adunat la o mare adancime in pamant, la circa 3000 de metri sub nivelul scoartei terestre, care, in incercarea de a iesi la suprafata, trece prin panza freatica, combinand apa cu solul argilos. Atunci cand se intareste, namolul ia forma unor conuri cu aspect de vulcani. Vulcanii Noroiosi sunt “activi” in mod constant, iar peisajul isi schimba aspectul mereu, chiar de la o zi la alta, ceea ce este cu adevarat spectaculos! In functie de marimea paclelor (vulcanilor), Vulcanii Noroiosi se impart in Paclele Mici, care au inalltimi intre 2 si 8 metri si se intind pe 10 hectare si Paclele Mari, cu trei vulcani principali, care acopera o suprafata de 20 de hectare, fiecare vulcan masurand mai bine de 100 de metri in diametru.

Asezarile rupestre. O descoperire arheologica uimitoare, aceste asezari rupestre, unele dintre ele locuite chiar si in prezent, au fost folosite ca lacasuri de cult inca din epoca bronzului. Sapate in stancile Muntilor Buzaului, asezarile rupestre sunt, din pacate, putin complicat de gasit din cauza lipsei marcajului traseului. Foarte aproape de ele se gaseste si o biserica din piatra, care a fost construita din pietrele de calcar din zona imediat dupa revolutie.

Babele de la Ulmet. Babele de la Buzau sunt, mai exact, niste trovanti suspendati in pozitii bizare, ce pot fi gasiti la marginea localitatii Ulmet, parte a comunei Bozioru. Vechii localnici numeau acest trovanti “pietre vii” datorita modului lor de formare, prin depuneri sedimentare, foarte similar cu modul de formare al perlelor. De asemenea, localnicii au dat cate o denumire fiecarei pietre imense, luandu-se dupa infatisarea fiecareia. In componenta Babelor de la Ulmet intra asadar Microfonul, Scaunul, Toboganul, Caseta si Cinci Casetofoane.

Barajul Siriu. Situat pe raza localitatii Siriu, acest baraj inaugurat in anul 1985 si construit artificial pentru producerea de energie electrica a dus la formarea unui lac pitoresc, precum si a mai multor viaducte care sa ocoleasca satul. Lacul este foarte bogat in pastravi, carasi, crapi si scobari, motiv pentru care este foarte frecventat de pasionatii de pescuit.

Lacul fara Fund. Cu un nume care ne duce usor in eroare, lacul are de fapt doar 2,5 metri adancime, insa este un lac de tip periglaciar gasit Muntii Siriului, la altitudinea de 1420 de metri. Numele a fost dat de localnici, care spun ca, in trecut, un oier si-ar fi aruncat bastonul in lac si l-a gasit dupa mult timp in Dunare. Datorita faptului ca scriitorul Alexandru Vlahuta spunea ca locul ar fi frecventat de vulturi pe timp de primavara, lacul mai poarta, de asemenea, denumirea de “Lacul Vulturilor”. Este inconjurat de un peisaj pitoresc, intr-o zona protejata de lege, cu capre negre si o multime de specii de plante si flori incantatoare.


In judetul Buzau exista multe alte obiective turistice ce merita atentia noastra. Pentru a le descoperi pe toate, avem nevoie probabil de cel putin o saptamana. Daca vrei sa petreci cateva zile in zona pentru a-i descoperi frumusetile, cu siguranta, vei avea nevoie de un loc bun de cazare: http://bit.ly/2Ctn2uG