Daca va doriti cu adevarat o evadare din cotidian, o perioada in care sa uitati de telefon, mail, internet, grijile si sarcinile zilnice, o drumetie prin Parcul National Retezat poate fi exact ceea ce va trebuie. Rezervatia este atat de frumoasa incat pare ireala – cu cele peste 50 de lacuri glaciare, mii de specii de plante si sute de specii de pasari care salasluiesc prin muntii si padurile Masivului Retezat.
Parcul National Retezat este Raiul amatorilor de drumetii si locul in care veti simti nevoia sa va intoarceti mereu.
Unde este Parcul National Retezat
Rezervatia este localizata in Muntii Retezat-Godeanu, din judetul Hunedoara, si se intinde pe o suprafata de peste 38.000 de hectare, care cuprinde teritoriile a patru comune si orase: Rau de Mori, Salasu de Sus, Pui si Uricani. Desi a fost infiintat in 1935, Parcul National Retezat a obtinut statut de Rezervatie a Biosferei abia in 1979. In zona se poate ajunge pe DN 66A pe ruta Vulcan – Lupeni – Campu lui Neag, pe DN 67D (Valea Cernei) sau pe DN 68, dinspre Caransebes.
Cu masina se poate ajunge pana la Centrul de vizitare Nucsoara, iar mai departe, cu rucsacul in spate, pe traseele montane.
Tarif: Biletul de intrare in Parcul National Retezat costa 10 lei/persoana si este valabil sapte zile (cu numar nelimitat de intrari). Biletele se gasesc la Centrul de vizitare Nucsoara, Gura Apei, Carnic, la Cabana Pietrele si la intrarile marcate din parc.
Ce poti sa vezi in Parcul National Retezat
Masivul este format din Retezatul Mare (cu o prezenta mare de roci cristaline) si Retezatul Mic (bogat in roci calcaroase), ambele zone intersectandu-se in zona lacului glaciar Bucura, aflat la o altitudine de peste 2.000 de metri – cel mai intins din Romania, cu o suprafata de aproape noua hectare. Acesta este de altfel si punctul de plecare catre multe trasee turistice montane. La Bucura se poate campa si exista, de asemenea, si un refugiu construit pe marginea lacului.
Rezervatia cuprinde multe masive muntoase care desi au peste 2.000 de metri inaltime, sunt accesibile. Vorbim de Varful Papusa (2508 m), Retezat (2482 m), Peleaga (2509 m) sau Judele (2334 m).
Parcul inseamna, deopotriva, zone intinse de jnepenis, cascade, chei si multe,multe lacuri glaciare, in care soarele si cerul albastru se oglindesc perfect. Veti fi uimit de peisajul superb care vi se infatiseaza pe masura ce inaintati. Si de linistea din jur. In afara de lacurile glaciare din zona Gemenele (interzisa turistilor pentru a nu afecta ecosistemul), puteti ajunge si vizita toate lacurile glaciare din zona. Aici vom fi putin subiectivi si vom spune ca cele mai frumoase (cel putin din punctul nostru de vedere) sunt Lacul Ana, plin de pastravi (care se revarsa in Lacul Lia), Lacul Bucura – cel mai mare lac glaciar din tara, Lacul Gales – inconjurat de paduri de brazi, Lacul Peleaga – destinatia celor mai multe trasee montane din Retezat.
Chiar daca este unul dintre lacurile greu accesibile din Retezat, Taul Tapului (aflat intre stanci) este un loc unic, fermecator, care te lasa fara suflare.
Trasee turistice
Parcul National Retezat a starnit dintotdeauna interesul turistilor si, in special, al turistilor straini. In fiecare an, rezervatia este vizitata de aproape 18.000 de turisti, un sfert din acestia fiind straini. In ultimii cinci ani, administratia parcului a conceput cateva trasee turistice, avandu-i in atentie chiar si pe copii.
„Traseul cu enigme” are un grad scazut de dificultate, este marcat cu banda albastra si dureaza 3-4 ore. Pe parcursul lui, pot fi admirate flora si fauna; turistii au ocazia sa afle si cate ceva despre istoria si traditiile zonei, informatii despre animale si plante – toate acestea fiind inscrise pe placutele si panourile expuse pe traseu.
„Traseul lacurilor” este la fel de usor, poate fi parcurs in aproximativ doua ore si porneste din zona Refugiului Salvamont de la Lacul Bucura. Marcaj: punct rosu pe fond alb. Traseul Brazi – Saua Pelegii este pentru profesionisti, fiind unul greu de strabatut. Din zona Brazi se urca spre barajul Gura Apei, pe Valea Lapusnicului Mare, Poiana Pelegii si Saua Pelegii. Pe timp de iarna, traseul este interzis. Marcaj: punct albastru pe fond alb.
Traseul Pietrele – Lacul Galesu dureaza aproximativ 3 ore si jumatate si este accesibil pe tot parcursul anului. La fel si Pietrele – Lolaia (o ora si jumatate) sau Pietrele – varful Retezat (circa 4 ore).
Unde va puteti caza
Pensiunea Ancuta, Rausor, judetul Hunedoara
Complexul Rausor este situat intr-o zona montana deosebita, la marginea Parcului National Retezat, locatia fiind ideala pentru cei care doresc sa se plimbe cat mai mult prin rezervatia naturala. Pensiunea dispune de 4 spatii de cazare, doua grupuri sanitare, living cu semineu si bar, terasa, foisor, bucatarie complet utilata si parcare. La 100 de metri distanta de pensiune exista o partie de schi.
Tarife: 100 de lei camera dubla pe noapte (fara mic dejun)
Pentru alte optiuni de cazare, intra aici!