Sezonul cald este din ce in ce mai aproape, astfel ca gandurile noastre se indreapta involuntar catre destinatii frumoase in care visam sa petrecem cateva zile de relaxare. Daca ti-ai propus sa ramai intre granitele tarii pentru a explora plaiuri romanesti pe care nu ai mai pasit pana acum, iti propunem sa vizitezi judetul Mehedinti, un loc in care Dunarea isi croieste drum printre Carpati pentru a crea peisaje de poveste.
In Mehedinti vei gasi de toate, mai putin mare. Vei gasi munti, dealuri, campie, podis si Dunarea, aceasta trasand o buna parte a granitei judetului, pe o distanta de 192 de kilometri. Adaposteste o sumedenie de obiective si atractii turistice spectaculoase, unele renumite in intreaga lume. Iata cateva dintre acestea:
Chipul lui Decebal de la Mraconia. La Clisura Dunarii, in Golful Mraconia, se iveste de la departare impresionantul Chip al lui Decebal, o statuie sculptata in munte, ce masoara 42 de metri. Faima ei a depasit barierele tarii, ajungand chiar si la urechile jurnalistilor de la Business Insider, care au plasat-o intr-un top al celor mai mari statui din intreaga lume, alaturi de Statuia Libertatii, Statuia lui Hristos din Rio de Janeiro si Budhha din Myanmar.
Chipul lui Decebal impresioneaza si datorita locatiei in care se gaseste, zona Cazanelor, despre care se spune ca ar fi cea mai spectaculoasa portiune a fluvului Dunarea din tot parcursul ei, din Muntii Padurea Neagra pana in delta.
Rezervatia Naturala Cazanele Mari si Mici. Compusa din Cazanele Mari si Cazanele Mici, Cazanele Dunarii este un loc ce nu trebuie ratat cand ajungi in judetul Mehedinti. Fluviul a modelat aici, de-a lungul timpului, o rezervatie naturala fascinanta, conturata de munti calcarosi, pesteri si avene impresionante si o multime de specii de plante si animale, unele ocrotite de lege. Rezervatia adaposteste, printre altele, Pestera Veterani si Pestera Ponicova, care ascund legende si povesti incredibile. Totodata, in zona vei putea observa ruinele Manastirii Mraconia, care insa devine vizibila doar atunci cand nivelul Dunarii este foarte scazut. Aceasta a fost “sacrificata” de autoritatile vremii atunci cand oamenii au ridicat Hidrocentrala Portile de Fier 1.
Parcul National Portile de Fier. Situat atat pe teritoriul judetului Mehedinti, cat si pe teritoriul Caras Severinului, Parcul National Portile de Fier este unul dintre cele mai intinse parcuri naturale din Romania, adapostind sub a sa cupola 18 rezervatii. Aici, Muntii Locvei impreuna cu Muntii Banatului-Almajului intalnesc Muntii Mehedinti si coboara lent spre Podisul Mehedinti.
Parcul merita vizitat, inainte de toate, pentru peisajele sale pitoresti. In cei peste 1000 de kilometri de parc vei gasi o multime de specii uimitoare de plante si animale, inclusiv testoasa de uscat, viezurele, vipera cu corn, lupul, egreta, pinul negru si laleaua galbena de cazane. Nu uita, inainte de a pleca din zona, sa admiri impozantele hidrocentrale Portile de Fier I si II, de a caror energie beneficiem atat noi, romanii, cat si vecinii nostri sarbi.
Drobeta Turnu Severin. Resedinta judetului Mehedinti, Drobeta Turnu Severin, este una dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei romane care a dominat aceste tinuturi cu 2000 de ani in urma. Principalele obiective istorice din oras, care marcheaza urmele acestei civilizatii grandioase, sunt Podul lui Traian, termele si amfiteatru roman.
Alte atractii turistice care merita vizitate in Drobeta Turnu Severin sunt Cetatea medievala a Severinului, Palatul Cultural “Theodor Costescu”, Muzeul Regiunii Portilor de Fier, Hala Radu Negru si Turnul de Apa.
Orsova. Cu o istorie fascinanta ce dateaza inca de pe vremea dacilor si romanilor, pe cand orasul avea denumirea de Dierna, Orsova este un loc in care trebuie sa te opresti cel putin pentru o zi. Inconjurata de un peisaj deluros spectaculos, orasul fiind dezvoltat chiar pe malul lacului de acumulare Portile de Fier I, Orsova gazduieste cateva obiective turistice interesante, cum ar fi Manastirile Sf. Ana si Vodita, ruinele Castrului Roman Dierna si Parcul Ion Dragalina.
Judetul Mehedinti sta bine si la capitolul locuri de cazare, avand atat hoteluri cu toate facilitatile, cat si fel si fel de pensiuni, unele dintre ele construite chiar pe malul Dunarii. Mai multe detalii gasesti aici!