Cele mai frumoase rezervații de flori sălbatice din România

Nu încetăm să fim surprinși de frumusețea naturală a țării noastre, și tocmai de aceea vrem să împărtășim cu tine iubirea noastră pentru locurile spectaculoase pe care trebuie să le descoperi primăvara aceasta. Îți prezentăm cele mai frumoase rezervații de flori sălbatice din România, care te vor fermeca fără doar și poate.

Parcul natural Porțile de Fier, județul Mehedinți

Situat la granița dintre județele Mehedinți și Caraș-Severin, parcul natural Porțile de Fier este o destinație de vis pentru iubitorii de lalele, căci începând cu luna aprilie, pot fi admirate diferite specii, printre care și „laleaua de la Cazane”, o specie rară, protejată de lege. Cât timp ești acolo, te poți bucura de peisajele de poveste, într-o plimbare cu barca pe Dunăre sau pornind într-o drumeție. Printre alte atracții care nu trebuie să lipsească de pe lista ta, se numără Statuia lui Decebal, Cazanele Dunării și peștera Veterani.

Citește și: Turist în Timișoara: ce să vizitezi dacă ajungi prima dată aici

 Poiana Narciselor, Munții Baiu, județul Brașov

În munții Baiu, pe versantul drept al Văii Rea, vei găsi un colț de rai, numit Poiana Narciselor. Începând cu luna mai, întreaga vale este învăluită în parfumul de neconfundat, oferind drumeților un spectacol natural de poveste. Cum ajungi acolo? Vei porni din Azuga spre valea Rea, continuând spre vârful Baiul Mare. Traseul de 6 kilometri are o durată de aproximativ 2 ore și jumătate și este de dificultate ușoară. Dat fiind faptul că drumul nu este marcat, te sfătuim să apelezi la ajutorul localnicilor și a drumețiilor mai experimentați pentru a ajunge la destinație.

Pădurea de  ghiocei din Platoul Vârtoapelor, jud. Hunedoara

Ce mod mai frumos de a te bucura de venirea primăverii decât o drumeție în pădurea de ghiocei din Grădiștea de Munte? Până la începutul lunii aprilie, ai ocazia să admiri cele câteva mii de ghiocei, pe care îi vei găsi de-a lungul lungul a 10 hectare de teren. Pentru a descoperi acest loc, vei porni din localitatea Grădiștea de Munte, de unde ai la dispoziție 3 drumuri care de vor duce la Platoul Vârtoapelor. Pentru că traseul este unul abrupt, îți recomandăm să îl parcurgi la pas.

Pădurea de liliac, Ponoarele, județul Mehedinți

La câțiva kilometri distanță de localitatea Ponoarele, între dealurile Băluței și Răiculeștilor se găsește cea mai mare rezervație de liliac din țară. Pădurea de liliac se întinde de-a lungul a 20 de hectare și este o arie protejată a  geoparcului Platoul Mehedinți. Frumusețea ei este celebrată în luna mai a fiecărui an, sub numele de „Sărbătoarea liliacului”, care are loc încă din 1961! 

Rezervația de bujori din Comana, județul Giurgiu

Rezervația de bujori din Comana se află la doar 30 de kilometri distanță de București și este o destinație potrivită pentru o escapadă de weekend. Aparține Parcului Natural Comana, care cuprinde Rezervația Științifică de Ghimpe și Balta Comana. Rezervația de bujori are 230 de hectare, de-a lungul cărora se găsesc specii rare, precum bujorul de munte, pe care îl vei recunoaște după petalele de un roșu aprins. Luna mai este cea mai bună perioadă în care să vizitezi rezervația, căci atunci înfloresc bujorii.

Rezervația Șuvara Sașilor, județul Sibiu

În localitatea Tălmaciu din sudul Transilvaniei, se găsește Rezervația Șuvara Sașilor, care adăpostește o mulțime de specii de animale și plante rare, fiind inclusă în lista sit Natura 2000, începând cu anul 2007. Acolo vei avea ocazia să descoperi specii de plante ocrotite chiar și la nivel european. Printre ele se numără orhidee, gențiane, iriși, narcise și brândușe. 

Munții Măcinului, județul Tulcea

În munții Măcinului se află Dealul Consul și Zona Niculițel, primele rezervații naturale declarate din Dobrogea, ca urmare a vizitei Reginei Maria și a Regelui Ferdinand, care au fost fermecați de frumusețea naturală a regiunii. Munții adăpostesc peste 1200 de specii de plante, precum brândușe, viorele și toporași, oferind un spectacol de primăvară inedit. 

Rezervația naturală Pădurea Zamostea-Luncă, județul Suceava

Rezervația naturală Pădurea Zamostea-Luncă este unul dintre puținele locuri de la noi din țară unde se găsește laleaua pestriță, o plantă rară, ocrotită de lege și considerată monument al naturii. Se întinde de-a lungul a 107 hectare, în lunca râului Siret și este o destinație ideală pentru iubitorii de natură, care pot porni în plimbări prin frumoasele păduri de carpen, stejar și frasin.

Parcul Național Retezat, județul Hunedoara

Parcul Național Retezat este renumit pentru peisajele sale naturale inedite și cuprinde aria dintre munții Retezat – Godeanu. În ceea ce privește flora, parcul găzduiește peste o treime dintre toate plantele de la noi din țară, cuprinzând 90 de specii de plante endemice, care pot fi admirate doar aici. În timp ce explorezi parcul, vei avea ocazia să întâlnești specii rare precum bujorul de munte, faimoasa floare-de-colț, albăstreaua și clopotețul de munte, crinul de pădure și mai multe tipuri de orhidee.

Rezervația Poiana cu Narcise Tomnatec, județul Maramureș

Situată în localitatea Repedea din județul Maramureș, rezervația floristică-peisagistică Poiana cu Narcise Tomnatec cuprinde 100 de hectare de teren și face parte din Parcul Național Munții Maramureșului. La altitunea de 1618 m (cea mai înaltă din județ), pot fi admirate arii întregi unde cresc narcise, alături de ghințură și degetăruț.   

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.