Peste 200 de lucrari ale lui Salvador Dali la Castelul Cantacuzino

Salvador Dali - expozitie la Castelul CantacuzinoAtunci cand iti propui sa vizitezi un castel pe Valea Prahovei cu siguranta in minte iti vine Pelesul, dar nu sunt putini care stiu ca de cativa ani s-a deschis publicului si castelul Cantacuzino. Aflat in Busteni, acesta este considerat a fi una dintre comorile ascunse din aceasta zona, avand o istorie cel putin interesanta.

Castelul a fost realizat dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez special pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino, fostul prim ministru al Romaniei in perioada 1899 – 1900 si 1904 – 1907. Castelul Cantacuzino este inconjurat de un minunat parc care are grote, cascade sau fantani arteziene si este format din patru corpuri, acoperind peste 4000 de metri patrati. Conform numeroaselor legende exista multiple intrari secrete in si dinspre palat – se spune ca acestea erau cunoscute doar de catre Gheorghe Cantacuzino, acesta luand misterul cu sine in mormant.

Unde se afla Castelul Cantacuzino?

Acesta se afla in localitatea Busteni si se poate ajunge la el de pe DN 1 imediat inainte de gara, pe dreapta (cum mergi spre Brasov). La castel nu exista parcare privata, dar masinile pot fi parcate in spatial deschis aflat la intrare.

 Expozitia “Welcome into my brain”, Salvador Dali

Unul dintre principalii reprezentanti ai suprarealismului, Salvador Dali, s-a nascut in urma cu peste 100 de ani.

Potrivit organizatorilor, expozitia “Welcome into my brain” ofera publicului 211 lucrari originale, respectiv xilografii, litografii si gravuri de metal; acestea fiind distribuite in cinci camere ale castelului. Divina comedie, Batranul si marea, Pantagruel sau Tricornul sunt doar cateva dintre operele semnate de catre artist expuse in cadrul acestei expozitii.

De asemenea, alaturi de aceste lucrari sunt expuse si 78 de gravuri destinate setului de carti de Tarot.

In urmatorii doi ani, organizatorii promit sa aduca schite originale de Henri Matisse, litografii de Marc Chagall precum si picturi deosebite realizate de Picasso, Toulouse-Latrec si Renoir

Tarifele pentru vizitarea expozitiei variaza intre 10 si 35 de lei, in functie de categoria de vizitatori si de optiunea de includere in circuit a turului castelului. Expozitia va fi deschisa zilnic intre orele 09:00 si 20:00, pana pe data de 4 octombrie 2015.