Ploiesti – ghid de oras

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Ploiesti sunt legate multe nume sonore din viata romanilor. Nichita Stanescu si Ion Luca Caragiale sunt doua dintre ele, la care putem sa-l adaugam si pe cel al lui Leonard Doroftei, fara sa ne fie teama ca facem vreo nesabuinta. In fond, toti trei au ajuns la inimile romanilor de pretutindeni. Ploiestiul este un oras de provincie, dar infrastructura l-a facut in timp atat de accesibil, incat poti sa-l consideri o ”suburbie” a Capitalei. Pe de alta parte, orasul reprezinta oarecum hotarul din fata lantului carpatic si intersectia multor drumuri catre munte. Dincolo de toate acestea, Ploiestiul are suficiente obiective turistice de vizitat incat sa merite sa innoptezi in el macar o data.

Unde sa te cazezi

Vila Romeo and Juliet***

Vila nu este de pe vremea lui Shakespeare, ci doar din secolul XIX. Amplasata in centrul istoric al Ploiestiului (la 50 m distanta de centru), vila este proaspat renovata, iar cele 14 camere spatioase au fost amenajate in stil italian. Fiecare dispune de un spatiu de noapte, cu pat matrimonial, si o zona de zi. Camerele au internet wi-fi gratuit, feon, minibar si casa de valori.
Tarif: 170 lei/noapte camera dubla cu mic dejun

Hotel Central***

Arhitectura hotelului atrage, fara doar si poate, ochiul fiecarui turist care ajunge pe bulevardul Republicii din Ploiesti. Construit in 1929 in stil clasic, hotelul a fost restaurat si modernizat in totalitate in 2008, astfel ca dotarile sunt acum cat se poate de moderne: camerele au internet gratuit, hotelul dispune de un centru SPA cu piscina, jacuzzi, sauna si sala de fitness, gradina de vara si restaurant. Asa ca va puteti lua un mic respiro de la treburile cotidiene.
Tarif: 282 lei/noapte camera twin, cu mic dejun

Hotel Maryo***

Eleganta, rafinament, stil si bun gust, asa se poate descrie in cateva cuvinte hotelul Maryo din zona de vest a Ploiestiului. Culorile calde, mobila stil baroc si dotarile de ultima generatie va ofera confortul necesar si o ambianta unica.
Tarif: 180 lei/noapte, cu mic dejun

*Tarifele sunt valabile pentru perioada 22 – 23 februarie 2015.

Unde sa mananci

Schnitzel Haus
Adresa: Strada Principala nr.9, sat Paulestii Noi, judetul Prahova
Rezervari: 0244-433753

De acord, restaurantul nu se afla in Ploiesti, dar este la doar cinci kilometri distanta de oras, asa ca nu se pune. Si merita sa faci 5 – 10 minute cu masina daca vrei sa mananci bine, asa cum fac ploiestenii. In plus, atmosfera face si ea toti banii: peretii restaurantului sunt decorati cu caricaturile inramate ale celebrului Popa Popa’s. Bucataria este atat traditionala, cat si internationala.

Dionysos
Adresa: Strada Anul 1907 nr. 2, Ploiesti
Rezervari: 0244-338835

O taverna greceasca adevarata – cu patron grec si bucatar grec, unde mancarea e “de vis”. Asa spun localnicii care-i calca pragul, uneori si de doua – trei ori pe saptamana. Localul este intim, cochet si plin de caldura. Aici poti sa savurezi o ciorba de pui a la grec, perfecta ca la mama ei acasa, ardei copti umpluti cu branza feta la cuptor, o musaka adevarata sau o baclava plina de miere si nuci. Ce mai, Grecia s-a mutat la Ploiesti!

Simply
Adresa: Strada C.T.Grigorescu nr.16 (in spatele Postei Centrale)
Rezervari: 0344-401301

In centrul istoric al Ploiestiului este acest local, vizavi de Muzeul de Arta. Amenajat cu gust, restaurantul – pizzerie are un meniu destul de variat – 50 de sortimente de pizza facute la cuptor cu lemne nu sunt de ici-de colo. Dar nici puiul caciattore (specialitatea bucatarului) sau tortellini al forno nu sunt de trecut cu vederea. In plus, Simply este singurul restaurant din oras unde se poate servi si micul dejun.

Unde ne distram?

La doar zece kilometri distanta de Ploiesti, in padurea Paulesti, se afla un parc de distractii, pe care merita sa-l vizitezi daca te afli prin apropiere. Parcul se intinde pe 45.000 de metri patrati, pe care sunt amenajate trasee pentru catarari („jocuri” de lemn si cabluri de otel amplasate in copaci, pe care trebuie sa le parcurgeti), saltea elastica, tobogane gonflabile si traseu de ATV-uri, o zona de paintball, ping-pong, minigolf, trageri cu arcul la tinta, spatii special amenajate pentru jocuri de sah si table. In plus, puteti lua lectii de calarie pe ponei si cai.
Telefon: 0722-247478

Ce sa vizitezi?

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiesti este unic in tara si cu siguranta merita vizitat, insa anul trecut a intrat intr-un amplu proces de renovare, care va dura trei ani. Pana cand va fi redeschis, te invitam sa vizitezi alte obiective turistice, la fel de interesante.

Casa memoriala Nichita Stanescu
Pe strada care-i poarta numele, Nichita Stanescu nr.1, se afla casa natala a poetului – fenomen, cum a fost el numit. Aici s-a nascut Nichita Stanescu, a copilarit si a trait anii adolescentei, in casa ridicata de bunicul sau, Hristea Stanescu, intre anii 1926 – 1927. Interiorul pastreaza si acum amintirea poetului, impreuna cu simbolurile sale – patul, pianul si biroul (adesea pomenite in versuri).

Muzeul National al Petrolului
Dintr-un oras aflat la foarte mica distanta de rafinaria Brazi si a carui economie s-a bazat multa vreme pe extractiile de petrol, nu putea lipsi un muzeu de acest gen. Amplasat pe strada Dr. Dumitru Bagdazar, Muzeul National al Petrolului a fost inaugurat in 1961 cu ocazia implinirii unui centenar din viata industriei petroliere romanesti. Este singurul muzeu de acest gen din tara si printre putinele din Europa. In interior puteti vedea macheta primei instalatii de foraj mecanic folosita in Romania, precum si macheta fabricii de gaz din 1856 a fratilor Mehedinteanu, dar si unelte si lampi de miner din secolul XIX.
Tarif: 4 lei/adulti, 2lei/elevi si studenti

Muzeul Memorial I.L.Caragiale
Nicicum sa nu-l ratati! Muzeul Memorial I.L.Caragiale s-a deschis in 1979 in asa-numita Casa Dobrescu, construita in stilul rustic al sfarsitului de secol XVIII undeva pe drumul national care duce spre Targoviste (strada Kutuzov). Muzeul gazduieste o colectie impresionanta de scrisori, fotografii, afise ale comediilor jucate in premiera si carti rare. Practic, in aceasta locatie veti regasi principalele momente din viata scriitorului.