Sfantul Stefan – Traditii si obiceiuri

 jorisvo / Shutterstock.com

jorisvo / Shutterstock.com

Astazi, 27 decembrie, este praznuit de catre Biserica Ortodoxa Sfantul Stefan. Sfantul Stefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, primul martir al bisericii crestine si este considerat ocrotitorul bolnavilor.

Sfantul Mucenic Stefan a fost primul crestin care a murit din pricina credintei in Iisus Hristos. El a fost condamnat la moarte in anul 34 d.H si ucis prin lapidare. Moastele sale se afla astazi in cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

In Romania exista cateva traditii care au legatura cu ziua in care este sarbatorit Sfantul Stefan care s-au pastrat de-a lungul anilor prin viu grai. In unele zone din Muntenia, de exemplu, se prepara painicile lui Stefan. Acestea au forma rotunda, sunt facute dintr-un aluat asemanator celui de cozonac si semnifica pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan. Dupa coacere, se ung cu miere si se impart copiilor saraci dupa ce au fost sfintite in timpul slujbei. De asemenea, in ziua de 27 decembrie se impart mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea martirului.

O veche traditie, transmisa din generatie in generatie, are legatura cu icoana care il infatiseaza pe Sfantul Stefan. Conform acesteia, cei care se confrunta cu probleme de sanatate sau au o disputa mai veche, ar trebui sa aduca in casa bolnavului (sau in casa celui cu care se cearta) icoana Sfantului Stefan.

In Bucovina, traditia spune ca in ziua in care il praznuim pe Sfantul Stefan finii trebuie sa mearga in vizita la nasi cu daruri si mancaruri gustoase.

Totodata, in ziua de 27 decembrie sunt pomeniti cei care au murit in accidente violente sau imprejurari dramatice si se impart pachete cu mancare persoanelor care poarta numele de Stefan sau derivatele lui.

Pentru sporul casei este recomandata cinstirea Sfantului Mucenic Stefan prin fapte bune, ganduri frumoase si rugaciuni pentru cei dragi. Tot in aceasta zi, este bine sa cinstim sacrificiul facut de Sfantul Stefan si sa ingropam securea razboiului cu orice persoana cu care ne aflam in conflict.