Cu siguranta, articolul de mai jos nu se adreseaza excursionistilor si alpinistilor experimentati, ci iubitorilor de drumetii montane “de weekend”. De multe ori, in cazul lor, euforia iesitului pe munte este mai mare decat atentia destinata echipamentului si chiar parcurgerii in sine a traseului marcat. Pentru acestia si pentru cei care doresc titlul de “iubitor de carari mai putin umblate”, ne permitem sa oferim cateva sfaturi utile bune de luat in rucsac, impreuna cu bagajul.
Incearca sa nu pleci singur
Chiar daca ti-ai propus ca in excursia aceasta sa fii doar tu cu muntele, este bine sa nu pleci singur la drum; asta pentru cazurile in care ar putea aparea probleme pe traseu, pe care sa nu le poti rezolva singur.
Nu te lauda cu bocancii cei noi
Tocmai ti-ai cumparat o pereche noua de bocanci si vrei “sa-i scoti in lume” acum, cand ti-ai ales un traseu de 8 ore dus-intors pe care sa-l faci la munte cu prietenii. Iti sugeram sa apelezi la o pereche mai veche de bocanci, altfel risti sa te intorci din varful muntelui descult, dupa ce te vei fi pricopsit cu niste bataturi de toata frumusetea. Daca tii neaparat sa-i iei, fa mai intai un traseu de o ora-doua prin oras, cu cateva zile inainte, ca sa le faci “rodajul”.
Adopta stilul fleece
Muntele si fashion-ul nu se impaca prea bine, asa ca renunta la hanorac si la geaca de fas si ia-ti o singura bluza de fleece pentru vreme rea. La munte vremea e instabila si te poti trezi oricand ca soarele dispare iute dupa nori. In plus, in hainele de bumbac vei transpira pe un soare puternic, si ai putea sa stai ud destul de multa vreme. Daca nu vrei sa renunti la hanorac, alege unul dintr-un material special, Gore Tex, care este impermeabil si elimina rapid transpiratia.
Nu devia de la traseul marcat
Atunci cand urci pe munte, e bine sa-l respecti! Circula doar pe traseele marcate, ca sa nu te ratacesti, chiar daca ai o parere foarte buna despre tine si flerul tau. Paza buna trece primejdia rea!
Atentie la aparatul de fotografiat!
Au existat cazuri in care turistii neexperimentati s-au dezechilibrat si s-au accidentat foarte rau din cauza unui banal aparat de fotografiat purtat la gat. Cel mai bine este sa porti aparatul intr-o geanta speciala, de munte.
Ai grija ce mananci cand pleci de acasa!
Nimic nu este mai neplacut decat sa fii surprins pe munte de o indigestie, asa ca cel mai bine este ca in dimineata plecarii sa renunti la alimentele bogate in grasimi (salam, sunca, oua) si sa optezi pentru o masa usoara: iaurt sau sana, fulgi de porumb, un ceai indulcit cu miere. Si daca ti se pare ca este prea putin, fa-ti un pachetel mic (pe care sa-l porti in rucsac) cu nuci, fructe uscate si alune. Acestea au multe calorii si sunt foarte usor de transportat. Poti sa adaugi pe lista biscuiti, ciocolata si mere. Daca ti-ai planificat o excursie mai lunga, opteaza pentru conserve.
Ia-ti suficienta apa imbuteliata!
O fi apa de izvor curata la prima vedere, dar este riscant sa o bei. Pune-ti in rucsac apa imbuteliata, tinand cont ca intr-o singura ora este bine sa bei 250 ml de apa.
Nu uita trusa medicala!
Nu trebuie sa cumperi jumatate de farmacie, chiar daca pleci pentru 2 – 3 zile la munte. Cateva bandaje, alcool medicinal, aspirina si cateva antihistaminice daca te stii alergic la ceva sunt suficiente.
Ia-ti un rucsac, nu toata casa!
Atunci cand urci pe munte, este bine sa tii cont ca pe masura ce inaintezi ai sa obosesti, iar daca iti iei un rucsac mult prea mare si greu, oboseala o sa ti se para tripla. Pentru un drum (traseu) parcurs in maxim 8 ore ai nevoie de un rucsac de cel mult 20 de litri (adica unul de oras). Daca te intinzi la drum, alege unul de 60 – 80 de litri, cu cadru, ca sa ai si o pozitie corecta in timpul urcusului.
Nu lasa mancare in cort!
Daca iti place sa mergi la munte cu cortul, dupa ce te campezi nu lasa mancarea in cort, pentru ca nu se stie niciodata ce vietate a naturii o va adulmeca. S-ar putea sa ramai si fara ea si sa te pricopsesti si cu o sperietura zdravana.
Pericolul de sub frunze
Poate iti place fosnetul frunzelor pe care calci, insa nu uita ca acestea pot fi adevarate capcane in anumite zone; nu stii niciodata ce se ascunde sub ele. Si nici nu credem ca ai vrea sa afli neaparat! In plus, daca acestea sunt umede, poti aluneca foarte usor calcand peste ele.
Briceagul sta in rucsac
In copilarie ti-a placut intotdeauna sa porti un briceag la brau, pentru ca te facea sa te simti mai puternic si mai fioros. Nu este valabil si pe munte! Poti sa-l iei cu tine (dar nu pentru a scrijeli copaci in numele iubirii), insa cel mai bine ar fi sa-i cauti un loc bun in rucsac, pentru a preveni astfel orice posibila accidentare.