Situri rurale din România care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO

Dacă vrei să redescoperi bucuria lucrurilor simple și autentice, îți propunem să te retragi la țară și să te încarci cu forțe noi. Iată 3 destinații rurale de la noi din țară, care au uimit o lume întreagă și care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. 

Valea Viilor, județul Sibiu

Valea Viilor se găsește la doar 50 de kilometri distanță de Sibiu și la 18 kilometri distanță de Mediaș, fiind străbătută de râul Vorumloc, unul dintre afluenții Târnavei Mari. În jurul ei se înalță dealuri întregi împodobite de terase viticole, datorită cărora și-a dobândit numele. 

Primele menționări ale localității datează din secolul al XIII-lea, când sașii s-au stabilit în zonă. În secolul XIV, a fost construită biserica gotică, simbol al comunității, care a fost mai apoi fortificată pentru a apăra locuitorii împotriva atacurilor mongolilor. Biserica dar și întreaga localitate au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1999, grație modului exemplar în care au fost conservate. 

Citește și: Stațiuni în care te poți retrage la final de toamnă

Viscri, județul Brașov

Viscri este o localitate vedetă din Transilvania, care s-a bucurat de fel și fel de vizitatori de-a lungul timpului, unii dintre aceștia fiind chiar de viță nobilă. Desigur, este vorba despre Regele Charles, care, în 1996, vrăjit de frumusețea acestui loc, a achiziționat o casă tradițională, deschisă publicului larg. Biserica Evanghelică fortificată de secol XIII este principalul punct de atracție pentru vizitatori și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de centrul localității, încă din 1999. Din turnul acesteia ai ocazia să admiri o panoramă uimitoare a întregii așezări.

 Câlnic, județul Alba

Localitatea Câlnic este situată în Podişul Secaşelor, la o distanţă de 28 km de orașul Alba Iulia. În inima acesteia, se înalță impunătoarea cetate de secol XIII, care îi poartă numele, și care a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, în anul 1998. Inițial, a servit drept reședință unui grav, fiind mai apoi fortificată de către comunitatea săsească. Cetatea a fost utilizată ca refugiu în timpul atacurilor otomane și cuprinde două ziduri de apărare, un turn, și o biserică.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.