Sporturi pe care le poti practica toamna, in natura

jogging-foto-martin-novak

Martin Novak / Shutterstock.com

Cine spune ca nu poti face sport pe vreme mohorata sau chiar ploioasa? Sportivii adevarati nici nu tin cont de starea vremii, si nu trebuie sa fii legitimat la vreun club ca sa te poti bucura de miscare in aer liber.

Este important insa sa stii ca atunci cand faci miscare in natura, tinuta pe care ti-o alegi trebuie sa fie compusa din obiecte de imbracaminte care sa absoarba transpiratia, sa-ti asigure confortul termic necesar si sa te protejeze de vant sau ploi – gecile usoare si impermeabile sunt cele mai potrivite. Pentru cap, poti sa alegi o bandana confortabila sau o caciula subtire. Astfel eviti imbolnavirile de sezon si te poti bucura de beneficiile miscarii in natura.

Cum vremea despre care vorbim s-a instalat confortabil si pe meleagurile noastre, Travelminit iti ofera astazi cateva sugestii de sporturi pe care le poti practica toamna, in natura.

• JOGGING
Cei care practica acest sport de ceva vreme stiu ca jogging-ul nu tine cont de anotimp sau de starea vremii, ci doar de vointa. Miscarea in aer liber inseamna tonifierea muschilor, o inima sanatoasa si imunitate crescuta, indiferent daca o faci cand afara e soare, ploaie, vant sau ninge ca-n povesti. Cel mult, poti sa-ti alegi un traseu mai retras, prin parcuri sau pe aleile unor cartiere linistite, pe parcursul caruia sa nu fii stropit de masini sau deranjat de umbrelele trecatorilor.

• CICLISM
Mersul pe bicicleta este placut in orice moment, mai ales daca faci drumetii montane. In plus, ciclismul asigura o musculatura tonifiata, un sistem osos mai rezistent, plamani mai curati si un metabolism mai bun in general. Poti sa te blindezi cu o geaca impermeabila si rezistenta la vant si sa pedalezi cat te tin picioarele. In Maramuresul istoric ai o multime de trasee pentru bicicleta, unul mai frumos decat altul, iar daca vrei mai multa adrenalina, alege traseele de mountain bike – pe Transfagarasan, in muntii Leaota sau Bucegi, pe langa cetatile si castelele brasovene sau in Tara Lovistei. Ei, si daca simti ca vremea e total impotriva ta, atunci poti apela oricand la o bicicleta eliptica, pe care poti pedala pe terasa sau pe balcon.

• INOT
Ti se pare ciudat sa inoti in aer liber cand afara este toamna? Nu si daca ai la dispozitie o piscina sau un bazin cu apa incalzita. Cateva ture in aer liber sunt perfecte pentru organism, pentru ca inotul este un sport complex care te ajuta sa te dezvolti armonios. Cei care practica inotul isi pot controla si mentine greutatea, isi relaxeaza coloana vertebrala, dar si zona lombara. Astfel de bazine incalzite sau bazine cu apa termala gasesti in statiunea balneara Baile Felix.

• AEROBIC
Cu o tinuta adecvata (echipament lejer dar rezistent la temperaturi mai scazute) si o pereche de casti pe urechi, poti face gimnastica aerobica in natura chiar si pe timp de toamna. Miscarile in aer liber facute in parc sau pe o pajiste inca inverzita sunt si mai placute pe ritmul muzicii preferate, astfel incat ora de sport poate fi foarte distractiva.

• DRUMETII MONTANE
Plimbarea in aer liber, in ritm lejer sau accelerat, poate fi la fel de bine practicata si toamna, mai ales ca temperaturile scazute sunt mult mai usor de suportat de organism decat cele din timpul verii. Si-apoi peisajele montane sunt superbe in aceasta perioada a anului! Alege-ti un traseu mediu (pe cele lungi si dificile pastreaza-le pentru vara urmatoare), echipeaza-te corespunzator, verifica starea vremii, rezerva-ti o noapte de cazare daca iti doresti sa petreci mai mult timp in natura si porneste la drum. Muntii abia te asteapta!

• PESCUIT
Iti place sa mergi la pescuit si sa te bucuri in liniste de frumusetea naturii? Atunci probabil ca nu ai nicio problema daca afara este cald, racoare sau o vreme mohorata. Sau cine stie, te numeri printre cei care prefera pescuitul la copca. Pana atunci mai ai insa timp sa mergi cu barca pe lac, sa vaslesti pana gasesti locul potrivit si sa vezi cum ti-e norocul. Se stie doar ca si pescuitul este un sport la fel de frumos si sanatos ca toate celelalte, nu? Mai ales daca practici pescuitul sportiv si participi la competitiile de gen.