Stațiunile cu cel mai curat aer din România

Vrei să te deconectezi de la cotidian și să uiți de orice griji? Avem remediul perfect pentru tine: un sejur într-una dintre cele mai frumoase stațiuni de la noi din țară. Ți-am pregătit o listă de călătorie, în care am adunat câteva stațiuni apreciate pentru aerul lor curat și pentru apele cu proprietăți terapeutice. Iată care sunt propunerile noastre.

Soveja, județul Vrancea

Stațiunea climaterică din depresiunea Soveja se mândrește cu cel mai ozonat aer din Europa și cu izvoarele ei minerale, utilizate în tratamentele diferitelor afecțiuni precum cele ginecologice, nevroze, digestive etc. Cât timp ești acolo, te poți bucura de peisajul superb de munte cu păduri de brazi și mesteacăn, în timp ce descoperi istoria locală, într-o plimbare la Muzeul de Etnografie și la Mausoleul Eroilor, un monument ridicat de către localnici în 1927 pentru a comemora soldații care au luptat pe valea Șușiței între 1916-1918. Mausoleul adăpostește zăcămintele a 2140 de eroi și un muzeu militar.

Citește și: Cele mai frumoase rezervații de flori sălbatice din România

Băile Tușnad, județul Harghita

2023 este anul turismului de sănătate în județul Harghita, așadar nu mai sta pe gânduri dacă plănuiești să îl vizitezi, căci acum este cea mai bună perioadă. Stațiunea Băile Tușnad este situată pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, la o distanță scurtă de lacul Sfânta Ana, singurul lac de origine vulcanică de la noi din țară. Cadrul natural deosebit, aerul puternic ozonat și apele cu proprietăți terapeutice i-au adus renumele de „mica Elveție” a României. Beneficiile apelor minerale din stațiune sunt recunoscute încă din 1842, conform unei legende care ne spune că fiul unui cioban din zonă a fost primul om care s-a vindecat în mod miraculos datorită lor, atrăgând atenția asupra proprietăților medicinale și oferind localității titlul de stațiune în 1845. 

Poiana Mărului, județul Caraș-Severin

Stațiunea de la poalele munților Țarcu este destinația perfectă pentru următoarea escapadă de weekend, în care să te bucuri de spectacolul natural inedit și de un aer mai curat decât cel din Elveția și cel de la Cascada Niagara. Acest lucru a fost confirmat de măsurătorile unor cercetători francezi, care au stabilit că aerul din Poiana Mărului este bogat în ozon, ionizare negativă și aerosoli naturali, asigurându-i o calitate deosebită. Stațiunea este recunoscută încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar și se zvonește că însuși împăratul vienez ar fi venit aici pentru a se trata. 

Băile Herculane, județul Caraș-Severin

Băile Herculane este cea mai veche stațiune balneoclimaterică din România și se bucură de o popularitate mare în rândul turiștilor de pretutindeni datorită peisajelor magnifice, a apelor termale bogate în minerale dar și a aerului cu concentrație mare de ioni negativi. Aerul încărcat cu ioni negativi este benefic în cazul afecțiunilor respiratorii, dar și a celor de dispoziție, având un efect energizant, antidepresiv și relaxant, diminuând stările de stres și anxietate. Stațiunea este situată în sud-vestul țării, pe Valea Cernei și este inclusă în Parcului Național Domogled Valea Cernei. 

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.