Ranca – o statiune in care optezi sa mergi indiferent daca esti in cautare de liniste sau de aventura. Statiunea le are pe amandoua. Este situata la aproximativ 1600 m altitudine, pe versantul sudic al Muntilor Parang, la doar 62 de kilometri de Targu Jiu, judetul Gorj.
Este o statiune veche, infiintata in 1930; primele cinci cabane ale statiunii au fost construite din fondurile Bancii Populare „Gilortul”.
Statiunea montana a reintrat in atentia turistilor in special dupa darea in folosinta a soselei Transalpina, cea mai inalta si mai frumoasa sosea din Romania, care leaga statiunea gorjeana de judetul Sibiu printr-un drum superb.
Cum ajungi la Ranca din Bucuresti
Cu masina
Doar 272 de kilometri despart Capitala de statiunea Ranca, pe care poti sa-i strabati pe urmatorul traseu: Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Valcea – Horezu – Novaci – Ranca.
Teoretic, drumul poate fi parcurs in trei ore si jumatate, insa cu siguranta vei face mai mult, pentru ca vei simti nevoia sa te opresti destul de des ca sa admiri peisajul.
Cu trenul
Daca nu dispui de un autoturism si vrei sa mergi la Ranca cu trenul, afla ca exista firme de transport care au curse regulate din Targu Jiu spre Ranca. Microbuzele pleaca din Autogara Targu Jiu (langa statia CFR). Poti face rezervari la numarul de telefon 0757.097.272.
Ce sporturi montane poti practica
Statiunea are un potential excelent pentru sporturile de iarna, fiind de altfel si cea mai renumita statiune de schi din aceasta parte a tarii. La Ranca poti schia minim 120 de zile intr-un an sau, cu putin noroc, chiar si 160. De altfel, este singura zona de practicare a schiului alpin din sudul tarii, ca alternativa pentru Valea Prahovei sau zona Caransebesului (Muntele Mic).
De asemenea, exista suficiente trasee montane ce pot fi parcurse tot timpul anului: poti sa ajungi pe Varful Mohor sau pe Varful Setea Mare, Varful Papusa sau spre Obarsia Lotrului (drumul care leaga Oltenia de Ardeal). Peisaje superbe vei intalni si la Lacul Vidra sau pe Valea Lotrului.
Daca esti o fire mai activa si-ti place sa simti adrenalina, poti sa te plimbi cu ATV-ul, sa faci off-road, sa zbori cu parapanta, sa faci cicloturism, rafting, pescuit sportiv sau chiar vanatoare.
Echipamentele de schi, snowboard, saniute, biciclete, ATV-uri sau snowmobil pot fi inchiriate de la centrul din statiune.
Partii de schi si sanius
In Parang ninge din septembrie, iar zapada se mentine pana in mai – e lesne de inteles ca iubitorii de schi au la dispozitie tot acest timp pentru a schia. Parangul Mare (2519 m) are in total 14 varfuri cu inaltimi de peste 2000 de metri si numeroase lacuri glaciare.
In prezent, in statiune exista sase partii de schi: M1 (usoara, are si nocturna), M2 (dificultate medie), M3 (incepatori), M4 (usoara), Ranca 1 (dificultate medie) si Plopu (pentru incepatori). La toate se poate ajunge foarte usor si sunt monitorizate non-stop.
De asemenea, exista o partie de sanius special amenajata – la intrarea in statiune, in spatele Muzeului Civilizatiei Montane.
Unde poti sa te cazezi
Casa de vacanta Oana
Casa de vacanta este la doi pasi de partia de ski M1 (200 de metri). Locatia dispune de cinci dormitoare: un dormitor, living, bucatarie utilata si baie la parter, iar la etaj exista patru dormitoare cu trei bai. In week-end, poate fi inchiriata toata vila.
Tarif: 90 de lei camera dubla
Vila Ozon***
Locatia se afla la 500 de metri distanta de partiile de schi. Vila ofera acces gratuit la internet Wi-Fi in zonele publice si parcare privata gratuita. Alte facilitati: bucatarie complet utilata, gratar in curte, terasa. La doar cinci minute de mers pe jos exista un restaurant si un magazin alimentar, iar statia de autobuz este la mai putin de 30 de metri de vila.
Tarif: 176 de lei camera dubla
Casa de vacanta Daria
Casa de vacanta din localitatea Ranca poate fi inchiriata in totalitate. Dispune de cinci dormitoare, terasa, bucatarie complet utilata, gratar si parcare privata gratuita.
Tarif: 617 lei/noapte
Pentru cazare intra aici!