Stiati ca lacul Ursu din Romania detine 3 recorduri mondiale?

lacul-ursu

Alexandru Logel / Shutterstock.com

Lacul Ursu din statiunea Sovata, Mures, detine 3 recorduri mondiale si anume: cel mai mare lac helioterm din lume, singurul lac natural caruia i se cunoaste cu exactitate data formarii si singurul lac cu apa sarat inconjurat de vegetatie bogata.

  1. Cel mai mare lac helioterm din lume

Cu un nume primit datorita formei sale asemanatoare cu o blana de urs, lacul din statiunea Sovata este un adevarat magnet pentru turistii ajunsi in zona Muresului. Lacul are suprafata de peste 40.000 mp, adancimea de 18 m si salinitatea medie de 250 g/l. Fenomenul de heliotermie se refera la prezenta unui strat izolator de apa dulce la suprafata lacului care permite pastrarea caldurii in apa sarata si impiedica iradierea caldurii in atmosfera. Lacul Ursu prezinta acest fenomen si este recunoscut in intreaga Europa pentru proprietatile unice pe care le are. Fenomenul de heliotermie al lacului Ursu a fost descoperit in jurul anului 1900 si datorita suprafetei sale intinse, acesta a fost declarat cel mai mare lac helioterm din lume.

  1. Singurul lac natural caruia i se cunoaste data formarii

Lacul Ursu s-a format in urma prabusirii unei exploatari de sare in data de 27 mai 1875. Acest aspect ii aduce lacului cel de-al doilea record mondial deoarece este singurul lac natural caruia i se cunoaste cu exactitate data formarii. Inca de la inceput, lacul a prezentat particularitati care il fac potrivit pentru tratarea afectiunilor reumatice, endocrinologice si cardiovasculare.

  1. Singurul lac cu apa sarata inconjurat de vegetatie bogata

Ultimul aspect pentru care lacul este faimos il reprezinta vegetatia bogata din jurul sau, care se datoreaza solului vulcanic depus in timp. Masivul de sare din jurul lacului este acoperit cu un strat argilos care favorizeaza dezvoltarea unui tabou ce include fagi, stejari, carpeni, aluni, meri, urzici, ghiocei, papadii si rostopasca. Fauna locului este reprezentata de capre neagre, ursi bruni, cocosi de munte, caprioare si mistreti.

Sovata este o statiune potrivita pentru orice sezon, recunoscuta la nivel european inca din anul 1850.  Faima statiunii a fost adusa de lacurile helioterme cu apa calda care au proprietatati terapeutice pentru diverse afectiuni. Peisajul este intregit de Muntele de Sare si dealurile impadurite cu fagi, stejari si ulmi. Temperatura medie pentru sezonul cald este de 18.5 grade Celsius si -3.5 grade Celsius pentru sezonul rece.

Cauti cazare? Intra aici!