Tinovul Mare, cel mai frumos secret al Bucovinei

Sursa foto: Calator cu dor

Bucovina este un loc magic in care manastiri precum Voronet, Putna sau Sucevita, muzee precum cel Satesc sau Bucovinean si monumente istorice precum Cetatea de Scaun a Sucevei reusesc sa atraga o multime de turisti in fiecare an.

Daca vrei sa iesi din rutina obiectivelor standard insa, Bucovina iti ofera cateva oportunitati cat se poate de interesante. Una dintre ele este Tinovul Mare.


Ce este Tinovul Mare?

Este o rezervatie naturala de tip botanic administrata de comuna Poiana Stampei, care iti ofera 682 de hectare de Paradis. Pentru foarte multi turisti este adevarata surpriza a vacantei din Bucovina, in conditiile in care ofera o multime de lucruri uimitoare la doar 10 km de Vatra Dornei.

Desi exista si alte rezervatii naturale in tara, aceasta este deosebita deoarece este dezvoltata intr-o zona mlastinoasa in care flora este alcatuita intr-o foarte mare masura din muschi. Practic, odata ce ai ajuns aici vei putea calca pe un covor moale si confortabil creat exclusiv de natura.

Pe langa muschi, Tinovul Mare ofera si o padure de pini drepti, care par foarte tineri, insa pot avea mai mult de 100 de ani, foarte multe tufe de merisoare si o fauna specifica.


Care sunt animalele pe care le poti descoperi in acest loc?

Tinovul mare are o fauna bogata, oferind un spatiu in care convietuiesc in deplina armonie mamifere, pasari, reptile si nevertebrate. 

Vei descoperi vulpi, jderi de copac, veverite si soareci pitici, atunci cand vine vorba de mamifere si o multime de pasari interesante: mierla, cocosul de munte, ciocanitoarea pestrita mare sau codobatura alba.

In ceea ce priveste reptilele si amfibienii, nu vei da peste serpi veninosi ci doar peste soparle de munte, salamanzdre de uscat sau broaste rosii de munte.

Ce plante poti gasi in Tinovul Mare?

Pe langa numerosii pini de padure si merisori poti descoperi si molizi, afini sau salcii taratoare. De asemenea, sunt adesea intalniti mesteceni pitici si o multime de flori protejate precum caltunul doamnei, cretusca si clopotelul de munte.

Din pacate, zona accesibila pentru turisti nu este foarte mare, insa este suficienta pentru a-ti oferi cateva momente deosebite de relaxare. Partea buna este ca zona este amenajata, asadar, vei putea sa te relaxezi pe cateva bancute iar o parte din plimbare o poti face pe un podet de lemn lung de aproape 1 km.

De-a lungul traseului poti sa descoperi o serie de panouri informative cu informatii legate de flora si fauna pe care le intalnesti.


Ce mai poti face in zona?

Tinovul mare este perfect pentru o mica escapada de cateva ore. Din pacate, nu poti petrece extrem de mult timp aici, asadar, trebuie sa gasesti si altceva de facut. 

Din fericire, ai o multime de trasee montane, cum ar fi cel catre varful Giumalau si poti descoperi toate manastirile si monumentele istorice din zona. 

Daca vrei mai multe zile de relaxare te poti caza la una dintre pensiunile din Poiana Stampei si iti poti ocupa cateva zile admirand natura si modul discret in care oamenii de aici au ales sa traiasca.

Fara doar si poate, Timovul Mare este o destinatie uimitoare pe care nu ai cum sa nu o indragesti.