Top 4 muzee tradiționale din România

Vrei să descoperi farmecul României de odinioară? Îți propunem o călătorie în timp, la unul dintre muzeele tradiționale de la noi din țară, unde te vei avea ocazia să explorezi bogăția culturală și istorică a acesteia. 

Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, București

Muzeul Satului Dimitrie Gusti se găsește chiar în inima capitalei, în cadrul Parcului Regele Mihai I al României și este una dintre cele mai vechi și mari instituții etnografice din Europa. Acesta se întinde pe o suprafață de 100,000 mp și cuprinde peste 300 de monumente rurale, precum case, biserici și mori de vânt, care datează din secolul XVII până în secolul XX. De asemenea, muzeul adăpostește o colecție la fel de impresionantă de artefacte rurale, care include vase, obiecte de mobilier, obiecte casnice și obiecte decorative. 

Citește și: 4 clădiri neobișnuite din România

Muzeul ASTRA, Sibiu

Muzeul ASTRA este cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, așadar, dacă plănuiești să îl vizitezi, asigură-te că îți eliberezi agenda, deoarece vei petrece ore bune colindând aleile sale pitorești, care se întind de-a lungul a 10 kilometri. Aici vei descoperi peste 400 de clădiri tradiționale rurale, specifice perioadei preindustriale, printre care și celebra casă de pe bacnota de 10 lei, pe care o vei găsi în sectorul viticulturii al muzeului. 

Muzeul Național al Țăranului Român, București

Muzeul Național al Țăranului Român este amplasat într-o clădire deosebită reprezentativă a stilului arhitectural neo-românesc. Muzeul Național al Țăranului Român a început să își desfășoare activitatea în anul 1990, continuând tradițiile muzeale începute în 1875, atunci când Titu Maiorescu a propus crearea primei secțiuni de artă textilă, în cadrul Muzeului Național de Antichități. Această secțiune a inclus o diversitate de obiecte tradiționale, cum ar fi îmbrăcămintea, covoarele și pânzăriile, care fac și în prezent parte din colecțiile muzeului.

Muzeul Satului Bănățean, Timișoara

Dacă plănuiești un city-break în orașul florilor, asigură-te că nu ratezi o vizită la Muzeul Satului Bănățean, amplasat într-o zonă liniștită, plină de verdeață, de la marginea acestuia. Vei avea ocazia să pășești într-un sat bănățean autentic, și vei descoperi o colecție amplă de locuințe tradiționale, obiecte și ustensile utilizate în gospodării, precum și o biserică de lemn din secolul al XVIII-lea (adusă din localitatea Sânmartin). De asemenea, muzeul cuprinde mai multe ateliere de prelucrare a lânii și a fierului, și o moară. 

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.