Top 5 rețete tradiționale din Bucovina pe care să le încerci acasă

Bucovina este una dintre zonele din România unde mâncarea tradițională are gust ca pe vremea bunicii. Zona își păstrează autenticitatea nu numai în ceea ce privește peisajele și mănăstirile, ci și bucatele tradiționale cu rețete date din moși-strămoși. Îți venim în ajutor cu 5 rețete tradiționale din Bucovina care să îți satisfacă papilele gustative și pe care le poți face singur în confortul propriei case.

Sursă foto:  mikemike10/ Shutterstock.ro

Balmoș bucovinean

Cu originea chiar la stâna tradițională, fiind mâncarea de bază a ciobanilor, balmoșul bucovinean este un preparat savuros care îți oferă energia necesară pentru restul zilei. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kilogram de mălai
  • 350 grame de unt
  • 2 litri de smântână/ jintuit 
  • 1 ou
  • 600 grame brânză de oaie
  • 250 grame caș
  • sare – după gust
Sursă foto: bucovinacazare.ro

Ingredientul secret la acest preparat este jintuitul, adică zerul gras stors din caș după frământare, însă în prezent se folosește și smântână ușoară în locul jintuitului. Într-o oală înaltă se topește untul, asezonat cu sare după gust. Deasupra untului se pune zerul sau smântâna și se lasă la fiert la foc mic până începe să clocotească, apoi se toarnă mălaiul treptat. Se amestecă la fel ca pentru mămăligă, pentru a nu se forma cocoloașe și se lasă la fiert aproximativ 15 minute. După ce au trecut cele 15 minute, se pune oul și se amestecă, după care se adaugă brânza rasă peste balmoșul care se formează în oală și se amestecă. O să îți dai seama că este aproape gata când începe să se desprindă de pe oală, moment în care se mai lasă maximum 5 minute pe foc.

Este gata în aproximativ 70 de minute și se servește cu lapte acru/covăsit sau cu iaurt rece. Poftă bună!

Desigur, odată cu timpul reteța a suferit modificări, fiind diferite rețete de balmoș, și poți modifica chiar tu cantitățile după bunul plac. Te asigurăm că aceasta este unul dintre cele mai ușoare preparate de gătit în propria bucătărie din zona Bucovinei.  

Ciorba rădăuțeană

Ciorba rădăuțeană câștigă teren în față corbei de burta prin simplitatea preparării. Datorită faptului că ciorba rădăuțeană are ca preparat principal puiul, care se fierbe ușor, această ciorbă este pe placul multor oameni. Ai nevoie de:

  • Un pui întreg de aproximativ 1,2-1,5 kilograme
  • 2-3 morcovi
  • 1-2 cepe
  • 1 țelină 
  • sare – după gust

Pentru dres:

  • 3-4 gălbenușuri
  • 300 grame smântână
  • 1-2 linguri de făină
Sursă foto: gastropedia.ro

Se începe prin porționarea cărnii de pui care se pune la fiert în apă cu sare și se lasă pe foc până începe să clocotească. După ce clocotește, se poate arunca prima apă sau se poate lua spuma ori de câte ori apare, fiind o opțiune personală. Nicio variantă nu este greșită. În timp ce puiul este la fiert se taie legumele mărunt și se adaugă în oală după ce dispare spuma sau după ce clocotește a doua apă. Se lasă la fiert până ce carnea și legumele sunt pătrunse, apoi se strecoară zeama care este amestecată cu smântâna și gălbenușurile. Carnea se taie mărunt, în fâșii subțiri și se adaugă în oală până ce clocotește din nou.

Se servește cu smântână și ardei iute, oțet și usturoi (după gust). Te sfătuim să ai alături și o pâine proaspătă, fierbinte, pentru a întregi gustul autentic din zona Bucovinei. Poftă bună!

Hribi cu smântână

Resursele pe care le oferă natura din Bucovina sunt folosite intens de localnici, astfel că preparatele tradiționale sunt întotdeauna proaspete. Zona este cunoscută pentru culesul de ciuperci, iar preparatele pe bază de hribi sunt unele dintre cele mai iubite atât de turiști, cât și de localnici. Pentru a face o tocăniță de hribi cu smântână ai nevoie de următoarele:

  • 1 kilogram de hribi proaspeți
  • 1-2 cepe
  • 100 grame de unt
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 lingură de făină
  • sare, piper – după gust
  • foi de dafin
  • o crenguță de cimbru
  • 500 mililitri de smântână
  • pătrunjel
Sursă foto: https://lacuisinedesimona.blogspot.com/

Deși par multe ingrediente și un preparat greu de făcut, nu ai de ce să îți faci griji, pentru că rețeta este una foarte ușoară. Mai întâi se curăță și se spală hribii, după care se pun la fiert aproximativ jumătate de oră cu o ceapă, o foaie de dafin, 2 căței de usturoi, cimbru și sare. În timp ce restul ingredientelor se fierb, se călește în unt ceapa cu 1-2 căței de usturoi, smântâna și făina, la care se adaugă feliile de hribi strecurați după fierbere. Se călesc împreună cu câteva minute (se poate adăuga puțină apă de la hribi dacă este nevoie) și se presară pătrunjel verde. Pentru garnitură poți alege mămpliguța alături. Poftă bună!

Învârtită cu mac

Asemănătoare cozonacului, învârtita cu mac este renumită în bucătăria bucovineană, dar și în cea moldovenească. Pentru aluat vei avea nevoie de:

  • 450  grame făină
  • 2 ouă
  • 200 mililitri lapte
  • 75 grame unt
  • 75 grame zahăr
  • 7 grame drojdie uscată sau 25 grame drojdie proaspătă

Pentru umplutură vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250 grame mac
  • 150 mililitri lapte
  • 100 grame zahăr
  • 1 ou (pentru uns)
Sursă foto: https://prajituricisialtele.ro/

Făina se amestecă cu drojdia uscată, iar dacă folosești drojdie proaspătă, o poți dizolva cu apă călduță. Zahărul se dizolvă în laptele cald și se toarnă peste făină, apoi se adaugă ouăle și se frământă un aluat. Se topește untul și se încorporează câte puțin în aluat. Frământarea ar trebui să dureze aproximativ 10 minute, apoi se lasă aluatul la dospit într-un loc călduț pentru 30 de minute. Laptele se pune la fiert împreună cu zahărul, iar când acesta clocotește se adaugă macul măcinat și se fierbe câteva minute, timp în care se va amesteca mereu pentru a evitarea lipirii de fundul cratiței. Umplutura cu mac trebuie să aibă consistență moale și se lasă la răcit după fierbere. În acest timp, aluatul se întinde în formă dreptunghiulară de aproximativ 45-50 de centimetri peste care se întinde umplutura cu mac uniform. La final, foaia se rulează sub forma unei cochilii de melc și se introduce la cuptorul încins la 180 de grade. Înainte de a fi introdusă în cuptor se unge cu ou bătut și se presară cu mac. Se lasă în cuptor aproximativ 45 de minute, până prinde o culoare rumenă. Se servește atunci când se răcește alături de un pahar de lapte. Poftă bună! 

Poale-n brâu

Poalele-n brâu sunt tradiționale din zona de nord a țării, așa că ne-am gândit și la un desert pe care să-l prepari chiar tu acasă. Pentru acest preparat ai nevoie de:

Pentru aluat:

  • 500 grame făină
  • 200 mililitri lapte
  • 3 ouă
  • 100 mililitri ulei
  • 200 grame zahăr
  • 1 praf de sare
  • 25 grame drojdie
 Pentru umplutură vei avea nevoie de:
  • 350 grame de brânză de vaci
  • 150 grame de zahăr
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat
  • 1 fiolă de esență de rom sau vanilie
  • 2 ouă
  • aproximativ 3 linguri de griș
Iar pentru uns poți folosi un gălbenuș și 3 linguri de lapte.
Sursă foto: Cristina Ionescu/ Shutterstock.ro

Pentru început se încinge cuptorul la 200 de grade și se unge o tavă mare cu ulei. Se pregătește alatul prin dizolvarea drojdiei în apă călduță și se amestecă cu 2 linguri de zahăr, apoi se lasă la dizolvat 10 minute. Se amestecă laptele cu ouăle, uleiul, restul zahărului și aromele și se adaugă praful de sare și drojdia dizolvată, încorporându-se treptat și făina, frământându-se bine aluatul până devine un pic poros. Se lasă aluatul la dospit până ce își dublează cantitatea. În acest timp, se pregătește umplutura de brânză, astfel încât ultimul să fie turnat grișul, care se ajustează în funcție de cât de densă se vrea crema la final. Aluatul se taie în pătrățele, care se umplu cu crema de brânză și se împăturesc în colțuri astfel încât să nu se desfacă. Se amestecă ouăle cu laptele pentru a unge plăcintele cu o pensulă de gătit. Se introduc la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, după care se pudrează cu zahăr după preferințe. Poftă bună!