Top 7 lucruri de vazut in Zagreb

Dreamer4787/Shutterstock.com

Chiar daca este capitala Croatiei, orasul Zagreb este de multe ori ocolit de turistii aflati in goana dupa locuri de vacanta. Este adevarat ca in Zagreb nu o sa gasesti plajele spectaculoase care reprezinta simbolul Croatiei, insa ai numeroase obiective turistice, restaurante, cafenele, baruri si foarte multe evenimente culturale. Pe langa potentialul turistic pe care il prezinta, Zagreb mai are un avantaj datorita locatiei. La Zagreb ajungi foarte usor fie cu masina, fie cu avionul din aproape orice alta capitala din Europa Centrala si de Est.

Orasul este divizat in trei parti: Gornji grad, Donji grad si Novi Zagreb. Gornji grad este cartierul vechi, unde sunt situate majoritatea obiectivelor istorice si arhitecturale. Printre cele mai cunoscute puncte de atractie turistica de aici se numara Palatul Prezidential, Biserica Saint Mark si Cladirea Palamentului Croatiei. In Donji grad, cel de-al doilea cartier important din Zagreb vei gasi zeci de magazine, restaurante, cafenele si teatre. Novi Zagreb – Noul Zagreb –  este o zona in care cladirile inalte din sticla domnesc peste strazile asfaltate. Desi nu are un potential turistic ridicat, Novi Zagreb este cautat in special de pasionatii de arhitectura moderna.

Odata ajuns in Zagreb, vei fi fascinat de contrastul creat de partile vechi ale orasului unde stradutele pavate cu piatra sunt iluminate cu felinare electrice si de zonele noi in care zgarie norii construiti din sticla iti vor atrage atentia. Pentru a fi sigur ca nu ratezi niciun loc special din Zagreb, te sfatuim sa iti faci un itinerariu de acasa in care sa incluzi toate atractiile turistice din oras pe care vrei sa le vezi. Daca nu stii exact pe care sa le alegi, Echipa HotelGuru.ro vine in ajutorul tau cu o lista de 7 lucruri pe care trebuie neaparat sa le vezi in Zagreb.

1.Biserica St. Mark

Lacasul de cult ridicat in secolul al XIII-lea reprezinta cel mai faimos obiectiv turistic din oras. Desi majoritatea bisericilor devin cunoscute datorita interiorului somptuos sau povestilor fascinante de care sunt legate, St. Mark nu are nici un interior spectaculos, nici vreo poveste fabuloasa. Ceea ce a facut din aceasta biserica cel mai faimos obiectiv turistic din oras este acoperisul colorat construit in anul 1880. Surprinzator si interesant, acoperisul cladirii atrage zilnic sute de turisti curiosi.

2. Muzeul Inimilor Ranite

Desi pare ciudat, in Zagreb exista un muzeu dedicat despartirilor. Datorita subiectului atipic abordat, muzeul se bucura de notorietate in randul tuturor turistilor ajunsi in oras si cei mai multi se declara extrem de incantati dupa vizita printre exponate. Lucrarile expuse in acest muzeu sunt care mai de care mai surprinzatoare si vin fiecare la pachet cu o poveste de dragoste tulburatoare.

3. Funicularul din Zagreb

Funicularul din Zagreb a fost primul mijloc de transport existent in oras si poate fi admirat si in zilele noastre. Vagoanele albastre ce strabat o distanta scurta prin centrul orasului sunt unele dintre cele mai interesante lucruri din Zagreb. Profita de vizita in capitala Croatiei si fa o plimbare cu funicularul.

4. Piata Ban Jelacic

Daca orasele ar avea o inima, cea din Zagreb sigur ar fi in Piata Ban Jelacic. Vibranta, vesnic aglomerata si impresionanta din punct de vedere arhitectural, Piata Ban Jelacic este principalul punct de intalnire al localnicilor.

5. Strada Ilica

Fie ca masori in kilometri sau in magazine, strada Ilica ti se va parea fara sfarsit. Intesata cu magazine, cafenele si restaurante de o parte si de alta a drumului, strada Ilica este un furnicar la primele ore ale diminetii. Sute de localnici care se indreapta catre locul de munca trec pe aici si formeaza adevarate busculade in drumul lor.

6. Parcul Zrinjevac

Nikola Subic Zrinski – pe scurt, Zrinjevac – este cel mai cunoscut parc din oras. Situat in centrul orasului, Zrinjevac face parte din Donji grad si reprezinta locul preferat al localnicilor pentru relaxare. Fie ca iti doresti sa ai parte de plimbari scurte printre pomii infloriti sau de sesiuni de lectura la umbra unui copac batran, Zrinjevac este alegerea ideala pentru astfel de activitati.

7. Teatrul National din Zagreb

Cladirea impunatoare din inima orasului ce gazduieste cele mai importante spectacole din tara se afla la doar cateva minute de mers pe jos de Piata Ban Jelacic. Nenumarati artisti de opera si balet au urcat pe scenele teatrului si au executat reprezenatii care au ramas in istorie. Admira aceasta bijuterie arhitecturala atat din exterior, cat si pe interior si vei ramane uimit de eleganta si frumusetea locului.