Uimitoarele castele din Valea Prahovei, cu legende si povesti fascinante despre regi si voievozi ascunse intre ziduri masive ce compun design-uri arhitecturale impresionante, sunt unele dintre cele mai pregnante simboluri ale turismului romanesc si unele dintre cele mai cautate obiective turistice atat de catre romani cat si de catre vizitatorii straini.
Situate in cele mai pitoresti peisaje din jurul Muntilor Bucegi, castelele din Valea Prahovei pot alcatui unul dintre cele mai interesante itinerarii de calatorie in aceasta parte a tarii.
Castelul Peles. Situat Sinaia, Pelesul a fost construit ca resedinta de vara a regilor Romaniei, intre anii 1873 – 1914. Regele Carol I (1866 – 1914) a fost cel care a venit cu ideea constructiei castelului, el apeland la ajutorul arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman si al decoratorilor J. D. Heymann din Hamburg, Bernhard Ludwig din Viena si August Bembe din Mainz.
Colosal si impresionant, Pelesul are 170 de incaperi si gazduieste mai bine de 2000 de tablouri, laudandu-se cu distinctia de primul castel electrificat in intregime din intreaga Europa.
Castelul Bran. Gasit la 30 de kilometri de municipiul Brasov, pe o stanca spectaculoasa intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este cel dintai muzeu privat din tara. Accesul turistilor este deschis in aproape toate incaperile castelului, cele mai notabile fiind Dormitorul Reginei Maria, Dormitorul Regelui Ferdinand, Sala Gotica, Scara Secreta si Sala de proiectie. Extrem de interesante sunt si Salonul de Muzica, Biblioteca Reginei Maria si apartamentul Principelui Nicolae.
Vizitorii veniti la castel, fascinati fiind de legenda lui Dracula, pot afla mai multe despre temutul personaj in camera “Bram Stoker”, unde este prezentata Legenda lui Vlad Tepes.
Castelul Cantacuzino. Situat in Busteni, judetul Prahova, la doar 2 kilometri de Castelul Peles, Cantacuzino este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din tara, imprejmuit fiind de un parc impresionant, cu alei splendide, cascade relaxante si fantani arteziene pitoresti. Castelul avea sa apartina lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, unul dintre cei mai avuti romani din perioada secolului XIX. Legenda spune ca acesta a fost atat de bogat, incat isi propusese sa acopere castelul si pavajele gradinii cu monede de aur.
Interiorul este la fel de impresionant precum exteriorul, avand scari de marmura, vitralii halucinante, seminee grandioase, usi construite din lemn de stejar, si multe alte accesorii si decoratiuni opulente. In Holul de Onoare pot fi zarite cateva picturi ce infatiseaza membrii familiei Cantacuzino.
Castelul “Iulia Hasdeu”. Situat in municipiul Campina din judetul Prahova, castelul a fost construit intre 1893 si 1896 si este considerat in prezent unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura din tara. In interiorul castelului se gaseste o expozitie ce prezinta documente din istoria si opera scriitoarei Iulia Hasdeu, precum si manuscrise, piese de mobilier si cateva lucruri personale ce i-au apartinut ei sau tatalui ei, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu.
Castelul se gaseste intr-o zona linistita a Campinei, intre dealuri, departe de aglomeratie, insa ca sa ajungi la el trebuie sa traversezi niste drumuri ondulate.
Iulia Hasdeu este considerata un geniu al literaturii romanesti, fiind de altfel primul roman care a terminat facultatea Sorbona din Franta. Din pacate, a avut parte de un destin tragic, murind la varsta de doar 18 ani din cauza tuberculozei. Gaseste aici locuri de cazare pe Valea Prahovei!