Moldova este una din minunatele zone ale Romaniei cu foarte multe destinatii si obiective turistice interesante. Cateva dintre ele pot fi incluse intr-un top al celor mai frumoase locuri din Moldova, dar daca ar fi sa indicam ordinea lor exacta in clasament n-am sti niciodata care dintre ele merita sa fie pe primul loc. Pentru ca fiecare are o frumusete aparte, fiecare atrage foarte multi turisti si ii bucura deopotriva. Asa ca ne rezervam dreptul de a le include doar in categoria “destinatii de top”. Si iti sugeram sa le vizitezi intr-o vacanta viitoare sau in cadrul unui circuit in Moldova.
Manastirea Voronet
Strainii spun despre ea ca este Capela Sixtina a Estului. Pentru romani, Manastirea Voronet este cel mai important lacas de cult din Moldova si cu siguranta unul dintre cele mai cunoscute din Romania. Celebritatea i se datoreaza frescei pictate pe peretele de vest, pe care sunt reprezentate scene din “Judecata de Apoi”, dar mai ales culorilor ei. Despre inconfundabilul albastru de Voronet s-a dus vestea pana in cele mai indepartate colturi ale lumii, fiind considerat unic in lume.
Manastirea din comuna Voronet a fost construita in anul 1488 de catre Stefan cel Mare intr-un timp record pentru acele vremuri: aproape patru luni. Peretele de vest (cu fresca celebra) i-a fost adaugat mult mai tarziu, insa forma pe care o vedem astazi a capatat-o dupa renovarile din 1920.
Iasi
Iasiul este un oras grozav! Asa declara multi turisti, incantati de frumusetea si de aerul modern pe care il arata orasul celor mai mari scriitori romani. Nu poti sa vizitezi Moldova si sa nu treci prin Iasi macar pentru o zi, desi este foarte putin daca vrei sa-l descoperi cu adevarat. Mai indicat ar fi sa-ti rezervi doua-trei zile de cazare in Iasi, ca sa ai timp pentru tot.
Fosta capitala a Moldovei intre anii 1564 – 1859 este astazi plina de obiective turistice, si fara un ghid specializat ai mari sanse sa ratezi multe dintre ele. Palatul Culturii, Universitatea Al.I.Cuza (prima universitate din tara), Gradina Copou, muzeele, Palatul Garii (cea mai mare gara din Moldova), strazile vii cu restaurante romanesti sau internationale (cu meniuri interesante) te asteapta oricand sa le vizitezi. Iasiul este un mixt reusit de vechi si nou, o destinatie turistica de top!
Cheile Bicazului
Sunt cu adevarat uimitoare aceste chei (parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas) care reusesc sa te lase mut de uimire ori de cate ori le vezi. Natura a reusit sa creeze un adevarat spectacol in judetul Neamt, pe drumul ce leaga orasul Gheorghieni de Bicaz. Este una dintre cele mai spectaculoase zone ale tarii, insa daca vrei cu adevarat sa vezi o locatie de top, atunci urmareste-o cu atentie pe cea de la varsarea paraului Bicajel in paraul Bicaz. Se intinde pe numai un kilometru, dar putem spune ca este cel mai spectaculos! Serpentine, cascade, sipote, stanci, inaltimi si ingusteli ametitoare; de asta ai parte cand traversezi Cheile Bicazului.
Cetatea Neamt/Manastirea Neamt
Construita de Petru Musat in perioada consolidarii statului medieval Moldova (asa cum scrie pe zidurile de intrare), cetatea a adunat intre zidurile ei peste sase secole de istorie mai mult sau mai putin sangeroasa. A cunoscut insa si perioade de glorie, indeosebi in timpul domniei lui Stefan cel Mare – timp in care zidurile cetatii au fost suprainaltate, au fost construite cele patru bastioane din curtea exterioara si podul in forma de arc sprijinit pe 11 piloni de piatra. Cetatea a avut rol de aparare pana aproape de 1600 (cand si-a deschis portile in fata voievodului Mihai Viteazul, cel care a infaptuit prima unire a romanilor). Ulterior, cetatea a functionat ca si manastire, rezistand asediului polonezilor lui Sobietski. Consolidata si restaurata intre anii 2007 si 2009, cetatea medievala isi asteapta turistii in apropierea orasului Targu Neamt, pe cel mai inalt varf al Culmii Plesului.
Castelul Sturdza de la Miclauseni
La 65km de Iasi, in satul Miclauseni se afla Castelul Sturdza, o bijuterie arhitectonica ridicata intre anii 1880 si 1904 de catre Gheorghe Sturza si sotia sa, Maria. Castelul sau Palatul Sturdza (cum i se mai spune) este inclus pe lista monumentelor istorice din judetul Iasi. Construit in stil neogotic cu elemente baroce, castelul a fost ridicat pe locul unui conac vechi boieresc; interesant este ca s-au pastrat parti din vechea constructie si pot fi vizitate in aripa de est. Palatul face parte din ansamblul Miclauseni impreuna cu Biserica “Sf. Voievozi” si Parcul Castelului Sturdza, vechi din secolul al XIX-lea.