Tradiția culorilor: descoperă cele mai frumoase sate din România

Vrei o experiență de vacanță autentică, departe de agitația și stresul zilnic? Îți propunem un sejur în inima rurală a țării, în care vei descoperi tradiții fascinante și te vei bucura din plin de ospitalitatea românească. Iată care sunt cele mai frumoase și cele mai colorate sate din România.

iocăneşti, județul Suceava

În urmă cu câțiva ani, publicația australiana Lonely Planet a inclus satul sucevean Ciocănești în topul celor mai colorate destinații din Europa. Străzile din Ciocănești sunt o priveliște cu adevărat încântătoare, datorită celor peste 600 de gospodării decorate cu motive specifice, asemănătoare celor folosite în pictura ouălor de Paști, care au transformat satul într-un muzeu în aer liber. Tradiția ornării locuințelor a luat naștere în anul 1950 și a fost transmisă din generație, în generație. În prezent, acestă estetică unică este ocrotită de o decizie a Consiliului Local, care obligă fiecare locuitor să respecte arhitectura tradițională. Tot aici, se găsește și un muzeu al ouălor încondeiate, cu peste 1800 de exponate.

Săpânța, județul Maramureș

Comuna Săpânța este una dintre cele mai populare destinații maramureșene, datorită unui loc cu totul special și unic în lume. Cimitirul Vesel, faimos pentru crucile sale viu colorate, a captat fascinația și imaginația turiștilor din lumea întreagă. Dincolo de mormintele pestrițe, vei descoperi diverse povești de viață, transpuse în culori vibrante și versuri pline de umor. Cât timp vizitezi Săpânța, îți propunem să adaugi pe lista de călătorie și Mănăstirea Săpânța-Peri, Casa Memorială „Stan Ioan Pătraș” și cascada Covătari. 

Citește și: Via Transilvanica: atracții pe care le poți descoperi pe parcurs

Rimetea, județul Alba

Comuna din inima Transilvaniei este o comoară ascunsă care te va încânta la fiecare pas. Cunoscută drept una dintre cele mai frumoase comune din țară, Rimetea a fost onorată cu prestigiosul premiu Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea exemplară a patrimoniului său cultural. Localitatea este renumită pentru casele sale pitorești, vopsite în alb și verde, care compun un tablou ce pare a fi desprins din basme. Rimetea este cunoscută și pentru pictura pe mobilă, o artă veche și prețuită care își are rădăcinile în tradițiile locale. Cât timp ești aici, îți propunem să explorezi la pas ulițele ei fascinante, iar dacă te simți aventuros, te îndemnăm să pornești într-o drumeție pe muntele Piatra Secuiului, la finalul căreia vei avea parte de o răsplată pe măsură: o privilește care te va lăsa fără cuvinte. 

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.