Tradiții de Paște în România

În 2024, creștinii ortodocși din România sărbătoresc Paștele pe 5 mai, printr-o serie de obiceiuri și tradiții specifice fiecărei regiuni, transmise cu sfințenie din generație în generație. Astfel, ne-am propus să aducem în prim-plan cele mai frumoase tradiții de Paște. Iată lista noastră.

Stropitul

Acest obicei este specific regiunii Transilvaniei, fiind practicat în a doua zi de Paște. Băieții îmbrăcați în haine tradiționale merg la casele familiilor cu fete și le stropesc cu parfum pentru a le ura “noroc și sănătate”.

Decorarea pomilor

În apropierea Sibiului, întâlnim un obicei inedit, care constă în decorarea pomilor, într-un mod similar cu pomul de Crăciun, dar cu ouă vopsite agățate în loc de globuri. În alte zone din Transilvania, tinerii împodobesc crengi de brad cu panglici colorate și le strecoară în curțile fetelor de măritat, o tradiție ce reprezenta un ritual de curtare în trecut. De asemenea, în zona Clujului, unele familii împodobesc o creangă de brad în memoria ultimului membru decedat. Această creangă este decorată cu bomboane și covrigi, apoi dusă la biserică pentru a fi sfințită. Darurile sfinte sunt apoi oferite copiilor și sătenilor nevoiași, iar creanga este așezată pe mormântul celui decedat, simbolizând legătura dintre cele două lumi.

Citește și: Top atracții din Bistrița Năsăud

Lumina

La miezul nopții, românii pornesc spre biserică pentru a lua lumină, marcând astfel începutul primei zile de Paște. Drumul spre casă trebuie parcurs cu lumânarea aprinsă, conform tradiției, pentru a atrage binele în locuință. Lumânarea de la slujba de Înviere este păstrată în casă, fiind considerată o sursă de lumină și protecție în fața greutăților ce pot apărea în cursul anului.

Poartă ceva nou

Pe lângă tradițiile religioase, de Paște se mai practică tradiția „înnoirii”, respectată de mulți români. Această practică implică purtarea unor articole noi, precum îmbrăcăminte sau încălțăminte, ca semn de prospăt început. În ultimii ani, această tradiție s-a extins și către alte obiecte, pe care oamenii le doresc sau le consideră necesare, într-o manifestare a dorinței de schimbare.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.