Tradiții și obiceiuri de Sf. Ion

În fiecare an, pe data de 7 ianuarie, românii îl sărbătoresc pe Sf. Ioan Botezătorul sau Sf. Ion, cel care l-a botezat pe Iisus în apa Iordanului. Acesta a fost fiului preotului Zaharia și a avut rolul de a-i pregăti pe cei botezați pentru adevăratul botez și anume, mântuirea. Este considerat ocrotitor al copiiilor nenăscuți, iar mamele care își doresc un copil sănătos și o naștere ușoară se vor ruga la el. Iată câteva tradiții și obiceiuri care se practică la noi în țară de Sf. Ioan.

Iordanitul 

Obiceiul Iordanitului este practicat de tinerii dintr-un sat, care stropesc cu agheasmă de la bobotează fiecare om care a participat la slujba de Sf. Ion. Se spune că acest obicei îi ferește pe cei stropiți de boli și de necazuri. Tinerii vor fi răsplătiți de către gazde cu bani. Tot cu ocazia iordanitului se adună și femeile din sat pentru a petrece, fiecare dintre ele aducând bucate pentru ospăț.

Citește și: Top cabane pentru o vacanță de iarnă ca în basme

Veselirea

Tradiția ne spune că cei care sunt triști în această zi vor rămâne triști pe parcursul întregului an. Așadar, Sf. Ioan este un prilej pentru a ne înveseli și a găsi motive de optimism pentru 2023.

Botezul gerului

O altă credință populară ne spune că în ziua de Sf. Ioan se botează gerul, astfel încât se va domoli, iar temperaturile care vor urma vor fi mai blânde. 

Se reia munca

Pe data de 7 decembrie, după trecerea sărbătorilor, femeile reiau muncile gospodăriei. Această zi mai este denumită popular și „Ziua Furcii”.

Țontoroiul

Femeile măritate „iau pe sus” tinerii necăsătoriți și îi duc la cel mai apropiat râu, unde vor fi stropiți cu apă, urmând ca mai apoi să se bucure împreună de un ospăț.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.