Turul lacurilor glaciare din muntii Retezat

Sursa foto: Aron M/Shutterstock.com

Parcul Național Retezat este un taram pe care multi oameni il considera a fi fermecat. Flora, fauna, orizontul brazdat de linii neregulate si numeroasele lacuri glaciare, toate construiesc un tablou minunat.

Dintre acestea insa, lacurile glaciare sunt atractiile principale ale Retezatului. Datorita lor, Masivul si-a capatat si renumele de ” Taramul fermecat cu ochi albastri “

Sunt peste 50 de lacuri glaciare care impodobesc muntele, insa daca ai doar cateva zile la dispozitie nu le poti vizita pe toate. Iti poti alege un tur in care cortul sa fie cel mai bun prieten pentru cateva nopti, dupa care relaxarea sa te cuprinda intr-una dintre pensiunile recomandate de TravelMinit.ro

Ce lacuri glaciare merita sa bifezi intr-un tur al Retezatului?

1. Lacul Bucura. Este cel mai mare lac glaciar din tara ( aproape 9 hectare) , usor accesibil pentru turistii curiosi, chiar daca se afla la peste 2000 de metri altitudine. Traseul spre Bucura poate sa dureze doar doua ore  si este de o frumusete rara.

Pe malul lacului se gaseste foarte mult loc de campat, in asa fel incat sa poti innopta intr-un loc feeric de unde sa poti descoperi stelele mult mai aproape.

2. Lacul Gales. Desi nu are maretia lacului Bucura, este un lac frumos, ceva mai retras, in care ai sanse sa te gasesti singur, fara zeci de alti turisti. Lacul se afla la 1970 de metri, se ajunge destul de usor la el iar peisajele pe care le ofera sunt, de asemenea, deosebit de frumoase.

3. Lacul Zanoaga. Daca Bucura este lacul glaciar cu cea mai mare suprafata, Zanoaga este cel mai adanc lac glaciar din Romania. Acesta are o suprafata de 6.5 hectare si nu mai putin de 29 de metri adancime.

4. Lacul Peleaga. Il vei intalni si sub denumirea de ” Ghimpele ” si desi este mic ( doar 1.7 hectare si 4,2 metri) este foarte frumos prin salbaticia sa. Exista mai multe trasee pe care se poate ajunge la acest lac, cu nivel de dificultate diferit. Peleaga se afla la altitudinea de 2122 de metri, un alt lucru extrem de atractiv.

5. Lacul Tau Tapului. Este considerat a fi cel mai pitoresc lac glaciar din Retezat. Nu este usor de ajuns la el, insa acest lucru ii amplifica frumusetea in ochii turistilor. Daca vrei sa il descoperi, trebuie sa ai antrenament si sa mergi intr-o echipa de oameni obisnuiti cu muntele.

Ceea ce face acest lac unic este faptul ca are o mica insulita formata in urma unei avalanse.

Retezatul ofera o multime de alte lacuri, cum ar fi Stevia sau cele 4 lacuri cu nume de fete: Lia, Ana, Viorica si Florica.

Daca iti alegi traseul corect, poti descoperi o buna parte dintre cele mai importante lacuri ale Retezatului si poti ramane cu amintiri memorabile. Pentru a simti si mai mult farmecul locurilor, este bine sa stii si legendele locului.

Spre exemplu, se spune ca lacurile sunt foste “caldari ” facute de urias pentru a aduna apa si a-si potoli setea.

Un lucru este cert: Daca esti pasionat de natura, o drumetie prin Retezat este aproape obligatorie, asadar, poti sa incepi planificarea.