Un traseu de 2 zile prin judetul Cluj

Salina Turda, ClujChiar daca este frig si iarna a imbracat in zapada aproape toate localitatile din Romania, tot simti nevoia – din cand in cand – sa evadezi din oras. Orice iesire in natura este binefacatoare pentru minte si spirit si te incarca cu energie.
Pentru cei care prefera sa dea canapeaua din sufragerie pe scaunul masinii in cele doua zile de weekend, Travelminit a creionat o idee de traseu de 2 zile prin judetul Cluj. Iata cum arata si ce puteti vizita in regiune, daca plecati din Cluj-Napoca:

Ziua 1

Cluj – Bologa – Valea Draganului – Lunca Visagului – Tranisu – Barajul Dragan (Floroiu) si retur (total 189 km)

Traseul este usor si placut pentru o escapada de weekend, iar Valea Draganului incanta ochiul si sufletul chiar si pe timp de iarna. Muntii si stancile acoperite de zapada, drumul croit in serpentine, satele rasfirate, cu suri de lemn si acoperisuri de paie sau cetina de brad, pe care le zaresti ici-colo pe traseu completeaza peisajul de poveste.

Iesirea din municipiul Cluj-Napoca se face pe la Floresti, Gilau si Huedin. Inainte sa intrati pe Valea Draganului, puteti face un scurt popas la Bologa, micul sat din comuna Poieni care ascunde trei frumuseti istorice nebanuite: Cetatea Bologa, Castrul Roman Resculum si Valtorile de apa.

Cetatea Bologa, mentionata documentar la 1319, este una dintre putinele cetati medievale cu donjon circular care mai exista la ora actuala in Transilvania. A fost construita de regele Carol Robert de Anjou in timpul razboiului civil din secolul XIV.

Castrul Roman Resculum, de langa satul Bologa, a fost ridicat prin anul 106 d.Ch, spun istoricii, pentru apararea granitei Imperiului Roman; este cea mai veche asezare din regiune.

Despre Valtorile de apa de la Bologa, vechi de mai bine de un secol, probabil ati aflat deja; sunt atat de cunoscute incat nu este turist care sa treaca prin zona si sa nu se opreasca sa le vada si sa le fotografieze.

Iar cand ajungeti in Valea Draganului, veti intelege de ce era unul din locurile preferate ale poetului Lucian Blaga: acest mic colt de Rai te lasa fara cuvinte.

Daca reusiti sa va desprindeti de peisaj si sa continuati traseul, veti ajunge in Lunca Visagului si apoi in Tranisu – o alta zona superba, cu serpentine si casute de poveste. Tot aici veti intalni si cateva pensiuni frumoase, in care puteti ramane peste noapte. Si la intoarcere, va puteti abate pana la Ciucea, ca sa vizitati Castelul Octavian Goga si mormantul marelui poet.

Ziua 2

Cluj-Napoca – Cheile Turzii – Turda – Potaissa si retur (aproape 95km in total)

Un alt traseu de iarna pe care il puteti face in aceasta perioada trece prin Cheile Turzii si ajunge in Potaissa. Drumul este foarte usor, bine marcat, iar atractiile turistice pe care le veti intalni pe traseu – perfecte pentru o iesire de weekend.

In rezervatia naturala Cheile Turzii ajungeti foarte repede daca o luati prin Feleacu, Tureni si Petrestii de Jos. In caz ca ati vazut deja de multe ori Cheile Turzii, puteti sa optati – de data aceasta – pentru Cheile Turenilor. Este o rezervatie naturala protejata care se intinde pe aproape 30 de hectare; cheile se intind pe aproape 2km, iar peretii stancilor ajung la inaltimi de aproape 150m. Zona este mai putin cunoscuta (desi este foarte aproape de Cheile Turzii), dar la fel de spectaculoasa si ascunde in maruntaiele stancilor 29 de pesteri. Puteti vizita, de exemplu, Pestera Vulturilor, Pestera cu Silex sau Pestera de sub Grohotis.

Daca va numarati printre amatorii de drumetii montane, puteti face chiar si un traseu de o zi in Cheile Turenilor (cu un ghid specializat, echipament si tot tacamul), dar daca vreti sa includeti aceasta destinatie intr-o excursie de o zi, va trebui sa va rezumati la o plimbare scurta.

Ajunsi in Turda – orasul devenit celebru datorita Salinei Turda, un alt obiectiv turistic pe care nu merita sa-l ratati -, faceti un popas la Gradina Zoologica inainte de a urma traseul spre Potaissa.

In Potaissa puteti vedea Castrul Roman, cea mai mare fortificatie romana ramasa de pe vremea Daciei. Pe platoul Dealul Cetatii din Potaissa exista ruinele fostei garnizoane Legiunea a V-a Macedonica, ridicata in anul 168, in timpul domniei imparatului Marcus Aurelius.

Traseul de intoarcere trece tot prin Turda, unde va puteti opri pentru o zi sau doua la pensiunile din imprejurimi.