Oficial vara s-a sfarsit si merita sa ne bucuram de aceste ultime zile frumoase si senine, lipsite de caldurile sufocante si aerul irespirabil din luna lui cuptor. Drumetiile sunt la mare cautare, asa ca speram ca propunerea noastra sa iti deschida pofta pentru inca o excursie de doua zile. Sa zicem…in judetul Alba.
Plecarea va fi din municipiul Alba-Iulia, un oras superb, cu o cetate minunata si cu multe optiuni pentru cazare.
Ziua 1
Alba Iulia – Aiud – Cheile Valisoarei – Rametea si retur (total 116 km)
Traseul pe care ti-l propunem nu este foarte lung, dar cuprinde cateva dintre cele mai frumoase obiective turistice ale judetului.
De la Alba Iulia la Aiud sunt doar 32 km, adica un drum de aproximativ 40 de minute cu masina. Bineinteles, timpul s-ar putea prelungi, pentru ca nu vei rezista tentatiei de a trage din cand in cand pe dreapta pentru a imortaliza peisajul care-ti taie rasuflarea. Dupa aproape 30 km, inainte de a ajunge in centrul orasului Aiud, poti sa faci un popas la Cetatea Aiudului, una dintre putinele fortarete medievale ramase aproape intacte – zidurile si turnurile complexului arhitectonic sunt aceleasi de aproape 600 de ani.
Cetatea urbana din secolele XIII – XVI are forma unui pentagon neregulat, in interiorul caruia vei descoperi vechile ziduri de incinta (inalte de zece metri si groase de doi), turnurile de aparare, Palatul Princiar (sau Castelul Bethlen, in care functioneaza Muzeul de Istorie din Aiud), cele doua biserici (reformata si evanghelica) si casele parohiale ale acestora. La fel ca odinioara, turnurile poarta numele breslelor care isi desfasurau activitatea in interiorul lor: Turnul macelarilor, al dogarilor, lacatusilor, cizmarilor, croitorilor, blanerilor, olarilor, Turnul portilor si Turnul Kalendas.
In Aiud mai poate fi vizitata si Biblioteca Bethlen Gabor, care numara aproape 70.000 de tiparituri vechi si carti rare, printre care 1.200 manuscrise si 20 incunabule.
Traseul continua apoi spre Valisoara si Cheile Valisoarei (pe care unii le numesc si Cheile Poienii), aflate la numai 15 km de Aiud. Cheile fac parte din rezervatia naturala geo-botanica din estul muntilor Trascau si se intind pe o suprafata de 20 ha. Printre crapaturile calcarelor jurasice care compun aceste chei cresc numeroase plante rare. Atractia principala a cheilor o reprezinta stanca Cetate – se spune ca in secolul XIII aici ar fi existat cetatea Zedecheu, insa nu a fost identificata in teren nici pana in prezent. La Cheile Valisoarei poti ajunge pe DJ 107 care leaga Valea Muresului (Aiud) de Valea Ariesului (Buru).
Mergand mai departe spre Rametea, in satul Coltesti vei intalni o alta cetate medievala, la fel de frumoasa – Cetatea Trascaului, declarata monument istoric. Din ea nu au mai ramas decat o parte din zidurile cetatii si turnurile laterale.
Satul Rametea, punctul terminus al traseului, este celebru datorita arhitecturii sale unice in lume, care dateaza din secolul XIX. Frumusetea caselor albe, cu ferestre verzi, te va lasa fara glas; de altfel, Rametea este primul sat distins cu premiul “Europa Nostra” (1999) de catre Comisia Europeana, pentru ca a reusit sa pastreze acest patrimoniu cultural vechi de sute de ani.
Ziua 2
Alba Iulia – Cheile Caprei – Bucium – Abrud – Rosia Montana si retur (total 200 km)
De data aceasta, traseul urca prin vestul orasului Alba Iulia, pana la Rosia Montana, pe parcursul caruia poti vizita alte doua rezervatii: Cheile Caprei si Detunatele.
Pornind din Alba Iulia pe DN 74, intre Presaca Ampoiului si Galati vei intalni un drum forestier care insoteste 8 km paraul Fenes. Totodata, acesta strabate rezervatia Cheile Caprei (sau Cheile Fenesului, cum se mai numesc). Atractia principala a acestei zone o reprezinta cele doua stanci numite “Pietrele Caprei”, insa nici cele sapte pesteri existente in acest areal nu sunt mai prejos (Avenul, Pestera Dambau si Gemenele sunt cele mai cunoscute si vizitate). Rezervatia este “locuita” de cerbi si caprioare, vulpi, mistreti si rasi, dar si de ursi sau vipera neagra.
Traseul continua spre comuna Bucium, in zona careia exista o alta rezervatie inedita: Detunatele. Piscurile modelate de natura sub forma de coloane hexagonale de bazalt – Detunata Golasa si Detunata Flocoasa – alcatuiesc aceasta rezervatie geologica unica din tara, care se intinde pe o suprafata de 24 hectare. Daca vei auzi sunetul pe care-l scot bolovanii desprinsi din masiv la impactul cu baza versantului, vei intelege de unde se trage numele acestei rezervatii: zgomotul este asurzitor, asemeni unui tunet. Zona a fost declarata rezervatie in 1936, fiind considerata una dintre cele mai atragatoare rezervatii ale Apusenilor.
Desi Detunata Golasa nu este impodobita cu paduri de molid precum cea Flocoasa, pe suprafata acesteia curge un parau care, paradoxal, nu ingheata iarna (cum ar fi normal), ci din luna aprilie pana in septembrie.
Intors pe DN 74, mergi cu masina pana la Abrud si de acolo, inca vreo 11 km te despart de Rosia Montana (Alburnus Maior) – prima localitate din Romania atestata documentar (131 d.Hr.). Intreaga Vale a Ariesului este minunata, insa Rosia Montana poate fi denumita pe drept cuvant “minunea Apusenilor”. Zona este strabatuta de raul Rosia, iar peisajul mirific este completat de lacurile artificiale aparute in urma exploatarilor miniere. Merita sa vezi cele doua stanci care atrag turistii in numar mare: Piatra Corbului (monument istoric si natural) si Piatra Despicata.