Viziteaza Rimetea, cel mai frumos sat secuiesc din Romania

Sursa foto: Preisler/Shutterstock.com

 O viata simpla, case ingrijite cu obloane intens colorate si oameni harnici, acestea sunt principalele caracteristici care descriu frumusetea Rimetei, o asezare rurala desprinsa parca din povesti, situata la 62 de kilometri de Alba Iulia.

Rimetea este asezata intr-o mare caldare de granit, la poalele Muntilor Trascau, munti carora localnicii i-au dat denumirea de “Piatra Secuiului”. In sat exista o legenda legata de acest nume. Se spune ca in vremurile de demult, in perioada secolului al XIII-lea, localnicii secui au fost nevoiti sa se ascunda pe munte de tatarii cotropitori. Si, astfel i-a ramas porecla muntelui.

Rimetea are cam tot ce ii trebuie pentru a deveni o destinatie turistica si un reper pentru orice sat din Romania: arhitectura traditionala saseasca, traditii autentice pastrate de sute de ani, o asezare geografica deosebita, la poalele muntilor, o istorie interesanta si, mai presus de orice, locuitori care au grija de locul in care traiesc.

Vizitatorii care pasesc pentru prima data pe aceste meleaguri au senzatia, pentru cateva clipe, ca au ajuns intr-un sat din Alpii elvetieni. Satul surprinde un tablou perfect al naturii in care iti doresti sa ramai cat mai mult timp, cu munti fabulosi in spate ce par a se pravali peste case, cu aer proaspat si curat si cu oameni strasnici si primitori.

In Rimetea nu exista prea multe obiective turistice de vizitat. Insa localitatea merita ea, in sine, vazuta, pur si simplu pentru casele-i traditionale, vopsite in alb si verde, ce si-au pastrat stilul si aspectul de mai bine de o suta de ani. Cea mai veche dintre ele are peste 200 de ani si este data in circuitul turistic, fiind astfel deschisa publicului larg. De remarcat, de asemenea, ca toate locuintele din sat nu numai ca sunt intens ingrijite, dar au si zeci de muscate rosii amplasate in pridvor.

Ulitele, chiar daca nu sunt asfaltate, au un farmec aparte tocmai pentru faptul ca si-au pastrat autenticitatea, fiind simple, ca la tara. 

Unii spun ca Rimetea ar fi un fel de Vama Veche de Ardeal, populara insa mai mult in randul turistilor straini. Insusi actorul american Jeremy Irons a vizitat satul, pe care l-a traversat cu motocicleta.

Mai mult decat atat, Rimetea este singurul sat din Romania distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Acest premiu a fost obtinut in anul 1999, in urma restaurarii a 138 de case traditionale secuiesti din localitate, restaurare facuta chiar de catre localnici.

Cea mai buna perioada de vizitare a Rimetei este intre 3 si 6 iulie, cand are loc festivalul de arta contemporana “Double Rise”. In acele zile, in sat apare un fenomen ciudat: soarele rasare de doua ori. In cadrul festivalului, vizitatorii pot lua parte la fel si fel de manifestari culturale, inclusiv la dansuri folk, poezie, concerte de muzica rock si pop si diverse piese de teatru in aer liber. Este considerat unul dintre cele mai interesante festivaluri de vara in inima naturii. 

Unde te cazezi in Rimetea?

In zona Rimetei exista in jur de 60 de pensiuni. Daca vrei sa gasesti un loc de cazare pentru perioada verii, recomandat ar fi sa il rezervi din timp deoarece, in preajma festivalului, pensiunile tind sa se ocupe rapid. Mai multe informatii despre pensiunile din sat pot fi gasite accesand urmatorul link.