Statiunea situata la granita dintre Ardeal si Moldova in Depresiunea Dornelor este considerata perla Bucovinei, una dintre cele mai pitoresti localitati din aceasta zona cu un imens potential turistic. Vatra Dornei a fost binecuvantata de natura cu ape termale si izvoare minerale de o calitate greu de egalat in tara sau peste hotare, aer curat si oameni minunati.
Ziua 1 la Vatra Dornei
Cel mai mic municipiu din judetul Suceava, Vatra Dornei numara la ultimul recensamant doar 13.659 de locuitori, fiind o statiune linistita, cautata de turisti pe tot parcursul anului pentru tratament sau pentru practicarea sporturilor de iarna.
In materie de cazare in Vatra Dornei, numeroase hoteluri au baza de tratament proprie si ofera pachete speciale pentru persoanele cu trimitere din partea medicului care vin la Vatra Dornei pentru relaxare si tratament.
Intr-un hotel de 4 stele precum Hotel Carol, preturile la sejururi de tratament balnear pornesc de la 115 lei zi/persoana.
Exista in zona si alte numeroase optiuni de cazare la pensiuni asezate in zone linistite si inconjurate de natura. Aerul de aici are darul de a energiza si relaxa, iar asta se citeste clar pe fetele oamenilor ce locuiesc in aceasta zona, mult mai linistiti, mai rabdatori si mai putin grabiti.
Zona ofera alternative de cazare pentru toate tipurile de turisti, indiferent daca weekendul este dedicat tratamentelor cu izvoarele si apele termale din zona, agrementului sau a unei combinatii intre cele doua.
Muntii Calimani
Traseul Gura Haitii – Rezervatia 12 Apostoli
- Marcaj: Bulina Albastra
- Durata: 2.5 ore
- Dificultate: usoara
Muntii Calimani din Carpatii Orientali sunt munti tineri de origine vulcanica cu un maxim de altitudine de 2100 de metri in Varful Pietrosul Calimanilor.
Rezervatia Naturala Muntii Calimani se afla la o distanta de aproximativ 25 de km de Vatra Dornei, o distanta ideala pentru o expeditie de o jumatate de zi dupa ce problema cazarii a fost rezolvata.
Parcul Natural Calimani, arie naturala de interes national protejata prin lege, ocupa o suprafata de 24.000 de hectare in cei mai intinsi si cei mai salbatici munti de origine vulcanica din Romania.
In parc se poate vizita Rezervatia Naturala 12 Apostoli ce se intinde intre paraul Neagra Sarului si paraul ce isi imprumuta numele unei cunoscute ape minerale din Romania – Poiana Negri.
La rezervatia 12 Apostoli, unica in tara datorita formatiunilor uriase din stanca modelate de vreme si natura in forma unor siluete de oameni sau animale se ajunge pe traseul montan cu pornire din satul Gura Haitii la 20 km de Vatra Dornei.
Acest traseu montan este considerat drept unul dintre cele mai atragatoare din tara.
Ciocanesti, comuna muzeu
Tot la 20 de kilometri de Vatra Dornei se afla un alt obiectiv turistic unic in tara. Comuna Turistica Ciocanesti, asa cum o prezinta semnul de la intrare este un loc in care arta oualelor incondeiate a fost dusa un pas mai departe de catre localnici. Acestia si-au ornat casele la exterior cu diverse motive traditionale populare specifice decorarii oualor din aceasta zona.
Pentru turistii care pun mai presus trairile de imersie totala in fascinanta cultura a zonei decat confortul din optiunile de cazare moderne, exista posibilitatea de gazduire la localnicii din comuna pentru o experienta autentica.
Ziua 2 la Vatra Dornei
O dimineata in locuri de o asemenea frumusete naturala precum imprejurimile Vatrei Dornei nu poate incepe decat cu multa energie si pofta de viata. In imediata apropiere a statiunii, ce primeste cu mare cinste titlul de Perla Bucovinei, se afla numeroase optiuni de agrement si obiective turistice pe care calatorul le poate vizita pentru o experienta plina dar relaxanta de weekend.
Castelul Dracula
In comuna Piatra Fantanele, nu departe de Vatra Dornei, turistii care se incumeta pot alege sa mai petreaca o noapte in zona la hotel Castel Dracula, cel mai bine realizat si mai infricosator hotel tematic de pe intreaga tara.
Administratorii hotelului reusesc sa recreeze atmosfera din romanul lui Bram Stocker cu multa atentie pentru detalii si la fel de multa indrazneala.
Situat la o altitudine de 116 metri, hotelul de 3 stele din aceasta zona este singurul din lume ce poarta acest nume dar si singurul hotel de tip Castel din tara.
Receptia hotelului se afla la etajul I, iar la subsol este amenajat pentru vizitatori Cavoul lui Dracula. In turn functioneaza un bar, iar in curtea interioara este amenajat un cimitir.
Hotelul, construit in apropierea pasului din muntii Bargaului mentionat in cartea lui Bram Stocker, ofera gazduire turistilor in camere tematice ce nu dezmint intreaga atmosfera a locatiei.
Pentru cei ce viziteaza doar in trecere, hotelul le pune la dispozitie un restaurant, o crama si un bar de zi, iar subsolul poate fi si el explorat.
In hotelul-castel se pot organiza inclusiv evenimente tematice sau pentru ocazii speciale.
Turism ecvestru in Vatra Dornei
In Vatra Dornei, zona cunoscuta pentru sportul nobil al echitatiei exista cateva centre de echitatie de agrement dedicat atat calaretilor experimentati cat si calaretilor ocazionali si incepatori.
Numeroase dintre traseele din zona Vatrei Dornei pot fi accesate calare, astfel ca in dorinta de a raspunde cerintelor turistilor in zona s-au organizat numeroase trasee de o zi sau chiar de mai multe zile cu oprire la stanele din imprejurimi ce ofera ocazia unica de a admira superbele peisaje din zona din saua unor superbe exemplare de cai crescuti in Vatra Dornei.
Optiunile pornesc de la trasee de 45 de minute pana la trasee de o zi intreaga, dintre care 4 ore se petrec efectiv calarind.
Vatra Dornei iarna
Vatra Dornei se transforma iarna intr-una dintre cele mai cautate statiuni dedicate sporturilor de iarna din aceasta zona. Turistii care vor sa isi incheie weekendul cu cateva ore petrecute pe partie au la dispozitie 4 partii amenajate: Dealul Negru, Veverita, Parc 1 si Parc 2
Partia Dealul Negru are o lungime de 3000 de metri si un grad de dificultate mediu cu o diferenta de nivel de 400 metri. Partia este deschisa de luni pana duminica intre orele 10:00 si 17:00, neexistand nocturna. Pretul pentru o urcare cu telescaunul este de 10 lei.
Partia Veverita deschisa in 2011 are o lungime de 850 de metri cu o diferenta de nivel de 180 metri. Partia dispune de nocturna, tunuri pentru zapada artificiala si are un grad de dificultate mediu. Tariful ski pass pentru o urcare este de 4 lei.
Partia Parc 1 are o lungime de 900 si o diferenta de altitudine de 160 m. Partia dispune de nocturna si turnuri pentru zapada si este de dificultate medie. La baza partiei exista o scoala de ski si o pista de snowtubing. Pretul unei urcari este de 4 lei.
Partia Parc 2 este singura partie pentru incepatori din zona. Are o lungime de 550 metri si o diferenta de nivel de doar 50 de metri. Accesul la instalatia de transport se face pe baza de sky pass. Pretul unei urcari este de 4 lei.