Unde putem admira zimbri in Romania?

Zimbrii in RomaniaZimbrii sunt calificati de catre IUCN drept specie pe cale de disparitie inca din 1966 astfel ca rezervatiile de zimbri din Romania, unele dintre putinele din Europa atrag numerosi vizitatori de pe intreg continentul. Zimbrul, un animal cu adevarat impresionant ce poate ajunge la 3,5 metri lungime este considerat cel mai greu mamifer terestru salbatic de pe teritoriul Europei. Zimbrii traiesc pana la 30 de ani in captivitate si continua sa se inmulteasca pe teritoriul tarii multumita eforturilor administratorilor rezervatiilor de zimbri. Zimbrul este considerat de multi un simbol national.

Zimbrii din Armenis

Locurile in care putem admira zimbri in Romania par sa se inmulteasca de la an la an spre bucuria celor interesati de protejarea acestui animal nobil. In anul 2014 zimbrii s-au intors in Carpatii Meridionali de unde au disparut in urma cu aproape 2 secole.

Specialistii in conservarea naturii si autoritatile locale au facut posibila transportarea a 17 zimbri masculi si femele in zona Armenis din Caras-Severin.

Initiativa face parte dintr-un proiect de repopulare a zonei cu zimbri. Acestia vor fi tinuti in prima faza pe o suprafata de aproximativ 15 hectare pentru adaptarea la mediu urmand ca mai apoi rezervatia sa fie extinsa pe cele 70 de hectare cu pasuni comunale si 80 de hectare oferite de ocolul silvic Teregova.

Zimbrii ce pot fi vazuti in Armenis incepand cu anul acesta sunt de provenienta mixta, fiind transportati din sudul, nordul si estul Europei. Exista la Armenis si cateva exemplare donate de rezervatia de la Hateg.

Se asteapta ca pe viitor zona Armenis sa gazduiasca cel putin cateva sute de animale, iar pana in 2032 proiectul demarat in 2014 isi propune sa ajunga la o populatie de 1000 de animale.

Cei ce vin in Armenis pentru a vedea zimbri pot alege sa ramana in zona macar un weekend. La una dintre pensiunile traditionale de aici se poate gusta din bucataria locala si se ofera oportunitatea de a intelege mai profund bogatia culturala a acestei zone ce urmeaza sa devina un paradis al zimbrilor in urmatoarele decade.

Zimbrii din Neamt

Zimbrii din Romania mai pot fi admirati astazi doar in rezervatii ce apartin Romsilva.

Cu exceptia rezervatiei deschisa in 2014 si sponsorizata de numeroase organizatii din afara tarii, mai exista 3 zimbrarii in tara.

Parcul National Vanatori Neamt este unul dintre cele mai vechi zimbrarii infiintata in 1968 si populata initial cu 3 exemplare de zimbri aduse din Polonia un an mai tarziu.

In timp au continuat sa fie aduse exemplare, dar inmultirea acestora nu a fost o prioritate astfel ca in prezent in zona se afla doar cateva exemplare ce pot fi admirate in tarcul de aproximativ 4 hectare de pe teritoriul Parcului Natural Vanatori – Neamt.

In ultimii ani se fac eforturi majore ca zimbrii sa fie introdusi in semi – libertate si in aceasta zona care conform Societatii Zoologice din Londra este perfect adecvata pentru populatiile de zimbri. In urma proiectului demarat in urma cu 2 ani exista in zona Chitelel si un numar de 21 de zimbri aflati in libertate pe o zona de 500 de hectare formata din paduri de foioase si pasuni optime pentru inmultirea zimbrilor.

Pretul unui bilet este de 3 lei / persoana

Zimbrii din Neagra – Bucsani

Pe 162 hectare de padure, suprafata pe care se intinde rezervatia de la Neagra – Bucsani infiintata in 1980 exista in momentul actual aproape 50 de exemplare de zimbri in semi-libertate.

Zimbraria aflata la 35 km de municipiul Ploiesti adaposteste in principal zimbri de provenienta autohtona, cele mai multe exemplare fiind aduse de pe teritoriul tarii si doar cateva din strainatate. Rezervatia s-a remarcat fata de restul din tara prin interesul pe care acestia l-au dat programului de inmultire a zimbrilor si a transferurilor intre rezervatii.

Inedit la rezervatia din Neagra – Bucsani este faptul ca in zona se poate opta pentru cazare la cabanute de lemn cu 12 locuri ce se afla in mijlocul naturii de unde zimbrii pot fi admirati in mediul natural. O casuta de lemn poate fi inchiriata cu 500 de lei pe zi.

Pretul biletului pentru vizitarea rezervatiei este de 2 lei pentru copii si 4 lei pentru adulti.

Site-ul oficial al rezervatiei mentioneaza ca zimbraria poate fi vizitata pe tot parcursul zilei, dar ora ideala este dimineata la 10 cand zimbrii sunt hraniti cu suplimente.

Zimbrii din Hateg

Poate cea mai cunoscuta din tara este rezervatia de zimbri Hateg-Slivut, aceasta fiind si cea mai veche, infiintata in 1958. Hateg este locul in care zimbrul european a fost introdus din nou in Romania dupa aproape un secol si jumatate de absenta, loc in care repopularea a inceput in urma imperecherii unui cuplu de zimbri adus din Polonia.

Padurea Slivut a fost aleasa pentru rezervatia de zimbri datorita ecosistemului natural ideal pentru existenta acestora. La zimbrii din rezervatie se ajunge usor, aceasta aflandu-se la doar 3 km de oras.

Intinsa pe o suprafata de 50 de hectare de paduri de stejar, brad si carpen, rezervatia de zimbri de la Hateg – Slivut adaposteste 11 exemplare incepand cu vara anului 2013.

Accesul in rezervatie se face pe baza de bilet de intrare, dar vigilenta celor ce se ocupa nu este atat de riguroasa pe cat ar trebui astfel ca un numar mare de vizitatori aleg sa intre fara bilet. Trebuie totusi notat faptul ca repopularea cu zimbri a acestor zone se bazeaza strict pe fondurile obtinute din donatii si pe bunavointa iubitorilor de animale. Plata biletului este o investitie in viitorul Romaniei ca leagan al acestui nobil animal.

Pretul unui bilet este de 6 lei / persoana.