Simti ca ai intrat intr-o rutina si vrei sa evadezi macar pentru cateva zile. Vrei sa incerci o noua experienta, care sa-ti ofere ceva mai multa adrenalina, capabila sa te „tina in priza” pentru ceva vreme?
Am zice ca o partida de rafting este exact ceea ce iti trebuie. Curaj ai, nu ti-e teama de apa si iti permiti sa uiti pentru doua – trei zile de toate problemele de la birou. Dar unde sa faci rafting in Romania?
Exista patru rauri in Romania considerate ideale pentru practicarea acestui sport: Olt, Jiu, Bistrita si Buzau.
1. Un traseu pitoresc, recomandat incepatorilor, pe raul Olt este cel care porneste din Lunca Calnicului pana la Podu Olt. Raul curge si serpuieste destul de domol pe aceasta distanta, iar apa are o adancime de maxim 1,5 metri, asa ca n-ar fi nici un pericol daca se intampla sa va pierdeti echilibrul si sa cadeti in apa. Ar fi de inteles: peisajul este deosebit si va poate „fura” foarte usor, astfel incat sa nu observati obstacolele de pe rau. Bustenii cazuti in apa va vor pune la incercarea indemanarea in coordonarea barcii. E drept insa ca la rafting este nevoie de multa incredere in coechipieri.
Toata distractia dureaza intre 3 si 4 ore, timp in care este inclus si instructajul.
Locatie: Lunca Calnicului – Podu Olt
Grad de dificultate: usor
Lungimea traseului: 17 km
Tarif: 120 de lei/persoana (o tura)
2. Pentru bucuresteni, traseul de rafting amenajat pe raul Buzau, care izvoraste din versantul muntilor Ciucas, poate fi o alegere potrivita. Distanta din Capitala pana la locul de pornire este de doar 170 de kilometri. In zona Nehoiu – Valea Lupului, raul Buzau are o albie ceva mai ingusta, cu valuri mai mari si mai involburate. Pentru rafting insa, sunt ideale. Daca la acestea adaugam stancile care rasar din apa (si care trebuie ocolite precum jaloanele), obtinem un traseu interesant, care reuseste sa-si tina amatorii de rafting cu sufletul la gura. Curgerea este ceva mai iute pe raul Buzau, insa constanta, datorita barajului Siriu.
Nu tot traseul este la fel de „primejdios”; exista si portiuni mai linistite, bune pentru a admira peisajul – foarte pitoresc de altfel. Dar cum nu trebuie sa spui „hop” pana nu ai sarit parleazul, dupa aceste portiuni linistite urmeaza „Masina de Spalat”. Este o portiune dedicata doar celor experimentati, care vor avea ocazia sa inteleaga faptul ca raftingul nu inseamna o plimbare cu barca pe apa. Valuri involburate, vartejuri, stanci – cam asta inseamna „Masina de Spalat”. Parcurgerea acestui traseu dureaza intre 3 si 4 ore (cu tot cu instructaj).
Locatie: Nehoiu – Valea Lupului
Grad de dificultate: mediu
Lungimea traseului: 15 km
Tarif: 150 de lei/persoana (o tura)
3. Defileul Jiului este o alta zona din Romania ideala pentru practicarea raftingului. Cel mai bun sector pentru rafting, desi dificil, este portiunea de 12 kilometri aflata intre Livezeni si Bumbesti Jiu (muntii Valcan si Parang). Gradul de dificultate (clasificat intre 2 si 5) creste in functie de anotimp (in special in zona Aninoasa), vara fiind perioada in care apele Jiului sunt mai domoale. Insa cei care practica raftingul sunt de parere ca Valea Jiului este cea mai spectaculoasa zona din Romania, din acest punct de vedere: debitul raului este mare din primavara pana-n toamna, de regula. In schimb, cand este seceta, practicantii pot fi pusi in situatia de a cobori din barca si de a o cara in brate.
Locatie: Livezeni – Bumbesti Jiu
Grad de dificultate: dificil
Lungimea traseului: 12 km
Tarif: 210 euro/persoana (pachet 3 zile/2 nopti)
Pachetul este valabil pentru grupuri de minim 5 persoane si include doua nopti de cazare (cu mic dejun) la un hotel de 2* in Targu Jiu, plata instructorilor autorizati si asistenta tehnica, inchirierea echipamentului, transportul de la hotel catre locul de desfasurare si inapoi (off-road 4X4), diferite activitati organizate pe traseu.
4. Poti sa incerci sa te plimbi cu pluta pe Bistrita, daca vrei sa simti pe propria piele senzatia pe care a incercat-o Nica a lui Stefan a Petrei din „Amintirile” lui Creanga. Dar cel mai bine ar fi sa incerci traseul de rafting dintre comuna Bistrita Bargaului (uzina electrica Colibita) si Prundu Bargaului. Traseul masoara 10 kilometri lungime, iar gradul de dificultate este mediu. E drept ca atunci cand se uzineaza apa din lacul Colibita, Bistrita devine involburata si iute, curentii tot mai puternici, cu multe portiuni numai bune pentru o partida de rafting.
Spre deosebire de celelalte rauri insa, pe Bistrita se poate practica rafting tot timpul anului, datorita existentei lacului de acumulare.
Locatie: Bistrita Bargaului – Prundu Bargaului
Grad de dificultate: mediu
Lungimea traseului: 10 km
Tarif: 150 de lei (fara TVA)/persoana pentru prima coborare; 50 de lei (fara TVA)/persoana pentru a doua coborare in aceeasi zi.