Vacanță la Mărișel: atracțiile din una dintre cele mai frumoase zone ale Clujului

Ultimii ani ne-au oferit, poate mai mult ca niciodată, posibilitatea de a explora mai mult România. Tocmai de aceea, frumusețile țării noastre nu se rezumă doar la deja cunoscutele stațiuni montane, în care poposim adesea când ne este dor de o gură de aer proaspăt, ci în fiecare cotlon în care putem descoperi o nouă lume.

Astăzi, printre recomandările Travelminit se numără un mic colț de rai situat pe pământul Ţării Moţilor, între apele Răcătăului şi Someşului Cald: comuna Mărișel.

Comuna Mărișel, una dintre cele mai vizitate stațiuni din județul Cluj

De-a lungul timpului, comuna Mărișel a devenit o adevărată stațiune montană. Așezată pe un platou înalt la o altitudine de cca. 1200 de m, pe o suprafaţă de 8594 de hectare, comuna găzduieşte 1786 de mărişeleni.

Mărișel se află la 50 de km depărtare de Municipiul Cluj-Napoca și este destinația perfectă dacă îți dorești să te simţi mai liber, mai aproape de strămoşi, de tradiţii, de Dumnezeu, de viaţa rustică şi arhaică. Este un loc încărcat de istorie, liniște și peisaje montane spectaculoase.

Poarta de intrare în istoria moților

Înființat în secolul al XVIII-lea, de către moţi plecaţi din Munţii Abrudului, comuna Mărișel este o împletire de povești la granița între istorie și legende. Deși vorbim despre o comună, itinerarul în această localitate este unul complex și poate fi format atât din vizitarea unor locuri istorice, cât și din activități pe care le poți practica cu ușurință.

Un prim loc care te va introduce către istoria moților este Muzeul Satului Mărișel, minuțios împodobit cu obiecte care datează de peste 150 de ani și costume tradiționale țesute din lână sau cânepă.

Un alt popas pe care îl poți face este la Biserica Sf. Arhangheli Gavriil și Daniil din Mărișel. Aceasta este considerată una dintre cele mai valoroase lăcașuri de cult din zonă. Portretele moților Horia, Pelaghia și Iancu sunt pictate pe pereții lăcașului. Un alt locaș de cult pe care îl puteți descoperi este Mănăstirea Crucea Iancului, amplasată la o altitudine de 1340 m, la 2 kilometri distanță de Crucea Iancului.

Istoria nu este singurul punct de atracție al acestei comune. Pentru cei pasionați de știință, ori pentru persoanele care își doresc să descopere mai multe despre univers, în Mărișel veți găsi și un Observator Astronomic privat. Echipat cu aparatură de ultimă generație, acesta permite monitorizarea stelelor și a eventualelor pericole, investigarea undelor radio.

Un alt loc de neratat, îndeosebi în sezonul cald, este Țâcla Gavrii, sau Tărâmul lui Zamolxe. Țâcla Gavrii este o stâncă înaltă și ascuțită, localizată pe defileul Răcătăului. Legenda spune că aici se află o peșteră unde s-ar fi adăpostit marele preot al dacilor, Zamolxe. De asemenea, mai puteți vizita și trei mari rezervații naturale, Rezervaţia Măguri-Răcătău, Rezervaţia Padiş și Rezervaţia Scărişoara aflate în apropierea comunei.

Ce activități puteți face în comuna Mărișel

Pe lângă priveliștea oferită de Munții Apuseni, amatorii de drumeții montane pot face excursii pe Dealul Fântanele sau pe Dealul Copcei. Turiștii se pot bucura în sezonul rece de pârtia din comună, care permite și practicarea sporturilor de iarnă. De asemenea, turiștii care iubesc datinile, pot admira tradiția Junilor de la Mărișel sau Colindul de ceată bărbătească (parte a Patrimoniului UNESCO).

Mărișel a devenit localitate rurală ecologică, fapt datorat existenței unor arii protejate.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.

Foto: dreamstime.com