Sibiul este unul dintre cele mai frumoase orase din Romania si, totodata, unul dintre cele mai vizitate de catre turistii straini. Bucurandu-se in anul 2007 de titulatura de Capitala Culturala Europeana, Sibiul a reusit sa atraga de atunci peste 200 000 de vizitatori in fiecare an, o buna parte dintre ei veniti din afara granitelor tarii. Majoritatea celor care exploreaza orasul se declara incantati de cele vazute, in special de Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, Muzeul National Brukenthal, Muzeul de Etnografie si de Piata Mare.
Sibiul este asadar un oras care merita vizitat, avand o sumedenie de atractii turistice. Dar stiai ca si imprejurimile sale adapostesc o multime de locuri si obiective interesante? Iata cateva dintre ele:
Muzeul Locomotivelor cu Abur. Situat foarte aproape de gara CFR, uimitorul muzeu gazduieste cateva exponate vechi de sute de ani pe niste sine de cale ferata care, din pacate, au fost neglijate de autoritati, astfel ca in prezent nu se prezinta chiar in cea mai buna stare. Locul insa are un aer aparte, foarte “vintage”, si desi explonatele si sinele de cale ferata tind sa se degradeze tot mai mult odata cu trecerea timpului, acestea au fost atinse de o aripa a timpului foarte fermecatoare.
Muzeul a fost deschis pentru prima data in anul 1994 si are o colectie compusa din 35 de locomotive cu aburi, 2 pluguri cu aburi si 2 macarale cu aburi, toate fabricate intre anii 1885 – 1958.
Castelul de Lut Valea Zanelor. Foarte popular in ultimii ani in randul pasionatilor de fotografie, Castelul de Lut are o arhitectura ce pare a fi desprinsa din alta lume, amintind de decorul in care traiau personajele noastre preferate din povestile copilariei.
Managerii castelului spun ca sursa de inspiratie a castelului a fost povestea “Alba ca Zapada”, desi publicatiile care au scris despre uimitoarea atractie au mentionat ca acesta seamana mai mult cu constructiile din Stapanul Inelelor sau din scrierile Fratilor Grimm.
Pe langa aspectul sau iesit din tipare, castelul atrage atentia si admiratia prin faptul ca a fost construit doar din materiale organice, inclusiv din lut, nisip, piatra, lemn si fan, la ridicarea acestuia lucrand cativa mesteri maramureseni.
Cascada Balea. Izvorand din falnicii Fagarasi, intre cele mai inalte varfuri montane din tara. Negoiu si Moldoveanu, cascada Balea este cea mai inalta cascada in trepte din Romania. Aceasta se gaseste la la altitudinea de 1200 de metri si are o cadere de 60 de metri, evidentiind treapta inferioara a circului glaciar Balea.
Cascada se poate admira in toata splendoarea ei din telecabina de pe Transfagarasan, insa poate fi privita si indeaproape, plecand de la cabana Balea Cascada pe un traseu marcat cu rosu, timp de circa 50 de minute.
Crama Ileana. Unul dintre cele mai bune locuri din Marginimea Sibiului in care sa savurezi delicioasele mancaruri traditionale taranesti si pastorale din regiunea Transilvaniei este Crama Ileana, situata in Burgul Sibiului. Este un loc incarcat de traditie, unde te poti ospata cu mamaliga cu branza si smantana, ciorba de fasole in paine, dar si cu preparate mai sofisticate. Intregul decor al cramei este realizat din stejar brut, in stil rustic, la care au lucrat cei mai iscusiti mestesugari din zona. Din decor nu lipseste nici portul popular din Marginime, atragand admiratia mesenilor.
Biserica Fortificata din Biertan. Intre secolele XV si XVI s-au construit in regiunea Transilvaniei circa 300 de biserici fortificate. Dintre toate acestea, Biserica Fortificata din Biertan si-a pastrat cel mai bine aspectul original. Edificiul este alcatuit dintr-o biserica si o centura de fortificatii si este situat pe dealul comunei Biertan, inconjurat de culturi de vita de vie si de porumb. Biserica a fost construita intre 1490 – 1520 in stil gotic tarziu si reprezinta, desigur, principala atractie a complexului. Aceasta are dimensiuni uimitoare, cu trei hale de aceeasi inaltime si detine un altar poliptic splendid (cel mai mare din tara) la care au lucrat mesteri veniti tocmai din Viena si Nurnberg. Amvonul, sculptat de mesterul Ulrich in piatra, dateaza din anul 1500 si trateaza imensa infuenta sud-germana.
Merita sa petreci cateva zile explorand imprejurimile Sibiului? Noi zicem ca da! In ceea ce priveste cele mai bune locuri de cazare in zona, iti sugeram sa arunci un ochi pe link-ul urmator!