Situate in istorica provincie romaneasca Transilvania, pe aria judetelor Alba si Hunedoara, cele 6 cetati dacice din Muntii Orastie, inclusiv faimoasa Sarmizegetusa Regia, fosta capitala a Daciei, constituie parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind testamentul cel mai de pret pe care l-au lasat unii dintre stramosii acestei natiuni, dacii.
Cu un sistem de aparare impresionant si cu o unitate de constructie fascinanta, fortificatiile dacice din aceasta parte a tarii au fost concepute cu un singur scop: sa protejeze marele centru economic, politic si religios-cultural de la Sarmizegetusa Regia. Locurile de constructie a cetatilor nu au fost alese la intamplare, ci special pentru a se vedea una pe cealalta si astfel sa se poata sprijini reciproc. Cu toate acestea, fiecare fortificatie a avut un plan de constructie diferit, adaptandu-se caracteristicilor terenului.
Considerate expresia superioara a dezvoltarii societatii geto-dacice, nucleul statului lui Burebista si al lui Decebal, cetatile din Muntii Orastie au ramas in prezent un obiectiv turistic ce nu trebuie evitat, ci din contra, explorat cat mai in amanunt pentru a deslusi intamplarile istorice si legendele captivante ale acestui popor minunat.
Iata cateva cuvinte despre fiecare cetate in parte:
Cetatea Sarmizegetusa Regia. Fosta capitala a regatului dac, cetatea Sarmizegetusa Regia se gaseste in localitatea Gradistea de Munte din comuna Orastioara, in judetul Hunedoara. Este impartita in 3 parti: asezarea civila situata pe pantele dealului, cetatea propriu-zisa situata in cea mai inalta zona, la 1000 de metri, si zona sacra. Fiind plasata pe un teren bogat in minereu de fier, cetatea Sarmizegetusa Regia s-a bucurat de o economie fructuoasa, devenind in secolul I d. Hr. unul dintre cele mai mari centre siderurgice din intreaga Europa temperata. Cetatea a fost cucerita de imparatul Traian, in anul 106 d. Hr.
Cetatea dacica de la Banita. Se gaseste in localitatea Banita, comuna Banita, aproape de orasul Petrosani. In scrierile istorice, cetatea se gasea sub denumirea de “Castella Rupibus” datorita pozitiei sale la altitudinea de 1000 de metri, pe o stanca de calcar impresionanta, de 146 de metri inaltime. Dintre toate cele 6 cetati dacice, cetatea Banita este singura ce nu poate fi vizitata, deoarece are un acces ce poate fi strabatut doar de catre alpinisti.
Cetatea dacica de la Costesti. Aceasta se gaseste in satul Costesti din comuna Orastioara, judetul Hunedoara. Se spune ca a fost una dintre cele mai importante cetati din istoria Daciei, fiind considerata prima resedinta regala a dacilor. Cetatea a fost construita in a doua jumatate a primului secol d. Hr., dupa perioada de domnie a regelui Burebista, avand cel mai puternic sistem defensiv din zona. Mai mult decat atat, cetatea de la Costesti este vazuta ca o capodopera arhitecturala militara dacica. Din pacate, la fel ca toate celelalte cetati dacice, aceasta a fost cucerita de romani in anul 106, atunci fiind si distrusa definitiv, ramanand in urma ei doar cateva ruine.
Cetatea dacica de la Capalna. Se gaseste in localitatea Capalna din comuna Sasciori, judetul Alba. Cocotata pe dealul “Cetate”, la inaltimea de 610 metri, cetatea are forma ovala si un perimetru al zidurilor de 216 metri. Aceasta a fost ridicata tot in a doua jumatate a primului secol i. Hr., cand avea sa fie sediu al unui nobil dac, parte a suitei regale a regilor daci. Cetatea de la Capalna a fost cucerita si distrusa in anul 106 d. Hr., odata cu celelalte cetati dacice.
Cetatea dacica de la Blidaru. Se gaseste in satul Costesti din comuna Orastioara, judetul Hunedoara. A fost ridicata in secolul I. i. Hr. pentru protejarea Sarmizegetusei Regia impotriva cuceririi romane. Aceasta a fost una dintre cele mai puternice dintre fortaretele militare ale dacilor, insa in prezent a ramas si ea o ruina, dupa ce a fost distrusa de invazia romanilor din timpul celui de-al doilea razboi romano-dac.
Cetatea dacica de la Luncani – Piatra Rosie. Este situata in satul Luncani, comuna Bosorod, in judetul Hunedoara. Datand de mai bine de doua milenii, cetatea a fost ridicata pe vremea domniei regelui Burebista, dominand Platoul Luncanilor vreme de 150 de ani, pana cand a fost distrusa de legiunile romane in drumul lor spre capitala Daciei. Conform datelor istorice, cetatea avea doua incinte fortificate, pe o suprafata de 1,2 hectare, care au fost construite in perioade diferite. In epoca antica, aceasta a fost intens locuita, iar in Evul Mediu, ruinele ei au servit drept adapost pentru cativa localnici.
Judetul Hunedoara este o zona incarcata de istorie, mister si peisaje montane incredibile, ce merita vizitata! Daca esti in preajma, nu rata ocazia de a explora vechile cetati dacice. Insa iti recomandam sa o faci cu ajutorul unui ghid turistic, pentru ca altfel este greu sa deslusesti ceva din ruinele ramase.
Locuri de cazare in apropiere de cetatile dacice gasesti aici!